Dat afara de Dancila, Remus Borza rabufneste: In politica au cariera amantele si hotii

Miercuri, 12 Iunie 2019, ora 07:15
10445 citiri
Dat afara de Dancila, Remus Borza rabufneste: In politica au cariera amantele si hotii

In politica au cariera amantele si hotii, sustine fostul consilier guvernamental Remus Borza, care a admis, intr-o discutie televizata despre culisele demiterii sale, ca s-ar putea lasa de politica.

Borza spune ca declaratiile sale despre aparatul bugetar au fost o surpriza neplacuta pentru premier si de aici decizia demierii.

El a precizat ca s-a intalnit de trei ori cu Viorica Dancila, careia i-a prezentat, atunci cand i s-a propus postul, viziunea sa despre reforma si despre problemele economice ale tarii, nevoia de prioritizare a investitiilor in infrastructura, de alocari pentru cercetare si inovare, precum si pentru turism. "Avem nevoie de crestere organica, pe productie si pe export, dar din pacate am pus la pamant 7.500 de fabrici", a declarat Remus Borza, marti seara, la RealitateaTV.

Borza spune ca nu a vorbit despre concedieri in aparatul bugetar. "Ii putem plati pe toti, dar trebuie sa ii punem sa livreze, este nevoie de cresterea calitatii muncii in aparatul bugetar", a subliniat Borza, care a evidentiat faptul ca Guvernul Nastase a lucrat cu 800.000 de bugetari, iar in prezent sunt 1,4 milioane.

"Statul plateste mult si cere putin, avem nevoie de criterii de competenta. Indiferent de guvernare, aparatul bugetar a crescut, caracterizat de clientelism politic si de mediocritate", a spus Borza.

Fostul consilier a enumerat si cateva dintre problemele actuale ale economiei Romaniei, printre care nevoia de crestere a gradului de colectare a taxelor si impozitelor. Romania are cel mai scazut grad de colectare, desi s-a inregistrat o majorare a sumei cu 46 de miliarde de lei, la 341 de miliarde de lei, iar nivelul evaziunii este "apocaliptic", de 16 miliarde de euro.

Cheltuielie cu asistenta sociala si de personal au crescut cu 73 de miliarde de lei, iar ANAF nu a putut tine pasul cu toate aceste cresteri.

In contextul discutiilor din spatiul public legate de finantarea salariilor din sistemul public si a pensiilor, Remus Borza a avansat fie sacrificarea investitiilor, fie incheierea unui moratoriu care sa prevada o inghetare a salariilor pana cand situatia economica va permite reluarea cresterii acestora.

"Suntem la finalul unui ciclu de crestere economica, o noua criza este posibila, nu am invatat nimic din criza care a fost si repetam greselile trecutului", a spus Borza.

Premierul Viorica Dancila l-a demis pe Remus Borza din functia de consilier onorific pe probleme economice, dupa o serie de declaratii legate de sectorul bugetar, la doar cateva zile dupa numire.

Citeste si:
Liberalii, primele reuniuni importante după ce Nicolae Ciucă a preluat şefia formaţiunii. Conducerea, față în față cu primarii
Liberalii, primele reuniuni importante după ce Nicolae Ciucă a preluat şefia formaţiunii. Conducerea, față în față cu primarii
Liberalii se reunesc, joi şi vineri, în două reuniuni importante ale partidului, Liga Aleşilor Locali şi Consiliul Naţional, la Poiana Braşov. Sunt primele întâlniri ale conducerii...
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Senatul a adoptat luni, 23 mai, un proiect de lege prin care partidele sunt nevoite să pună pe listele de la parlamentare cel puțin o treime de candidați femei. Inițiativa a împărțit însă...