Gafa diplomatica a premierului roman: "Ma bucur sa ma aflu aici, la Pristina", a spus Dancila, care era la Podgorita (Video)

Miercuri, 25 Iulie 2018, ora 18:35
76010 citiri
Gafa diplomatica a premierului roman: "Ma bucur sa ma aflu aici, la Pristina", a spus Dancila, care era la Podgorita (Video)
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

O noua gafa a premierului roman, Viorica Dancila, de data asta cu impact international. Aflata in Podgorita (Muntenegru), Dancila a declarat, intr-o conferinta de presa, ca este la Pristina (Kosovo).

"Ma bucur ca ma aflu aici, la Pristina, in prima mea vizita in Muntenegru...", si-a inceput discursul prim-ministrul roman, incurcand Podgorita cu Pristina, capitala statului Kosovo, nerecunoscut diplomatic de statul roman. Sefa guvernului roman nu si-a dat seama de gafa facuta, insa a fost corectata de catre translator, care a spus Podgorita in loc de Pristina.

Pe timpul traducerii, Viorica Dancila nu pare sa isi dea seama ca translatorul spune Podgorita, altfel decat a pronuntat ea cu cateva secunde inainte.

In imaginile transmise, guvernul muntenegrean a taiat partea in care premierul roman spune Pristina in loc de Podgorita.

Vezi aici la minutul 6:

Viorica Dancila este renumita pentru gafe, greseli gramaticale si exprimari deficitare care fac deliciul internautilor si rusinea romanilor care isi dau seama cine ii conduce.

Iata doar cateva dintre ele:

Jurnalistii au si intrebat-o la un moment dat pe Viorica Dancila daca s-a gandit totusi sa demisioneze, avand in vedere gafele pe care le face la fiecare aparitie.

"Cum suportati sa fiti ciuca batailor in tara asta?", a intrebat fara menajamente un jurnalist.

Viorica Dancila a raspuns cu o noua gafa, sugerandu-i sa faca un exercitiu de "imagine" si sa se puna in locul ei. Expresia corecta este "exercitiu de imaginatie".

Vezi si bilantul paralel la sase luni de guvernare facut de jurnalistii de la Recorder Vioricai Dancila.

In vizita oficiala

Premierul Viorica Dancila a plecat miercuri, 25 iulie, intr-o deplasare in Balcanii de Vest. Mai exact, premierul urmeaza sa desfasoare o serie de vizite oficiale in Muntenegru si in Macedonia.

"In cadrul acestor vizite ne vom concentra pe reconfirmarea relatiilor bilaterale si pe asigurarea stabilitatii si securitatii regionale. Un subiect major al intalnirilor din zilele urmatoare il va reprezinta agenda europeana pe care o au cele doua state, data fiind importanta pe care Romania o va acorda stabilitatii in regiune, pe durata mandatului la presedintia Consiliului Uniunii Europene", a declarat, inainte de plecare, Viorica Dancila.

"La Podgorita, in prima vizita oficiala a unui prim-ministru al Romaniei in Muntenegru, Viorica Dancila va avea intrevederi cu omologul muntenegrean, Dusko Markovic, cu presedintele Milo Djukanovic si cu presedintele Parlamentului, Ivan Brajovic. Va fi analizata situatia relatiei bilaterale, stadiul negocierilor de aderare la UE ale Muntenegrului si posibilitatile de sprijin din partea Romaniei, precum si cooperarea in cadrul NATO", informeaza un comunicat al Executivului remis Ziare.com.

Muntenegru si-a depus inca din 2010, candidatura pentru a intra in UE. Tara este deja in NATO si a ajuns in atentia intregii lumi dupa ce presedintele Donald Trump a spus ca oamenii care traiesc aici ar putea declansa Al Treilea Razboi Mondial.

"Sunt oameni foarte agresivi (muntenegrenii - n.red.) Poate fac ceva agresiv si, felicitari, suntem in Al Treilea Razboi Mondial", a spus Trump. In replica, mai multi cetateni din Muntenegru au declarat pentru CNN ca nici vorba nu poate fi despre asa ceva. Oamenii au apreciat ca Trump fie s-a exprimat gresit, fie n-are idee despre ce vorbeste.

"Vizita la Skopje este, de asemenea, prima la nivel de prim-ministru roman in Republica Macedonia de la declararea independentei acestui stat, in anul 1991. Seful Executivului roman va avea o serie de intrevederi la nivel inalt cu premierul Zoran Zaev, cu presedintele Gjorge Ivanov si cu presedintele Parlamentului, Talat Xhaferi. Cu prilejul convorbirilor, vor fi examinate oportunitatile de dezvoltare a relatiei bilaterale si va fi analizat stadiul parcursului european si euro-atlantic al R. Macedonia", transmite Palatul Victoria.

Macedonia si-a depus inca din 2005 candidatura la UE, dar nu a intrat in etapa negocierilor de aderare. Unul dintre motive a fost disputa pe care liderii de la Skopje si cei de la Atena au avut-o cu privire la denumirea fostului stat iugoslav. Luna trecuta, cele doua state au agreat ca fosta republica iugoslava sa se numeasca "Macedonia de Nord". In aceste conditii, Grecia a anuntat ca nu se mai opune aderarii Macedoniei la UE si NATO.

Citește și:
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Jurnaliștii postului B1TV, Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, au primit o amendă din partea CNA pentru o emisiune în cadrul căreia au dezbătut subiectul lucrării de doctorat plagiate de...