Prima sedinta a Guvernului dupa motiune: Dancila promite spitale, un aeroport nou in Bucuresti si ca vom naviga pe Dambovita si Arges (Video)

Joi, 28 Iunie 2018, ora 14:47
8020 citiri
Prima sedinta a Guvernului dupa motiune: Dancila promite spitale, un aeroport nou in Bucuresti si ca vom naviga pe Dambovita si Arges (Video)
Foto: captura video

Guvernul Dancila s-a reunit, joi, in prima sedinta dupa ce a supravietuit motiunii de cenzura depusa de Opozitie impotriva sa. Viorica Dancila a prezentat, la debutul intalnirii, proiectele ce vor fi adoptate azi, de la cresterea punctului de pensie de acum, de la 1 iulie, la transformarea Dambovitei si Argesului in rauri navigabile prin parteneriat public-privat intr-un viitor nementionat.

Dancila nu a zic nimic nici despre motiunea de cenzura de miercuri, nici despre faptul ca mii de oameni i-au cerut in strada demisia, dar nici nu a mentionat ca pe ordinea de zi s-ar afla vreo ordonanta de urgenta pe domeniul Justitiei, asa cum s-a temut lumea dupa autodenuntul de radicalizare facut saptamana trecuta de Liviu Dragnea.

Vezi aici cum s-a desfasurat dezbaterea motiunii de cenzura in Parlament: Discursul lui Dancila, plin de minciuni, greseli si gafe

A inceput sedinta vorbind despre inundatiile din tara. "Buna ziua, dupa cum stiti, in ultimele zile au fost inregistrate ploi abundente", a spus ea, dand asigurari ca toate pagubele vor fi evaluate, centralizate si, daca e nevoie, Guvernul se va implica.

Apoi, a trecut la programul de guvernare, mentionand ca, asa cum scrie in el, de la 1 iulie va creste punctul de pensie.

"Este o responsabilitate, dar si o datorie de onoare pentru cei peste... fata de cei peste 5 milioane de pensionari. Punctul de pensie va creste cu 10% de la 1 iulie 2018, respectiv de la 1.000 de lei la 1.100 de lei.

De asemenea, pensia minima garantata va creste cu 23%, tot de la 1 iulie 2018, 520 de lei la 640 de lei. Vorbim despre valori nete, pentru ca este cunoscut faptul ca pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate.

Tot de la 1 iulie se maresc si prestatiile sociale pentru persoanele cu dizabilitati", a precizat Viorica Dancila si a trecut la urmatorul subiect - generatiile viitoare.

"Vom infiinta astazi Agentia Nationala pentru Formare Profesionala Initiala in Sistem Dual. Aceasta autoritate va gestiona relatia dintre cererea si oferta de locuri de munca in diferite domenii economice. Practic, punem bazele unui model european, a (sic!) unei institutii care sa vina cu solutii concrete pentru toti cei interesati de sistemul de formare profesionala.

Vrem sa venim in ajutorul tinerilor care vor sa invete o meserie cautata si bine platita. Vrem sa oferim solutii pentru un numar mare de companii cu capital romanesc sau strain care doresc sa-si pregateasca viitorii angajati", a citit mai departe premierul.

Dancila nu a dat alte detalii, astfel ca nu stim cu ce va fi diferita aceasta noua institutie de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a carei misiune este, conform propriei descrieri, de a "aplica politicile si strategiile in domeniul ocuparii si formarii profesionale a persoanelor in cautarea unui loc de munca".

Dupa un protest-maraton, USR roaga romanii sa mai #reziste: Comisia Iordache se apuca joi de Codul Penal (Galerie foto & Video)

Mari proiecte aprobate, nu se stie cand finalizate

Premierul a trecut apoi la marile proiecte. In sedinta va fi aprobat cel de-al doilea pachet de investitii strategice care vor fi realizate in parteneriat public-privat. Si pachetul cuprinde 8 proiecte.

1. Construirea si operarea in parteneriat public-privat a unei banci nationale de sange, plasma umana si celule stem, "in contextul in care in ultimul an Romania s-a confruntat cu dificultati in asigurarea derivatelor din plasma", a spus Dancila, evitand sa pronunte "imunoglobulina".

2. Spitalul Regional Timisoara, "ce va deservi partea de vest a tarii noastre".

3. Spitalul Regional Braila-Galati, ce va avea 800-1.000 de paturi.

4. Amenajarea raurilor Arges si Dambovita pentru navigatie.

5. Construirea Aeroportului Bucuresti-Sud.

6. Canal Siret-Baragan.

7. Constructia unei fabrici de mijloace de transport electrice.

8. Un nou complex turistic de schi in masivul Fagaras.

Aceste proiecte complexe doar au fost citite de pe foaie de Dancila, fara a fi date detalii despre ele sau vreun orizont de timp in care ar putea incepe macar realizarea lor.

145 de milioane de euro pe an, ajutor de stat pentru firme

Premierul a continuat cu anuntul ca va modifica schema de ajutor de stat pentru companii, astfel incat sa obtina "stimularea investitiilor cu impact major in economie".

Guvernul va da anual 145 de milioane de euro si face si alte modificari astfel incat banii sa fie obtinuti mai usor de companii.

"Prima modificare e data de faptul ca valoarea minima a investitiei se va reduce de la 10 milioane de euro la 3 milioane de euro pentru a da posibilitatea multor firme romanesti sa poata aplica.

A doua modificare e data de faptul ca depunerea cererilor de acord pentru finantare se va realiza continuu, in limita bugetului. Se renunta la selectia pe baza de punctaj, selectia facandu-se pentru cererile care indeplinesc criteriile si conditiile de eligibilitate.

Operatorul economic poate demara proiectul de investitii dupa depunerea cererii de acord pentru finantare, astfel incat poate demara proiectul la o data certa, conform planului sau de afaceri", a enumerat Dancila modificarile.

Ea a mai spus si ca va da bani Ministerului Sanatatii din fondul de rezerva bugetara pentru centre medicale de permanenta, "astfel incat pacientii sa poata sa beneficieze de servicii medicale in regim de garda, indiferent de ora sau de zona in care locuiesc". Nu a fost precizata suma.

Presedintia, un cuvant buclucas

In final Dancila a vorbit si despre cum pregateste Guvernul preluarea presedintiei UE, dar si a SUED. Presedintia este un cuvant care i-a pus si in trecut probleme premierului. De data aceasta din 3 pronuntari, una a fost insa corecta.

"Incepand cu luna noiembrie a acestui an vom prelua presedintia Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, asa-zisul SUED. Acest mandat coincide cu o alta etapa de interes pentru Romania in parcursul sau european si anume preluarea presedentiei (sic!) Consiliului Uniunii Europene.

Ambele momente sunt deosebit de importante pentru construirea imaginii tarii noastre in fata partenerilor europeni.

Cred ca este nevoie sa corelam deciziile si actiunile pentru a ne atinge obiectivele propuse pentru cele doua presedentii (sic!) . Tocmai de aceea, prin hotararea pe care o vom adopta astazi, vom stabili responsabilitati clare in vederea implementarii Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii. Adresez tuturor ministrilor cu responsabilitati dorinta de a fi implicati, cererea de a fi implicati in acest proiect si sa va coordonati cu ministrul delegat pentru Afaceri Europene", a conchis Dancila, anuntand ziaristii ca de aici incolo sedinta se tine cu usile inchise si vor afla la final, de la purtatorul de cuvant, detalii.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Dancila sedinta guvern motiune cenzura, #Dancila promite aeroport spitale, #Dancila navigat Arges Dambovita , #premier