Jocul intre ciocan si nicovala al doamnei Viorica Dancila

Duminica, 02 Iunie 2019, ora 10:15
9902 citiri
Jocul intre ciocan si nicovala al doamnei Viorica Dancila

Dupa plecarea lui Dragnea acolo unde-i este locul, doamna prim ministru si-a calcat pe inima si a facut ceea ce demult trebuia sa faca: s-a dus la Cotroceni, sa se consulte cu presedintele tarii in problemele considerate importante.

Importanta este remanierea, dar nu sunt de neglijat nici recentele alegeri pentru Parlamentul European, inclusiv referendumul. Nu concep sa-si fi imaginat doamna prim ministru ca nu le va antama presedintele, chiar daca dansa se prezentase pentru remaniere. Cu atat mai mult cu cat multi romani se plang ca au pierdut ore in sir stand la cozi in fata sectiilor de votare, iar unii nici n-au apucat sa voteze.

S-a prezentat nepregatita la Cotroceni

Era de asteptat ca domnia sa sa vina pregatita si cu lectia invatata. A avut timp destul de duminica pana joi sa analizeze ceea ce vazuse toata tara la televizor si chiar sa ia o decizie politica, cu atat mai mult cu cat domnul Iohannis - mult mai operativ decat dansa - propusese deja una, cu trei zile in urma.

Asa ar fi procedat un premier responsabil, dar doamna Dancila s-a comportat ca si cum tocmai atunci a picat din Luna, ca si cum n-ar fi vazut pe micul ecran cum voteaza lumea, ca si cum n-ar fi avut informatii despre tot ce s-a intamplat in tara si in diaspora si a cerut un ragaz ca sa analizeze abia de acum incolo secretul lui Polichinelle.

Ce sa analizeze? Daca este ceva de analizat din punct de vedere juridic, o va face instanta si nu are legatura cu ce are de facut Guvernul. Prim ministrul nu face anchete si nu preia rolul procurorului sau al judecatorului. S-ar putea sa actioneze si acestia, dar deocamdata gestionarea defectuoasa a scrutinului asteapta o sanctiune strict politica.

Sanctiunea politica este consecinta situatiei reprobabile la care au fost supusi alegatorii si nu neaparat consecinta nerespectarii vreunui articol de lege. Nu trebuie sa astepti, ca la tribunal. Pur si simplu, cei numiti in posturi guvernamentale au responsabilitatea sa gestioneze anumite activitati, iar daca ajung sa isi bata joc de romani, trebuie sa plece. Nu e simplu?

Hotul pus sa ancheteze furtul

Mi-e teama insa ca doamna prim ministru n-a inteles acest aspect si incearca s-o lungeasca, rezervandu-si dreptul de a face cercetari, desi este clar ca lumina zilei ca la vot s-a produs invalmaseala, ca starea de spirit in randul electoratului este cea de iritare, ca diaspora a fost iarasi umilita, ca este revoltata (a cata oara?) si ca se impune sa dovedim ca tara nu e sat fara caini.

Cine sa dovedeasca? Ma indoiesc ca doamna Dancila, care tocmai declara ca va lua masuri cu privire la "greselile" produse in organizarea si desfasurarea alegerilor din 26 mai dupa ce va analiza raportul pe care l-a solicitat MAE, MAI si celorlalte institutii implicate.

Nu mi-a venit sa cred. Presedintele cere destituirea ministrilor de la MAE si MAI, iar doamna Dancila cere tocmai acestor institutii sa faca raportul! Stiti cum e asta? Punem hotul sa ancheteze furtul. Isi inchipuie cineva ca MAI va face altfel de raport decat unul care o scoate basma curata pe Carmen Dan? Este de imaginat ca MAE ar proceda altfel? Nu-si aprinde nimeni paie in cap, punandu-si sefii pe tigaie.

Atunci care este rostul raportului? O fi cumva ca sa-l contracareze pe presedintele Iohannis si sa nu faca demiteri? Sau ce altceva? Se pregateste sa repete situatia jalnica din 2014, cand n-a facut nimeni nimic, creand toate conditiile ca situatia sa se repete in 2019?

Doamna prim ministru are in preajma sa un aparat stufos, pus anume pentru situatii care depasesc cadrul ministerelor. Ma intreb retoric, a oprit-o cineva sa ceara propriului corp de control sa cerceteze ce crede dansa ca mai trebuie cercetat si sa prezinte raportul, fara sa-i puna la treaba chiar pe cei vinovati?

Sau le-a incredintat chiar lor aceasta misiune "obiectiva", anume ca s-o salveze pe consateanca sa Carmen Dan si pe vesnic protejatul partidului Melescanu, pentru ca apoi sa-i explice domnului Iohannis ca greselile in gestionarea procesului electoral sunt ca grindina: face ravagii, dar nimeni nu este vinovat.

Pasol na turbinca, popor suveran!

Inclin sa cred ca doamna Viorica n-a sesizat nici acum ce intelege presedintele Iohannis prin "imediat". Daca sesiza, n-ar mai fi facut indelungi cercetari. Este limpede ca alegerile n-au decurs in ordine, ca raspunderea politica nu este nici a portarului institutiei, nici a functionarului de la ghiseul de relatii cu publicul. Raspunderea este a sefului institutiei, cel care si-a asumat-o cand a fost investit.

Iar sefii institutiei ce fac? Doamna Carmen Dan s-a apucat sa-i explice presedintelui pe calea televizorului ca tot ce s-a intamplat a fost o simpla

"sincopa"

. Iar domnul Melescanu se pozitioneaza din acuzat in acuzator si zice ca "pur si simplu vinovat de votul in strainatate este practic presedintele Iohannis", pentru ca a convocat referendumul dupa ce au fost stabilite sectiile de votare in strainatate.

Evient, nu ajungeam aici daca acum cinci ani, intr-un moment asemanator, ar fi actionat cineva sever si imediat impotriva celor raspunzatori. Nici vorba! Ministrul de Externe de atunci, Titus Corlatean, vinovat notoriu, n-a primit nicio sanctiune. PSD s-a rugat de el cu binisorul, ca nu cumva sa-l supere, sa se retraga din minister, ceea ce respectivului domn i-a convenit, fiind presat de opinia publica, presa si numeroase ONG.

Intre timp, cu sprijinul aceluiasi PSD ingaduitor, Corlatean a fost ales senator, pozitie de pe care acum isi permite sa atace referendumul votat covarsitor de romani, sustinand ca e numai consultativ. Adica, tii seama de vointa "poporului suveran" numai daca vrei. Daca nu, nu. Sa-si puna pofta-n cui respectivul popor suveran, ca nu face el cartile. Le fac PSD+ALDE.

Prinzand glas, domnul Corlatean propune chiar ca interzicerea amnistiei si gratierii pentru faptele de coruptie, votata la referendum, sa se aplice numai in cazul cand le vor aplica si alte state europene, intrucat altfel ar insemna sa ne asumam standarde duble. E ca si cum ar spune: pasol na turbinca, popor suveran.

Doamna prim ministru are de ales intre politrucii sai si presedintele tarii. Grea dilema!

Inteleg situatia dificila a doamnei Viorica. Pe de o parte, stie sigur ca presedintele are dreptate, ca daca nu tine seama de recomandarea dansului, harababura de la vot se poate repeta oricand, asa cum deja s-a repetat. Pe de alta parte insa, daca tine seama de recomandare, isi va aprinde sigura paie in cap cu politrucii din partid, aflati in permanent razboi electoral cu domnul Iohannis.

Prinsa intre ciocan si nicovala, incapabila sa dea ea insasi o iesire, doamna prim minisru cere raportul ministerelor, in speranta ca va gasi acolo solutia. Adica, cei interesati cu salvarea ministrilor sa-i dea si argumentele pentru sustinerea lor la Cotroceni. Iar presedintele - gandeste domnia sa - nu va avea incotro, cand va vedea rapoartele "organelor abilitate".

Sarmana de ea, nici acum n-a inteles ca mai abilitat decat toate organele, decat Guvernul si chiar decat insusi presedintele, este electoratul, care tocmai a pedepsit sever intreaga coalitie si caruia nu trebuie decat sa-i dai ocazia ca s-o pedepseasca si mai sever, poate chiar definitiv.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Viorica Dancila destituire ministri, #Viorica Dancila raport nereguli scrutin, #Titus Corlatean senator, #Cramen Dan sincope proces electoral , #premier