Guvernul va impune un salariu minim de 3.000 de lei in constructii si alte facilitati pentru acest sector

Joi, 29 Noiembrie 2018, ora 12:25
25362 citiri
Guvernul va impune un salariu minim de 3.000 de lei in constructii si alte facilitati pentru acest sector
Foto: Facebook/Guvernul Romaniei

Angajatii din constructii vor avea un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei, a anuntat joi premierul Viorica Dancila.

La inceputul sedintei solemne de guvern care are loc in Sala Unirii din Cetatea Alba Carolina, Dancila a spus ca va aproba azi doua memorandumuri in domenii prioritare pentru Romania: constructiile si educatia.

In ceea ce priveste acordul in domeniul constructiilor, Dancila a spus ca acesta prevede un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei, eliminarea taxelor pe munca pentru angajator, iar pentru angajat vor fi stabilile astfel incat salariul minim net lunar sa depaseasca echivalentul in lei a 500 de euro.

"Vom aproba prin memorandumuri doua acorduri in domenii prioritare pentru Romania, Constructii si Educatie, pe care le vom semna cu sindicatele si patronatele imediat dupa aceasta sedinta solemna.

Acordul in domeniul constructiilor: Vom declara acest sector prioritar si de importanta nationala pentru economia romaneasca pentru urmatorii 10 ani. Pentru sectorul constructiilor vom stabili un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei, vom elimina taxele pe munca pentru angajator, iar pentru angajat le vom stabili astfel incat salariul minim net lunar sa depaseasca echivalentul in lei a 500 de euro. Vom introduce si alte masuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru in acest sector", a anuntat Dancila.

Totodata, premierul a spus ca se va infiinta un fond de garantare pentru constructii cu participarea statului in procent de 80% si a firmelor de constructii cu 20%.

Ulterior, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com, Guvernul precizeaza ca, printre altele, se va adopta legea Casei Sociale a Constructorilor in forma actualizata si se va perfectiona legislatia privind achizitiile publice.

" (...) Va fi introdusa certificarea profesionala facuta de un organism de certificare neutru, alcatuit din membri ai organizatiilor patronale reprezentative, organizatiilor profesionale, institutiilor de invatamant si specialistii din domeniu.

(...) In domeniul legislatiei, se va adopta legea Casei Sociale a Constructorilor in forma actualizata si se va perfectiona legislatia privind achizitiile publice.

O alta masura va consta in introducerea obligativitatii de acordare a avansului pentru contracte de lucrari in procent de 30%, in special pentru cele din fonduri europene si pentru contractele de interes national, si restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factura, pana la finalizarea proiectului", se arata in documentul citat.

Acordul a fost semnat la sfarsitul sedintei de premierul Dancila si presedintele Federatiei Patronatelor Societatiilor din Constructii, Valentin Petrescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#salariu minim constructii, #salarii cadre didactice , #premier