Pe cine se bazeaza Viorica Dancila in Parlament. Cati parlamentari are fiecare partid

Joi, 29 August 2019, ora 14:28
8263 citiri
Pe cine se bazeaza Viorica Dancila in Parlament. Cati parlamentari are fiecare partid
Foto: Arhiva Facebook/ Viorica Dancila

Conform ultimelor date, Viorica Dancila nu mai are sustinere in Parlament, nici in cazul unei remanieri si nici in cazul unei motiuni. Matematic, PSD a pierdut majoritatea odata cu plecarea ALDE de la guvernare. Totusi, jocurile sunt facute doar in ziua votului si depind de negocierile dintre partide.

Pentru ca o motiune de cenzura sa treaca este nevoie de 233 de voturi in Parlament. Partidul Social Democrat detine, dupa modificarile aparute pe parcursul verii, 202 mandate din totalul de 465 de parlamentari, iar Opozitia are 236 de voturi, fara a lua in calcul parlamentarii neafiliati si grupul minoritatilor.

Plenul reunit (Camera Deputatilor si Senat) este format din 465 de parlamentari. Conform datelor oficiale de pe site-ul celor doua foruri, dar care nu au fost actualizate dupa ultimele plecari din partide, situatia arata astfel:

Camera Deputatilor: PSD-136, PNL-69, USR-27, Pro Europa (grupul Pro Romania) -26, UDMR-21, ALDE-19, Minoritati-17, PMP-12, Neafiliati-2.

Senat: PSD-69, PNL-25, USR-13, ALDE-12, UDMR-9, Independenti-8.

Configuratia parlamentara a suferit modificari pe parcursul vacantei parlamentare, astfel incat PSD a pierdut 3 deputati (care au plecat la Pro Romania) si un senator (deocamdata independent), iar ALDE a pierdut un senator in favoarea PSD.

Conform ultimelor modificari, PSD detine 202 voturi, in timp ce restul partidelor au 235 de parlamentari.

La acestia se adauga 17 parlamentari din partea minoritatilor nationale. Traditional, parlamentarii minoritatilor nationale voteaza cu partidul de la putere, in acest caz cu PSD. Totusi, unul dintre alesi, Ovidiu Victor Gantz, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din Romania, a anuntat ca va vota pentru motiunea de cenzura.

Presedintele PNL Ludovic Orban a declarat intentia de a depune o motiune de cenzura in sesiunea parlamentara ordinara.

Calin Popescu Tariceanu a spus, la randul sau, ca ALDE va actiona ca un partid de opozitie si va vota impotriva Guvernului la motiunea de cenzura.

Totodata, USR a anuntat ca va sustine motiunea de cenzura, dar nu este gata pentru a prelua guvernarea, ci asteapta reconfigurarea Parlamentului prin votul popular pentru a putea sa aplice un program propriu.

Scenariul in care UDMR ar vota impotriva Guvernului este posibil in contextul in care Kelemen Hunor a precizat ca partidul sau nu va sustine guvernarea PSD. In cazul unor negocieri intre PSD si UDMR pentru sustinerea Guvernului, cel mai probabil partidul lui Kelemen Hunor ar impune conditii greu de acceptat pentru social-democrati.

UDMR a rupt protocolul de colaborare cu PSD pe 23 martie 2019, din cauza lipsei de actiune a PSD privind situatia cimitirului din Valea Uzului.

In ultimii 29 de ani, doar trei motiuni de cenzura au fost adoptate in Parlament, in 2009, 2012 si 2017.

Conform articolului 113 din Constitutia Romaniei, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea potrivit articolului 114.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#PSD majoritate parlamentara , #premier