Penibila dancilizare a Romaniei

Marti, 26 Martie 2019, ora 07:11
11702 citiri
Penibila dancilizare a Romaniei

Vadit lucru, doamna Viorica Dancila n-are stofa de politician. Are cel mult de consilier comunal la Videle.

Altfel, nu s-ar fi laudat in lumea larga ca muta ambasadele asa cum vrea Dragnea, fara sa fi studiat implicatiile unui asemenea act indraznet, fara sa se fi consultat cu toate fortele politice ale tarii, fara sa aiba o expertiza sau macar un punct de vedere al personalitatilor avizate in domeniu si - foarte important - fara ca problema sa se fi dezbatut in CSAT si Parlament.

Totul o pune la zid pe doamna Viorica. Daca avea stofa de politician, ar fi adulmecat din timp ce implicatii pot sa rasara dintr-o hotarare intempensiva. Ma indoiesc ca i-a dat prin cap ce inseamna pentru Romania faptul ca suveranul Iordaniei, o marcanta personalitate din Orientul Apropiat, si-a anulat chiar la scara avionului vizita pe care tocmai urma sa o faca in tara noastra.

"Eu si guvernul pe care il conduc", adica bagati de seama cat de importanta am ajuns

O simpla hotarare pripita face sa nu mai fie semnate trei acorduri de cea mai mare importanta intre Romania si Iordania pe teme de justitie, sanatate si educatie. Exact temele care framanta cel mai mult viata politica, economica si culturala a Romaniei.

Cu girul cui arunca doamna Dancila pe apa Sambetei miza pe care a contat Romania in programele sale, incercand sa scape de saracie si subdezvoltare? Cu girul nimanui. Pe propria sa barba, caci iata ce declara domnia sa duminica in capitala SUA:

"...dupa finalizarea analizei de catre toti actorii constitutionali implicati in procesul decizional din tara mea si in deplin consens, eu, ca prim-ministru al Romaniei, si guvernul pe care il conduc vom muta ambasada Romaniei la Ierusalim, capitala Israelului".

E ca atunci cand aterizeaza la Podgorita, ca atunci cand vorbeste de imunoglobina sau cand isi saluta omologii pe care nu stie cum ii cheama. Cum? Va muta ambasada, dar asteapta mai intai finalizarea unei analize, care de buna seama va stabili daca ambasada trebuie mutata sau nu? Noaptea mintii!

De ce mai facem analiza, daca oricum doamna Dancila "impreuna cu guvernul pe care il conduce" a hotarat sa procedeze intr-un anumit fel, indiferent de rezultate? Iar acest anumit fel nu numai ca l-a hotarat, dar l-a facut si cunoscut lumii intregi, fara ca macar sa observe cat de inconsecventa se face prin gestul sau.

Sa-mi fie iertata comparatia, dar felul dilentatist in care se prezinta seful guvernului nostru in fata diplomatilor lumii seamana cu gestul unui afon care canta o arie de opera intr-o sala plina cu melomani si asteapta aplauze.

50 de ani de politica externa aruncati pe apa Sambetei

Pana la urma, ma intreb: daca analiza va concluziona ca ambasada nu trebuie mutata, cum ramane cu promisiunea facuta in fata diplomatilor, ca o va muta? Se pare ca doamna Dancila a si intuit post factum aceasta alternativa, intrucat, la scurt timp dupa declaratiile sale, a venit si cu precizarea ca acestea sunt facute in nume personal.

Nu-mi vine sa cred: prim-ministrul tarii vorbeste la o reuniune publica importanta, face declaratii care implica tara pe care o conduce, pentru ca mai apoi sa declare ca s-a distrat, vorbind in nume personal!

Asa ceva nici la Videle n-ar fi functionat, pentru ca si Videle tot in Europa se afla!

Insasi doamna Dancila a inteles ca a luat-o gura pe dinainte si in declaratiile ulterioare a pus declaratia anterioara sub rezerva ajungerii la o intelegere cu presedintele Iohannis. Pardon, e prea tarziu, stimata doamna Viorica. Asta trebuia incercat inainte de a urca in avion, nu dupa.

Dar cel mai grav mi se pare faptul ca premierul nici n-a priceput in ce se implica. Pur si simplu, a debitat discursul dictat de Dragnea, convinsa ca-i lasa paf pe americani, ca se pune bine cu Israelul si, in dilentatismul care o caracterizeaza, nu s-a gandit cum se va pune cu Uniunea Europeana, din care facem parte, sau cu tarile arabe, unde Romania a fost respectata decenii la rand.

Cum bine aprecia un fost presedinte al Romaniei, doamna Dancila "a aruncat pe apa Sambetei 50 de ani de politica externa romaneasca in Orientul Mijlociu". Si inca nici nu putem sti cate alte valori au fost facute pulbere cu aceasta ocazie de doamna Dancila, ca sa-si slujeasca seful in interesele lui personale.

Uniunea Europeana ramane neclintita

O fi cules aplauze pe undeva prin America, dar replica Uniunii Europene data prin purtatorul de cuvant ar trebui sa-i pice ca un dus rece: "Nu pot sa spun decat ca pozitia Uniunii Europene ramane neschimbata. Da, am vazut si ce a spus premierul, am vazut si reactia presedintelui (tarii - n.red.) ".

Asta o traduc cam asa: numai un premier iresponsabil se poate angaja in contacte externe pana nu cunoaste pozitia presedintelui si nu cade de acord cu el. Iar acum tocmai se izbeste de acest adevar: pozitia presedintelui conteaza mult in aceasta ecuatie.

Inca nici nu ne dam seama de dimensiunea pe plan international a cutremurului pe care incearca sa-l provoace doamna Dancila, abuzand de functia sa.

Ma intreb daca n-o sperie cumva o declaratie recenta a ambasadorului palestinian la Bucuresti, data poate in nume propriu, dar fara indoiala cu talc: "...cred ca la mijloc sunt interese personale. Si chiar influenta personala, pentru ca Liviu Dragnea are doi consilieri israelieni apropiati de Benjamin Netanyahu".

Nu pun mana in foc cu privire la veridicitatea acestor afirmatii, dar daca ele s-ar confirma, in timp ce doamna Dancila habar n-are de ele, s-ar dovedi inca o data ca nu are deloc stofa de prim-ministru.

Ce trebuia sa faca Viorica Dancila si n-a facut

1. Primul lucru pentru domnia sa era sa-si dea seama de dimensiunea problemei si sa-si fi pus intrebarea: sunt eu omul capabil sa fac pe arbitrul intre Israel si lumea araba, intre SUA si Uniunea Europeana sau intre Israel si UE? Poate, raspunsul comporta un grad de dificultate care ar depasi-o, dar ar fi suficient sa observe calibrul celor implicati, ca sa se simta ca un fel de soricel intrat in cusca leilor.

2. Al doilea lucru este de bun simt: n-ar fi trebuit sa nesocoteasca rolul CSAT, organism anume creat pentru problemele de siguranta si aparare a tarii. Oricate eventuale beneficii ar putea aduce hotararea domniei sale, comporta si riscuri. Ma intreb: si-ar asuma raspunderea doamna Dancila daca, urmare aranjamentelor facute la masa verde, tara ar fi lovita - Doamne fereste! - de atentate teroriste?

3. Mai multa modestie i-ar fi stat mult mai bine doamnei Dancila. Cu ce drept afirma in fata oficialilor aericani "in numele meu si al Guvernului pe care il conduc"? Peste nici doi ani, Guvernul pe care il conduce va fi o amintire - ba chiar una sinistra. Cu asemenea formula pompoasa, nu se prezenta nici macar Ceausescu.

4. Tocmai din acest motiv, daca ar fi avut stofa de premier, doamna Dancila ar fi trebuit sa contacteze si Opozitia, cazand la unele intelegeri cu liderii ei. Stiu, va zice ca nu se intelege cu ei, ca n-are niciun dialog. Normal: numai cine n-are stofa de prim-ministru ii poate pune eticheta de vipera unui fruntas al Opozitiei. Despre ce dialog mai poate fi vorba?

5. Ce mai trebuia sa faca doamna Dancila? Trebuia sa se puna de acord cu presedintele tarii. E greu? Poate. Dar a incercat? Nu pare, as zice chiar dimpotriva. La felul cum reactioneaza presedintele, rezulta ca a luat act de evenimente cam la TV, ca noi ceilalti.

Concluzie

Concluzia mea este ca doamna prim ministru n-a facut nimic din ceea ce trebuia sa faca in legatura cu o eventuala mutare a ambasadei de la Tel Aviv, dar a facut multe din cele pe care nu trebuia sa le faca.

Nici in viitor nu ma astept la nimic bun, atata vreme cat prim-ministrul se tine departe de seful statului, legitimat cu incomparabil mai multe voturi decat cele ale intregului PSD, nu se consulta cu dansul si nu ia in calcul opiniile sale.

De altfel, cunosc un singur caz in istoria Romaniei cand Guvernul a luat o decizie cruciala cu de la sine putere: la intrarea tarii in cel de al Doilea Razboi Mondial. Asa cum relata regele Mihai I intr-un interviu dat profesorului Mircea Ciobanu, dansul a aflat de la radio ca peste noapte s-a dat ordinul de atac.

Ambitia doamnei Dancila era ca presedintele sa afle prin Internet despre mutarea ambasadei, dar simplul fapt ca a incercat degeaba dovedeste inca o data ca, asa cum spuneam la inceput, n-are stofa de premier.

Citeste si:
Ce se va întâmpla după votul de învestire al guvernului Cioloș. Următorii pași, dacă executivul propus pică la vot
Ce se va întâmpla după votul de învestire al guvernului Cioloș. Următorii pași, dacă executivul propus pică la vot
Guvernul Cioloș urmează miercuri, 20 octombrie, să fie supus la vot, începând cu ora 10.00. În contextul în care șansele ca executivul să fie învestit sunt aproape nule, următorii pași...
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Senatoarea Diana Șoșoacă a postat pe Facebook un mesaj care anunță moartea preotului Daniel Măcriș, fostul ei duhovnic. În vârstă de 40 de ani, acesta a fost găsit făra suflare în...
Sursa: Ziare.com