Mihai Sora: Copiii din "experimentul lalelelor" nu vor fi oameni liberi cata vreme vor cunoaste doar incolonarea umila in fata unei autoritati

Sambata, 21 Aprilie 2018, ora 14:33
6867 citiri
Mihai Sora: Copiii din "experimentul lalelelor" nu vor fi oameni liberi cata vreme vor cunoaste doar incolonarea umila in fata unei autoritati
Foto: Captura Recorder.ro

Mihai Sora scrie, sambata, pe pagina sa de Facebook, despre manifestarea "Simfonia lalelelor" de la Pitesti, unde premierul Viorica Dancila a fost primita cu fanfara si unde a asistat inclusiv la defilarea copiilor din gradinite.

Copiii din "experimentul lalelelor" nu vor fi oameni liberi cata vreme vor cunoaste doar incolonarea umila in fata unei autoritati, oricare ar fi acea autoritate, atrage atentia filosoful.

"Multa lume cunoaste experimentul lui Ivan Pavlov si fenomenul conditionarii clasice: cainele care saliveaza si alte reflexe, numite de Pavlov "secretii psihice". Dar a existat, dupa Pavlov (si folosind rezultatele psihologului rus), un alt experiment, mai putin cunoscut (insa la fel de edificator), realizat de John Watson la inceputul anilor '20: asa-zisul experiment al micutului Albert (dupa numele copilului pe care au fost facute controversatele teste de catre cercetatorul american).

Watson ia un copil de cateva luni si ii arata un soricel alb. La inceput, copilul are o reactie normala: se uita la el, il atinge, se joaca si chiar se bucura de prezenta soricelului. La un moment dat, Watson introduce in experiment un zgomot puternic, lovind cu un ciocan o bara de metal si speriind copilul la fiecare intrare in scena a soricelului. Foarte repede, copilul ajunge sa asocieze soricelul cu spaima pe care i-o provoaca zgomotul loviturii de ciocan. Mai mult decat atat, in scurt timp dezvolta o fobie pentru toate animalele cu par si se sperie chiar si atunci cand vede un iepure, de pilda, o maimutica sau o veverita", noteaza Mihai Sora.

"Am amintit de micutul Albert pentru ca - voit sau nu, constient sau nu - ceea ce s-a intamplat cu acei copii la Pitesti, zilele trecute, aduce, in buna parte, cu experimentul de acum o suta de ani. Copiii pusi sa defileze si sa stea in cap la vederea unui 'sef' vor dezvolta, daca nu sunt deconditionati la timp, aceleasi reflexe ale supunerii, ale servilismului festiv si ale docilitatii oarbe, indiferent de contextul social in care vor evolua ulterior", avertizeaza Mihai Sora.

Filosoful considera ca ceea ce s-a intamplat la Pitesti nu este "Cantarea Romaniei", pentru ca delirul propagandistic promovat in timpul ceausismului lasa mereu loc pentru o forma (mai mult sau mai putin transparenta) a duplicitatii: odata ajunsi la casele lor, oamenii care defilasera prin fata tribunei oficiale, imbracati in straie de sarbatoare, deghizati in personaje istorice ori in costume sportive, isi reveneau in simtiri, recastigandu-si libertatea interioara (fie si numai facand diferenta intre grotescul spectacolului public si realitatea vietii lor de zi cu zi).

"Or, copiii din 'experimentul lalelelor' nu vor fi oameni liberi cata vreme vor cunoaste doar incolonarea umila in fata unei autoritati, oricare ar fi acea autoritate. Nu ajunge ca ne-au furat tara, padurile, orasele, drumurile, simbolurile si cuvintele ei! Acum ne fura si copiii, cu sufletul si cu mintea lor cu tot. Romania centenara: de la experimentul Pitesti, la experimentul lalelelor", incheie Mihai Sora.

Premierul Viorica Dancila, vicepremierul Gratiela Vasilescu si ministrul de Interne, Carmen Dan, s-au aflat vineri la Pitesti, la manifestarile organizate sub titlul "Simfonia lalelelor", care se desfasoara in fiecare an in oras.

Viorica Dancila a fost primita cu fanfara militara, iar evenimentul a inceput cu "parada florilor", defiland care alegorice si copii de la gradinitele din oras imbracati in culorile tricolorului. A fost suprins si un moment in care o fetita de trei ani sta in cap, pe asfalt, intr-o demonstratie in fata tribunei oficiale.

Citește și:
George Simion își caută manifestanții la mitingul organizat în Piața Universității. Acuzațiile aduse de liderul AUR VIDEO
George Simion își caută manifestanții la mitingul organizat în Piața Universității. Acuzațiile aduse de liderul AUR VIDEO
Manifestanţii au început să se adune duminică, 2 octombrie, în Piaţa Universităţii, la mitingul de protest organizat de AUR. George Simion a anunţat că nu va rosti niciun discurs și...
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Fostul premier Victor Ponta spune că cei care au protestat la Roșia Montană "nu i-a mai durut nici în cot de viaţa" oamenilor şi de faptul că "lacurile contaminate în urmă cu zeci de ani...