Orice om nu-i este teama

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 20:28
18654 citiri

Multa lume se intreaba ce cauta Dancila in cursa prezidentiala. Cum ea insasi n-a explicat motivele, ne raman speculatiile. Trei variante sunt de luat in seama.

Prima e cea mai simpla: ar putea fi vorba despre o obligatie. Toti liderii PSD au intrat in cursa. Iliescu - de patru ori, castigand in trei randuri, Nastase, Geoana si Ponta - fiecare cate o data, fara succes.

Dancila a crezut ca scapa de povara. A si anuntat ca nu va intra in cursa. Judeca atunci ca prim-ministru. Dupa alegerea in fruntea partidului, a realizat ca fisa postului o obliga. Partidul a comandat un sondaj si tot partidul i-a spus ca ea si doar ea poate reprezenta PSD. Good morning very much!, cum ar zice una dintre colegele sale.

A doua ipoteza implica ambitia. Fosta marioneta s-a trezit intr-o buna zi fara papusar. Se simte libera. Poate, in fine, sa faca tot ce-i trece prin cap. Era liber locul la partid, se face sefa la partid. Se elibereaza un fotoliu undeva in Cotroceni, poate ca e pentru ea.

Anturajul a ajutat-o. Fifor, Teodorovici, Firea au mimat competitia, retragandu-se cand au simtit ca ambitia Veoricai, o data gadilata, le poate destabiliza cariera. Fostii aliati - Ponta ori Tariceanu - au incercat s-o domoleasca, dar zarurile erau aruncate. Orice om nu-i este teama.

A treia speculatie e realist-cinica: Dancila s-ar fi inscris in competitie fiindca face un calcul. Stie ca nu va ajunge presedinte. Dar poate ca intra in turul al doilea. Ca va fi sau nu asa, ea va pastra dupa infrangerea din noiembrie, precum Ponta, sefia Guvernului.

Negociind cu invingatorul sau, pur si simplu, folosind majoritatea din Parlament ca sa impiedice alegeri inainte de termen. Calculul se poate dovedi eronat, dar alte variante mai bune pentru a ramane la Palatul Victoria nu prea sunt.

Care e ipoteza mai apropiata de adevar? S-ar putea sa fie corect cate putin din fiecare.

Cultura organizationala are o anumita forta, inclusiv in cazurile in care experienta e nefericita, cum e cazul la PSD, intrucat ultimii sai trei presedinti inscrisi la prezidentiale au ratat cucerirea Palatului Cotroceni.

Ambitia e, pe de alta parte, un ingredient nelipsit din bucataria unui politician, oricat de incoerent ar fi. In fine, este evident ca Dancila n-are chef sa plece de la putere. Iar daca parcursul, fie el si agonic, poate fi prelungit, de ce nu?

UPDATE: Ma simt obligat sa precizez ca am dat articolului un titlu ce contine un dezacord grav, reluand - in forma negativa - una dintre "perlele" rostite de Dancila, pe care o credeam arhicunoscuta. Fac precizarea intrucat am citit comentarii in care sunt banuit ca am pierdut uzul limbii romane...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti si fost deputat european.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#Dancila candidat presedintia Romaniei , #premier
Comentarii
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4
Multa lume se intreaba prin ce partid mai trebuie sa treaca domnul