Primarii marilor orase in frunte cu pesedistul Negoita ii cer de urgenta o intalnire lui Dancila

Luni, 28 Ianuarie 2019, ora 11:47
8444 citiri
Primarii marilor orase in frunte cu pesedistul Negoita ii cer de urgenta o intalnire lui Dancila
Foto: Arhiva Ziare.com

Asociatia Municipiilor din Romania (AMR) a decis convocarea Comitetului Director marti, 29 ianuarie, la ora 15:00, in contextul informatiilor aparute in spatiul public privind prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2019. De asemenea, primarii de municipii o invita pe Viorica Dancila sa participe la aceasta reuniune.

Intr-o scrisoare deschisa adresata prim-ministrului si remisa Ziare.com, AMR atrage atentia ca a cerut, in repetate randuri, demararea procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei solutii privind finantarea administratiei publice locale in anul 2019, conform programului de guvernare 2018-2020, dar si promisiunilor anterioare ale Guvernului.

AMR subliniaza ca este pentru prima oara in istoria asociatiei cand solicitarile de dialog adresate Guvernului Romaniei, pe teme care privesc in mod direct functionarea administratiei publice locale, sunt refuzate, astfel incat la niciuna dintre cererile transmise nu s-a primit vreun raspuns, de orice natura, de la echipa guvernamentala.

"Ne aflam acum la sfarsitul lunii ianuarie 2019, fara sa avem in dezbatere publica un proiect de Lege a bugetului de stat pe anul 2019, desi aflam din presa ca Guvernul va adopta acest proiect pana joi, 31 ianuarie a.c.

Tot din surse neoficiale sunt si speculatiile referitoare la cotele din impozitul pe venit incasat la bugetul de stat la nivelul fiecarei UAT, ce urmeaza sa fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019:

20% la bugetul local al judetului;

45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozit pe venit, fata de procentul de 60% solicitat de structurile asociative.

30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale, fata de procentul de 20% solicitat", arata sursa citata.

In fine, primarii de municipii atrag atentia ca procentele vehiculate in presa nu corespund cu cele solicitate de reprezentantii APL si o invita pe Dancila la intrevederea de marti.

"Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate in presa, care nu corespund in niciun caz celor solicitate de reprezentantii APL, consideram, stimata doamna prim-ministru, ca structurile asociative ale administratiei publice locale ar trebui sa primeasca informatiile care privesc bugetele locale in urmatorii ani, direct de la sursa si ca, mai mult decat atat, acestea ar trebui sa fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci cand in discutie sunt finantele publice locale.

Avand in vedere ca pana in prezent nu exista nicio informatie oficiala privind fundamentarea bugetelor locale in cadrul Legii bugetului de stat pe anul 2019, solicitam, doamna Prim-ministru, organizarea unei intalniri cu dvs. pentru discutarea cotelor din IV ce urmeaza a fi alocate UAT si a alocarilor bugetare de care depinde dezvoltarea comunitatilor urbane in urmatorii ani, astfel, va invitam sa va alaturati primarilor de municipii, marti, 29 ianuarie 2019, incepand cu ora 15, str. Matei Basarab nr. 63 la reuniunea CD al AMR", se mai arata in scrisoare.

Iata si semnatarii scrisorii:

 1. Robert Sorin Negoita, primarul Sectorului 3, Bucuresti
 2. Ilie Gavril Bolojan, Oradea
 3. Gheorghe Falca, Arad
 4. Mihail Genoiu, Craiova
 5. Dan Boboutanu, Hunedoara
 6. Ovidiu Teodor Cretu, Bistrita
 7. Daniel Stefan Dragulin, Calarasi
 8. Decebal Fagadau, Constanta
 9. Ion Lungu, Suceava
 10. Marian Dragomir, Braila
 11. Adrian Mocioniu, Slobozia
 12. Tiberiu Iacob Ridzi, Petrosani
 13. Arpad Andras Antal, Sfantu Gheorghe
 14. Nicolae Barbu, Giurgiu
 15. Emil Boc, Cluj Napoca
 16. Marcel Romanescu, Targu Jiu
 17. Mihai Chirica, Iasi
 18. Gabor Kereskenyi, Satu Mare
 19. Cristi Misaila, Focsani
 20. Florin Oancea, Deva
 21. Cosmin Necula, Bacau
 22. Ionut Pucheanu, Galati
 23. Constantin Toma, Buzau
 24. Francisc Boldea, Lugoj
 25. Dumitru Boros, Barlad
 26. Ionel Ciunt, Zalau
 27. Constantin Hogea, Tulcea
 28. Lucian Ovidiu Micu, Roman
 29. Costan Morar, Dej
 30. Nicolae Robu, Timisoara
 31. Marius Screciu, Drobeta Turnu Severin

Duminica, parlamentarul USR Iulian Bulai, secretar al Camerei Deputatilor, a scris pe Facebook ca a primit asigurari de la presedintele delegat al Camerei Deputatilor, Florin Iordache, ca cel tarziu joi, 31 ianuarie, Guvernul va adopta bugetul.

"In calitate de secretar al Camerei Deputatilor tocmai am incheiat o discutie telefonica cu presedintele delegat al Camerei Deputatilor, Florin Iordache. De retinut:

Cel tarziu joi, 31 ianuarie, guvernul va adopta bugetul pe anul 2019.

Luni, 4 februarie incepe sesiunea parlamentara de primavara. Nu vineri, 1 februarie, asa cum se specula, si cum trebuia sa inceapa de drept.

Marti, 5 februarie, vor incepe dezbaterile pe Legea bugetului anului 2019.

Va tin la curent!", a scris pe Facebook Iulian Bulai.

Ceea ce ar insemna ca guvernul va adopta bugetul peste 3 zile, in conditiile in care pana acum nu a fost prezentat nici macar un draft al bugetului si nu au existat consultari cu partenerii sociali.

In plus, Darius Valcov, consilierul premierului pe probleme economice, a anuntat duminica seara ca bugetul de stat pentru 2019 va fi discutat luni intr-o sedinta a coalitiei de guvernare, dar si cu liderii UDMR, iar apoi marti s-ar putea sa fie pus in dezbatere publica.

Iata aici detalii - Coalitia discuta azi bugetul pe 2019. Valcov explica fotografia din care lipseste Dancila si anunta controale la ONG-uri

A.D.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...