"Intelepciunea" care provoaca rasul: Viorica Dancila

Sambata, 06 Octombrie 2018, ora 08:46
12189 citiri
"Intelepciunea" care provoaca rasul: Viorica Dancila

Unii autori isi fac un deliciu din a cita exprimari inepte, savarsite de doamna prim ministru, mai ales atunci cand vorbeste liber. Ma raliez lor, dar merg mai departe si incerc sa comentez fiecare citat, ca sa vada tot romanul cum gandeste, cum vorbeste si cum a ajuns de rasul curcilor omul care guverneaza tara.

Ocazii sunt destule, iar ultima a fost vineri, cand doamna Dancila a mitraliat la repezeala, una dupa alta, cateva perle demne de legendarul Bula.

Inaltul demnitar din fruntea Guvenulului a dat o raita pana la Targu Ocna pentru a verifica stadiul lucrarilor de regularizare a albiei raului Slanic si, tot verificand, a vorbit fara notite, ceea ce poate fi nimicitor pentru reputatia domniei sale de premier al unei tari mai mult europene, decat bananiere.

Dezastrul calamitatilor

Afirmatie: "Vrem sa mergem mai mult pe prevenire si mai putin pe inlaturarea dezastrelor produse de calamitati"

Comentarii:

1. Pleonasmul cu dezastrele produse de calamitati l-a remarcat toata lumea si nu mai merita alte comentarii. Asa ceva nu s-a mai vazut de pe vremea cand un vechi ministru PSD rostise sintagma "trupurile neinsuflatite ale cadavrelor celor decedati".

2. La fel si expresia "inlaturarea dezastrelor" mi se pare specifica tot limbajului de lemn. Poti inlatura consecintele dezastrului, respectiv ale calamitatii, dar insasi urgia nu stiu s-o inlature nici americanii, nici japonezii, nici altii la fel de destepti ca ei. Poti sa fugi de tsunami, dar nu sa-l inlaturi.

Stiu ce a vrut sa spuna doamna prim ministru. Pagubele materiale produse de calamitati ar putea fi mai mici daca am lua masuri de protejare a valorilor impotriva lor. Asta ati vrut sa spuneti, doamna prim ministru? Pai, spuneti asa, nu intortochiati cuvintele, pentru ca limbajul de lemn va joaca renghiuri, iar rezultatul suna grotesc, nu elevat.

Fereste-ma, Doamne, de aluviuni, dar habar n-am ce sunt alea

Doamna revine la tema calamitatilor si afirma: "ne-am trezit dintr-o data cu tara cu mii de calamitati, cu multe aluviuni si cu multe probleme create datorita intemperiilor (sic!) vremii".

Comentarii:

1. Reproduc din DEX principala definitie a termenului "calamitate": "Nenorocire mare, dezastru care loveste un grup de oameni, o tara, un popor". Asadar, o calamitate poate lovi o tara sau un popor. Una singura. Dar o mie? Dar mai multe mii de calamitati, cu care s-a trezit doamna Dancila? Parerea mea este ca nici nu s-a trezit. Inca mai viseaza.

2. Dar nu numai calamitati viseaza domnia sa, ci si aluviuni. Sa-mi fie iertat, dar simt nevoia sa umblu iarasi la DEX: aluviune = "Depozit de pamant, pietris sau nisip, adus de rauri si fluvii pe malurile acestora".

Asadar, aluviunile nu sunt nici calamitate, nici dezastru. Sunt un fenomen natural, care asigura stabilitatea malurile raurilor, mentin matca, de multe ori protejeaza impotriva inundatiilor. Dezastru este inundatia insasi si eventualul exces de aluviuni, transportate necontrolat odata cu apa.

Poate ca omului de rand asemenea detalii i se par nesemnificative. Dar prim ministrul tarii, daca vorbeste in dodii si daca nu stie exact ce spune, demonstreaza ca nu stie exact nici ce gandeste. Si atunci imi pun problema: face fata functiei?

3. Asta, cu "intemperiile vremii", nu merita comentariu. Doamna Dancila nu este la primul pleonasm. Poate nu stie ca intemperie inseamna de la sine "vreme rea".

Unde sunt zapezile de asta vara?

Afirmatie: "sa nu uitam, dupa decembrie vremea nu stim cum va fi, in fiecare an a fost vremea foarte capricioasa, vin zapezile si atunci putem sa ne confruntam din nou cu situatiile pe care le-am avut in iunie - iulie".

Comentarii:

1. Asta cu zapezile care fac sa ne confruntam cu situatia din iunie-iulie ma depaseste. In lunile respective, n-am vazut nici urma de zapezi. Dimpotriva, am facut insolatie.

Daca doamna prim ministru se teme ca face insolatie in ianuarie, e treaba ei. Eu nu ma tem. Poate a vrut sa spuna ca zapezile si gerul sunt la fel de neplacute precum canicula si arsita, dar asta este altceva decat ceea ce a spus.

2. Afirmatia ca "dupa decembrie vremea nu stim cum va fi" este corecta, dar mi se pare exagerat pentru un ministru sa alerge tocmai la Bacau, ca sa le aduca la cunostinta celor de acolo aceasta stire, ca nu stim cum va fi vremea dupa anul nou. Nu sunt siguri nici meteorologii, ce naiba!

Pazea, ca am vazut vedenii!

Afirmatie: "am vazut anumite lucruri care nu sunt conforme cu realitatea".

Comentarii:

1. Sa vezi lucruri care nu sunt conforme cu realitatea este grav. Popular, ele se numesc vedenii, halucinatii, aratari, naluci, fantasmagorii.

2. Mie doamna Viorica mi se pare un om normal si ma indoiesc ca vede lucruri neconforme cu realitatea. Probabil a vrut sa spuna ca a fost informata de unele zvonuri care nu crespund realitatii. Este cu totul altceva.

3. Atunci de ce a expus atat de complicat o chestiune atat de simpla? Pentru ca doamna Viorica Dancila nu se poate debarasa de limbajul de lemn din "epoca de aur", pe care demonstreaza non stop ca il stapaneste perfect. Mai bine decat stapaneste limba romana si mult mai bine decat engleza.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...