Epidemia se apropie, premierul se departeaza

Sambata, 19 Ianuarie 2019, ora 08:50
5969 citiri
Epidemia se apropie, premierul se departeaza

Vineri, in timp ce televiziunile anuntau ca in chiar acea dimineata au decedat inca trei cetateni ai tarii din cauza gripei, iar ministrul Sanatatii tocmai anuntase la un post tv ca "suntem la un pas de epidemie", doamna prim ministru a crezut de cuviinta sa plece pe furis si fara ca macar sa-si anunte programul pe site-ul Guvernului, intr-un voiaj extern. Bon voyage!

Ma intreb - si cred ca nu numai eu: este voiajul extern si neanuntat al premierului mai important decat sanatatea si chiar viata cetatenilor, amenintati de flagelul gripei?

Nu stiu daca doamna Dancila cunoaste, dar un principiu elementar, respectat de orice lider din tarile civilizate, spune ca, atunci cand cetatenii din propria tara sunt in pericol, locul conducatorilor este numai alaturi de ei.

Una este sa guvernezi si alta sa asisti la guvernare

Logica este simpla. In primul rand, daca respectivul conducator guverneaza cu adevarat si nu se constituie ca simplu spectator la actul de guvernare, atunci lui ii revine rolul de a initia, conduce si supraveghea toate masurile necesare pentru a pune in siguranta viata oamenilor.

Daca n-o face, inseamna ca nu-i pasa de acestia, in ciuda declaratiilor insistente ale doamnei Viorica, facute recent la o televiziune privata, ca principala calitate a domniei sale ar fi netarmurita empatie fata de cetateni.

In al doilea rand, chiar daca prim ministrul isi da seama cat de incapabil este el sa gestioneze personal o eventuala epidemie, este vorba si de efectul psihologic asupra populatiei al unei astfel de prioritizari - pe primul plan "vizita de lucru" cu scop neexplicat, cu urgenta neprezentata si cu importanta de nimeni comentata.

Nu pot pretinde ca scopul n-ar fi important, dar cred ca cetatenii Romaniei meritau macar un mesaj cu privire la grija prim ministrului pentru sanatatea si viata lor, aflate in pericol. Era suficient un comunicat lapidar, dar nu unul post factum si fara explicatii, asa cum s-a intamplat.

Nici nu-mi pun intrebarea pentru ce s-a dus doamna Viorica, plecata pe furis undeva unde putea sa mearga fara probleme si dupa ce trecea pericolul gripei, datorita masurilor eficiente luate de premier. Am alte intrebari, destule, si ma voi referi la ele.

Nu poate spune seful Guvernului ca epidemia n-ar fi treaba lui

Poate prim ministrul simte ca prezenta domniei sale in Romania nu are cum ajuta in problema gripei. Sper sa nu fie asa, dar daca totusi are aceasta senzatie, e normal sa se intrebe orice cetatean: avem suficiente vaccinuri ca sa se vaccineze intreaga tara?

Iar daca vaccinurile nu sunt suficiente, prin ce mijloace le vom obtine rapid? Exista destul personal medical ca sa administreze vaccinurile in conditii de siguranta? Iar, daca nu avem, cum si de unde putem suplimenta numarul asistentilor sau chiar al medicilor?

Experienta arata ca, la asemenea probleme, s-au blocat in trecut multi manageri de spitale, lideri ai institutiilor locale, ba si chiar ministri. Nu cumva este necesar cineva sus de tot, ca sa-i coordoneze pe toti acestia?

Ma mai intreb: avem destule paturi in spitale, ca sa fie internati si tratati, in conditii de carantina, cei in pericol? Avem capacitatea sa izolam focarele de infectie, pentru ca epidemia sa nu se extinda? Ne pricepem sa formam rapid in randul populatiei sanatoase spiritul profilactic necesar pentru ca aceasta sa se protejeze singura?

Nu pot insinua ceea ce nu stiu, dar imi pot pune si o alta intrebare: oare doamna prim ministru, care a sters-o din tara in stilul la care m-am referit deja, si-a delegat cuiva atributiile sale cu prvire la treburile guvernarii, inclusiv si mai ales la gestionarea eventualei epidemii, care se poate declansa chiar in timp ce dansa se afla in avion sau la receptia oficiala de acolo unde s-a dus?

Iar daca a delegat cuiva atributiile, unde este acea persoana, caci ar fi trebuit sa-si faca pana acum aparitia, fie confirmand ceea ce stim de la ministrul Sanatatii, fie infirmand daca este cazul, si prezentand atunci hotararile sale, mai eficiente si mai energice?

Nu intamplator, ne lipsesc multe

Mi se pare normal ca, in conditii de transparenta si de spirit european, sefa Guvernului nostru sa fi anuntat oficial unde se duce, pentru ce probleme si in ce masura acestea sunt atat de urgente, incat merita sa puna pe planul al doilea gestionarea unei epidemii in propria tara.

Nu vreau sa intru in speculatiile analistilor care comenteaza ca doamna Viorica si-ar fi propus sa profite de evenimentul preluarii presedintiei ConsUE, pentru a servi un premier prieten al unei tari prietene si a-i convinge dansa pe ceilalti membri din Uniune sa-si mute ambasadele, asa cum domnia sa a crezut ca e bine, absolut de capul ei si fara sa fi obtinut consensul Parlamentului de la Bucuresti.

De altfel, am observat ca s-a cam abtinut sa faca noi promisiuni in acest sens, ceea ce apreciez si nu comentez. Comentez numai faptul ca, si la Bucuresti, domnia sa ar trebui sa fie mai mult decat spectator la evenimente.

Caci, daca doamna prim ministru isi permite sa fie spectator la actul de guvernare, de ce n-ar fi tot spectatori si unii ministri? Poate ca de aceea nu avem autostrazi, nu avem spitale, s-a scumpit energia, s-a extins pesta porcina, se prabuseste leul, iar premierul isi vede de lungul sir al vizitelor sale de lucru.

Citeste si:
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Liviu Dragnea consideră că, în cazul în care PSD a demis Guvernul, trebuia să îşi asume guvernarea, precizând că probabil s-a temut să facă acest lucru deoarece vine iarna, menţionând...
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
Sursa: Ziare.com