Prima sedinta de guvern dupa 10 august: Rectificarea bugetara lipseste. Cine a semnat pentru convocarea CSAT

Joi, 23 August 2018, ora 11:52
6209 citiri
Prima sedinta de guvern dupa 10 august: Rectificarea bugetara lipseste. Cine a semnat pentru convocarea CSAT

Guvernul Dancila se reuneste, joi, in prima sedinta dupa manifestatia din 10 august reprimata brutal de jandarmi. Pe ordinea de zi nu se afla aprobarea rectificarii bugetare, asa cum s-a intentionat, iar CSAT nu a dat pana acum un aviz pentru reducerea bugetelor din domeniul securitatii nationale.

Sedinta este programata sa inceapa la ora 13:00, pe ordinea de zi figurand pana acum mai multe proiecte de lege, ordonante si hotarari sau memorandumuri.

Proiectul de rectificare bugetara a fost pus in dezbatere publica de Ministerul Finantelor in data de 6 august, dupa care mai multi membri ai Guvernului, in frunte cu premierul Dancila, au intrat in concedii.

Zilele trecute, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, l-a invinovatit pe presedintele Klaus Iohannis ca nu convoaca CSAT pentru avizarea reducerilor de buget pentru Administratia Prezidentiala, SRI, SIE, STS si SPP. "Din punctul meu de vedere, poate sa fie fara acest aviz, pentru ca nu scrie nicaieri in lege, dar s-a mers pe o cutuma (...) Anul viitor sper sa nu mai avem nevoie de un astfel de aviz", a comentat Teodorovici.

La scurt timp, insa, Guvernul s-a razgandit si asta pentru ca legea spune ca avizul CSAT in cazul rectificarii bugetelor institutiilor din domeniul securitatii statului este consultativ, dar obligatoriu, asa cum demonstreaza jurnalistii de la Factual.

Administratia Prezidentiala a anuntat inca de marti ca secretariatul CSAT face demersurile necesare pentru obtinerea acordului individual al membrilor CSAT pentru emiterea unei hotarari privind propunerile de rectificare a bugetului de stat pentru: Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza si Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

Citeste mai multe despre:

Cine a semnat pentru convocarea CSAT

Ieri dimineata, Guvernul a trimis o solicitare presedintelui Iohannis cerandu-i sa convoace CSAT in regim de urgenta pentru avizarea rectificarii bugetare. In comunicatul de presa este precizat ca demersul a fost facut in temeiul art. 6 (alin 2) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea si functionarea CSAT, articol care prevede ca initierea procedurii de convocare a sedintelor poate fi facuta si de cel putin o treime dintre membrii Executivului.

Surse oficiale au precizat pentru Ziare.com ca solicitarea adresata presedintelui a fost semnata de Eugen Teodorovici (Finante), Carmen Dan (Interne), Mihai Fifor (Aparare) si Danut Andrusca (Economie), toti membri ai PSD. Din CSAT mai fac parte ministrii Teodor Melescanu (Externe) si Tudorel Toader (Justitie), ambii din partea ALDE, dar si premierul Viorica Dancila (PSD), care este si vicepresedinte al Consiliului.

Bugetul Administratiei Prezidentiale ar urma sa fie redus cu 11,1 milioane de lei ca urmare a rectificarii bugetare anuntate de Guvern, presedintele Iohannis apreciind ca Executivul apeleaza la o forma de sabotaj bugetar pentru institutiile care nu se subordoneaza PSD.

Citeste mai multe despre:

Conform proiectului, Guvernul mai taie bani si de la Cercetare, in schimb vrea sa cheltuiasca 200 de milioane de lei pentru referendumul pentru Familie si inca 115 milioane de lei pentru Catedrala Neamului, mai mult decat aloca pentru eradicarea pestei porcine.

C.B.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...