PNL cere demisia lui Dancila dupa anuntul despre mutarea ambasadei. Basescu: Politica externa a Romaniei este dancilizata

Luni, 25 Martie 2019, ora 15:31
6806 citiri
PNL cere demisia lui Dancila dupa anuntul despre mutarea ambasadei. Basescu: Politica externa a Romaniei este dancilizata

Prim-vicepresedintele PNL Raluca Turcan a declarat, luni, ca anularea vizitei regelui Iordaniei in Romania, dupa anuntul premierului Viorica Dancila cu privire la mutarea ambasadei Israelului, este "de o gravitate maxima".

"Viorica Dancila, demisia! Viorica Dancila nu trebuie lasata sa vorbeasca despre relatiile internationale ale Romaniei! Nu stie, nu intelege, nu are atributii! Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, si-a anulat vizita oficiala in Romania din cauza declaratiilor iresponsabile si revoltatoare cu privire la mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim.

In limbaj diplomatic, anularea unei astfel de vizite, in momentul in care regele era deja pe scara avionului, este un semnal de o gravitate maxima!", a scris, luni, pe Facebook, prim-vicepresedintele PNL Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, din cauza Vioricai Dancila nu vor mai fi semnate trei acorduri intre Romania si Iordania pe justitie, sanatate si educatie.

"Romania a ajuns o RUSINE pe plan international din cauza gafelor unui premier diletant. Aceeasi vina o are si ministrul de externe, Teodor Melescanu, care a tolerat si tolereaza in continuare greselile de politica externa ale premierului. Viorica Dancila trebuie sa-si de demisia imediat", a mai scris Turcan.

Basescu: Politica externa a Romaniei este dancilizata

La randul sau, fostul presedinte Traian Basescu sustine ca anuntul premierului Viorica Dancila "a aruncat pe apa Sambetei 50 de ani de politica externa romaneasca in Orientul Mijlociu" si "ne singularizeaza in interiorul Uniunii Europene".

"Mizand pe faptul ca e proasta, lobisti americani au invitat-o pe Dancila la un eveniment de comemorare al Holocaustului. Crezand ca e ocazia vietii ei de a se manifesta pe pamant american, Dancila a recitat instructiunile primite de la Dragnea fara a intelege efectul propriului discurs.

A promis orice a crezut Dragnea ca poate sa-i impresioneze pozitiv audienta in folos propriu, nesocotind grav pozitia unitara si solidara a Uniunii Europene, dar si politica externa echilibrata a Romaniei in Orientul Mijlociu.

Anuntul precum ca Guvernul Romaniei va muta Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim a starnit entuziasmul sali, dar a aruncat pe Apa Sambetei 50 de ani de politica externa romaneasca in Orientul Mijlociu", a scris, luni, pe Facebook, fostul presedinte Traian Basescu.

Potrivit acestuia, "implicatiile anuntului sunt grave pentru ca schimba radical politica externa a Romaniei in Orientul Mijlociu si ne singularizeaza in interiorul Uniunii Europene prin nerespectarea rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU".

"Dragnea si Dancila, printr-un mimetism specific maimutelor, cred ca pot face si ei ceea ce au facut americanii. Eu nu zic ca n-o pot face, o pot face, dar cu costuri extraordinare de credibilitate a Romaniei. SUA poate tine la respect lumea araba prin forta economica si militara, pe cand Romania a pierdut respectul si increderea lumii arabe. Dupa ce a vazut efectele discursului, Dancila si-a adus aminte ca titularul politicii externe este presedintele Romaniei, iar o ambasada se poate infiinta numai prin decret prezidential", a mai spus Basescu.

Acesta a vorbit despre "primul semnal politic extrem de puternic", respectiv anularea vizitei de stat a Regelui Abdullah al Regatului Hasemit al Iordaniei in Romania, "in conditiile in care Regele Abdullah este cel mai echilibrat si respectat sef de stat al lumii arabe, este cel mai bun partener al SUA in lumea araba si un mare prieten al Romaniei".

"Dragnea si Dancila au nesocotit interesele Romaniei din slugarnicie si pentru un zambet primit peste ocean si acest lucru il spun eu, un politician care sustine, respecta, admira si iubeste Israelul si poporul sau. De azi, politica externa a Romaniei este dancilizata si risca sa devina nesemnificativa, pentru ca se face in interesul strict al lui Dragnea si nu in interesul tarii. Mare ticalosie", a mai scris Basescu.

Vizita anulata

Regele Abdullah II al Iordaniei si-a anulat vizita in Romania dupa ce premierul Viorica Dancila a anuntat ca ambasada Romaniei in Israel se va muta de la Tel Aviv la Ierusalim.

Invitatia de a vizita Romania i-a fost adresata anul trecut suveranului iordanian de catre presedintele Klaus Iohannis, la o intalnire avuta cu ocazia participarii la Adunarea Generala ONU. Atunci, cei doi oficiali au discutat despre oportunitatile pe care le prezinta exercitarea de catre Romania a presedintiei Consiliului Uniunii Europene, presedintele Klaus Iohannis subliniind disponibilitatea tarii noastre de a actiona in aceasta calitate pentru consolidarea relatiei dintre UE si Iordania.

Anuntul lui Dancila

Viorica Dancila a anuntat duminica la Washington mutarea ambasadei Romaniei la Ierusalim.

"De aceea, sunt incantata sa anunt astazi, in fata audientei AIPAC, ca dupa finalizarea analizei de catre toti actorii constitutionali implicati in procesul decizional din tara mea si in deplin consens, eu, ca prim-ministru al Romaniei si Guvernul pe care il conduc, vom muta ambasada Romaniei la Ierusalim, capitala Israelului", a declarat Viorica Dancila in aplauzele salii.

Dancila a precizat ca sustinerea fata de Israel si de comunitatea evreiasca constituie preocuparea constanta a Guvernului.

Vezi si Dancila a anuntat in SUA, la rugamintea lui Dragnea, trei legi importante pentru comunitatea evreiasca

Citeste si:
Clotilde Armand s-a adresat conducerii PNL cu duritate: „USL ucide. La propriu. Fără nicio exagerare”
Clotilde Armand s-a adresat conducerii PNL cu duritate: „USL ucide. La propriu. Fără nicio exagerare”
Primarul Sectorului 1 a criticat dur comportamentul consilierilor PNL din forul legislativ local. Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand afirmă că ”USL ucide”, după ce consilierii PSD şi...
Ludovic Orban rămâne oficial fără funcția de președinte al Camerei Deputaților
Ludovic Orban rămâne oficial fără funcția de președinte al Camerei Deputaților
Plenul Camerei Deputaţilor va lua luni, 18 octombrie, act de demisia lui Ludovic Orban din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi de vacantarea funcţiei. Biroul Permanent va stabili...
Sursa: NEWS.RO