Minciuna ridicata la rang de virtute

Luni, 17 Decembrie 2018, ora 21:00
17414 citiri
Minciuna ridicata la rang de virtute

Guvernarea PSD+ALDE demonstreaza pe viu ca minciuna este de doua feluri: directa si perversa. Un exemplu de minciuna directa l-am vazut la tandemul Dragnea-Vasilescu, atunci cand promiteau cresterea salariilor la bugetari cu 25% in 2018, dar nu le-au crescut decat cu 3-4 procente, dupa trecerea contributiilor de la angajator la angajat.

Exemplu de minciuna perversa l-am vazut la dna Dancila, care se faleste cu "performantele economiei romanesti", punctand ca este "a doua cea mai mare crestere economica trimestriala din UE". Aceste cuvinte le-a rostit la recenta sedinta de guvern, iar ideea a reluat-o sub alta forma, dar cu aceeasi fala, la sedinta Consiliului National al PSD, de duminica.

Care a doua cea mai mare crestere din UE, doamna Viorica? Avem vreo autostrada gata de la un capat la altul al tarii, asa cum au Ungaria, Polonia, Cehia si oricare alta tara din UE? Au terminat regimurile postecembriste macar un sfert dintr-o magistrala de metrou? Au facut vreun aeroport nou? Au dezvoltat turismul, ca sa fim macar la egalitate cu Bulgaria, singura cu care ne comparam cat de cat? Atunci unde este "a doua cea mai mare crestere"? Pe hartie, la statisica, in sertar la Guvern?

Iar daca nimic din toate acestea nu s-a concretizat sub guvernarea Dancila, atunci de unde a aparut, ca un fel de Deus ex machina, fenomenala crestere economica? Poate nu i-a spus adevarul consilierul Valcov, poate i l-a ascuns demnitarul Teodorovici, dar raspunsul il stie si Haplea: cresterea a aparut din imprumuturile statului. Adica suntem datori vanduti.

Partea plina a paharului gol

Nu contesta nimeni - deocamdata - cifrele, dar aritmetica singura nu ne da o imagine corecta despre ce se intampla cu "performantele economiei romanesti". Performanta economica este mai mult decat o cifra searbada, comunicata de Institutul National de Statistica (INS) - institutie trecuta, intamplator desigur, in subordonarea premierului.

Performanta inseamna calitate in tot ce facem noi, cei care am mai ramas in tara, inseamna folosirea inteleapta de catre stat a impozitelor incasate de la noi, construirea de spitale, scoli, drumuri, performanta inseamna tot ce trebuie pentru ca romanul sa nu mai fuga din tara, satul de guvernanti.

Performanta inseamna ceva mult mai concret decat ceea ce vede doamna prim ministru, privind cifrele statistice, prin ochelarii de cal ai domniei sale, si interpretandu-le conform ordinelor primite de la partid.

Vorbim de performanta, dar nu observam cum stam cu pragul de saracie, cu numarul copiilor care se culca seara flamanzi, cu situatia jalnica a spitalelor si a scolilor, cu numarul de analfabeti, abandonul scolar, numarul violurilor, crimelor si al jafurilor, cu decesele in accidete auto, bebelusii infectati in maternitati, lipsa de medicamente si inca multe altele, de care doamna premier nu aminteste cand se lauda cu partea plina a paharului gol.

Spectaculoasele performante de pe hartie

Cum isi poate permite premierul tarii sa afirme ca "Datele statistice publicate recent de INS si Eurostat confirma faptul ca economia romaneasca continua sa aiba performante", vorbind numai de cifre si fara sa spuna nimic despre adevarata viata a romanilor?

N-a publicat statistica intregul adevar despre Romania sau a citit doamna Viorica selectiv si ne ofera brasoave, luand ca garant insusi INS? Sunt sigur ca statisticienii au publicat cifre corecte, dar nu cifre asteapta populatia, ci fapte.

Iar despre fapte, doamna prim-ministru nu spune nimic, ca si cum noi n-am vedea cu ochii nostri cum cresc preturile la market, cum urca factura la incalzire si intretinere, cum se scumpesc medicamentele in cascada si multe altele. Cu toate acestea, ne confruntam zilnic. Nimeni nu tine in farfurie sau in portofel cresterea economica.

Nu s-a nascut omul care, intorcandu-se de la piata sa-i spuna sotiei: "Azi am dat lovitura, s-au scumpit cartofii si morcovii, dar se compenseaza cu cresterea economica".

Ascultand-o pe doamna Viorica, imi amintesc remarca unui cunoscut scriitor italian, care vorbea cam in urmatorul fel despre succesele statisticii - citez din memorie: "Daca eu mananc in fiecare zi cate un pui fript, iar vecinul meu nu mananca absolut nimic, dupa trei saptamani, cand el va muri de inanitite, statistica va consemna ca noi doi am mancat fiecare, in medie, cate o jumatate de pui fript".

Cresterea economica, un fetis?

Cred ca doamna prim-ministru cantareste cresterea economica numarand doar puii fripti, indiferent cine i-a mancat, fara sa-si dea seama ca minciuna prin omisiune este chiar mai oribila decat cea directa, dupa cum falsul intelectual este judecat mai aspru decat falsul ordinar.

Inteleg ca dna Viorica nu se are bine cu studiul, cu acumularea de cunostinte generale, cu gramatica, aritmetica, geografia si alte asemenea prejudecati intelectuale, dar daca ar fi informata, ar sti ca, pentru numerosi experti consacrati, cresterea economica nu este demult un fetis.

Nu vreau sa intru in detalii, dar tot mai multi cunoscatori pe plan mondial atrag atentia ca nici VPG, nici cresterea economica, nu sunt panaceuri si nu reflecta corect evolutia societatii.

Ei prefera sa vorbeasca de cresterea endogena, adica cea aparuta urmare propriilor eforturi, prin progresul tehnic si inovare sau de cresterea productivitatii, decat de cresterea economica. Nu putem pune la un loc cheltuielile de investitii cu cele de consum sau investitiile alimentate de propriile randamente cu cele din imprumuturi rambursabile.

Statistica face minuni

Dar sa revin la datele comunicate de INS si publicate pe site-ul institutiei sub ciudatul titlu: "Produsul intern brut in trimestrul III 2018 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,9%, comparativ cu trimestrul II 2018". Imi pun trei intrebari:

1. Oare asa trebuie sa arate titlul unui comunicat al INS? Este vorba de comunicatul unui organ oficial, nu titlul unui tabloid sau burtiera unei televiziuni comerciale. N-ar fi normal ca INS sa-si fi intitulat tabelul scurt "situatia PIB in trim. III 2018"? Nu bate la ochi modul cum statistica, in loc sa-si faca datoria de a oferi informatii, ii ridica mingea la fileu doamnei Dancila, ca sa se poata lauda ca sub guvernarea ei a crescut PIB?

2. Misiunea INS nu mi se pare limitata la VPG. Daca da publicitatii un comunicat, era normal sa se refere la toti indicatori economiei, multi dintre ei dezastruosi (indatorare, balanta valutara etc), nu numai la unul, ca sa aiba premierul dovezi scrise cand vorbeste de jumatatea plina a paharului gol.

3. N-as insista pe cele de mai sus, daca n-as fi aflat acum cateva luni din presa ca doamna Dancila a trecut INS sub coordonarea sa personala, ceea ce batea la ochi inca de atunci, retinere care pare sa se confirme acum.

Adevaratele nostre probleme nu sunt statisticile

Dar as pune problema si altfel. Doamna Viorica Dancila nu este statistician. Este inginer. N-a prea avut multa vreme treaba cu ingineria, socotind probabil ca politica este mai rentabila, dar tot inginer se cheama. Iar inginerii nu sunt oameni de cifre contabile si de statistici. Sunt oameni de lucru concret.

Daca, in discursurile domniei sale, ne-ar fi vorbit de propasirea cetateanului si a tarii, de succesele inregistrate la forarea sondelor - specialitatea sa - de insuccesele de la autostrazi, de spitale si scoli, de romanii plecati care nu se mai intorc poate niciodata, de masurile luate pentru ca si angajatilor din mediul privat patronii sa le poata mari salariul, de prabusirea leului, as zice ca priveste viata ca un adevarat inginer.

Dar cand o aud vorbind numai si numai de cresterea economica, unde suntem pe locul doi in Europa si nimic despre toate celelalte domenii unde tocmai am ajuns pe ultimul loc, dupa ce ne-au luat-o bulgarii inainte, nu pot zice ca o priveste altfel decat ca un politruc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Viorica Dancila Consiliul National, #Viorica Dancila sedinta guvern, #Viorica Dancila cresterea ecnomica, #Romania crestere economica , #premier