Orice om nu-i este teama

Autor: Cristian Preda , profesor de stiinte politice
Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 20:28
18393 citiri

Multa lume se intreaba ce cauta Dancila in cursa prezidentiala. Cum ea insasi n-a explicat motivele, ne raman speculatiile. Trei variante sunt de luat in seama.

Prima e cea mai simpla: ar putea fi vorba despre o obligatie. Toti liderii PSD au intrat in cursa. Iliescu - de patru ori, castigand in trei randuri, Nastase, Geoana si Ponta - fiecare cate o data, fara succes.

Dancila a crezut ca scapa de povara. A si anuntat ca nu va intra in cursa. Judeca atunci ca prim-ministru. Dupa alegerea in fruntea partidului, a realizat ca fisa postului o obliga. Partidul a comandat un sondaj si tot partidul i-a spus ca ea si doar ea poate reprezenta PSD. Good morning very much!, cum ar zice una dintre colegele sale.

A doua ipoteza implica ambitia. Fosta marioneta s-a trezit intr-o buna zi fara papusar. Se simte libera. Poate, in fine, sa faca tot ce-i trece prin cap. Era liber locul la partid, se face sefa la partid. Se elibereaza un fotoliu undeva in Cotroceni, poate ca e pentru ea.

Anturajul a ajutat-o. Fifor, Teodorovici, Firea au mimat competitia, retragandu-se cand au simtit ca ambitia Veoricai, o data gadilata, le poate destabiliza cariera. Fostii aliati - Ponta ori Tariceanu - au incercat s-o domoleasca, dar zarurile erau aruncate. Orice om nu-i este teama.

A treia speculatie e realist-cinica: Dancila s-ar fi inscris in competitie fiindca face un calcul. Stie ca nu va ajunge presedinte. Dar poate ca intra in turul al doilea. Ca va fi sau nu asa, ea va pastra dupa infrangerea din noiembrie, precum Ponta, sefia Guvernului.

Negociind cu invingatorul sau, pur si simplu, folosind majoritatea din Parlament ca sa impiedice alegeri inainte de termen. Calculul se poate dovedi eronat, dar alte variante mai bune pentru a ramane la Palatul Victoria nu prea sunt.

Care e ipoteza mai apropiata de adevar? S-ar putea sa fie corect cate putin din fiecare.

Cultura organizationala are o anumita forta, inclusiv in cazurile in care experienta e nefericita, cum e cazul la PSD, intrucat ultimii sai trei presedinti inscrisi la prezidentiale au ratat cucerirea Palatului Cotroceni.

Ambitia e, pe de alta parte, un ingredient nelipsit din bucataria unui politician, oricat de incoerent ar fi. In fine, este evident ca Dancila n-are chef sa plece de la putere. Iar daca parcursul, fie el si agonic, poate fi prelungit, de ce nu?

UPDATE: Ma simt obligat sa precizez ca am dat articolului un titlu ce contine un dezacord grav, reluand - in forma negativa - una dintre "perlele" rostite de Dancila, pe care o credeam arhicunoscuta. Fac precizarea intrucat am citit comentarii in care sunt banuit ca am pierdut uzul limbii romane...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti si fost deputat european.Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...