Reuniune la nivel inalt in Balcani: Toti liderii au vorbit de proiecte de infrastructura, Dancila a venit cu dorinte si sperante (Video)

Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 14:15
4481 citiri
Reuniune la nivel inalt in Balcani: Toti liderii au vorbit de proiecte de infrastructura, Dancila a venit cu dorinte si sperante (Video)
Foto: captura video

O noua intalnire la nivel inalt Romania-Bulgaria-Serbia-Grecia a avut loc vineri, la Varna, unde a fost invitat sa participe si premierul israelian Benjamin Netanyahu.

La declaratiile ulterioare intalnirii, liderii celor 5 tari au vorbit despre proiecte comune, care sa faca regiunea mai conectata si mai puternica. Au fost prezentate proiecte de infrastructura rutiera si feroviara, precum si de interconectare energetica, aici fiind implicat in discutii si Israelul.

Primul care a luat cuvantul a fost presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, care a spus, in ce priveste proiectele comune pe infrastructura cu Romania, ca "avem un viitor comun si speram ca relatiile sa fie si mai bune".

Vucic a vorbit in acest context de autostrada de viteza Timisoara-Panciova.

Apoi, atat el, cat si premierul grec Alexis Tsipras si cel bulgar, Boiko Borisov, au vorbit indelung, cu documente, harti si calendare de executie, despre drumuri expres pe care le vor face intre tarile lor, cai ferate de mare viteza, acces la porturi.

Cand a venit randul premierului roman sa ia cuvantul, discursul citit de pe foaie parea scris inainte de discutii, despre toate a vorbit la viitor si foarte general.

"Proiectul privind drumul de mare viteza Timisoara-Panciova este sustinut politic de ambele parti si suntem increzatori ca se va implementa. La nivel tehnic a fost creat cadrul pentru elaborarea studiului de fezabilitate", a spus Dancila.

"In domeniul transportului am reafirmat interesul Romaniei pentru crearea unui cadru de lucru, asa cum a zis domnul Tsipras, care sa analizeze studiile de fezabilitate legat (sic!) de autostrazi, dar si de construirea unor poduri peste Dunare", a fost singura cealalta referire a premierului la infrastructura.

Apoi a trecut la Dunare.

"Am vorbit despre strategia pentru regiunea Dunarii. Am amintit ca organizam saptamana viitoare forumul SUERD (Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii - n.red.), in contextul preluarii presedentiei (sic!) de la Bulgaria (Romania va detine presedintia SUERD in perioada noiembrie 2018 - noiembrie 2019).

Pe parcursul mandatului de presedinte SUERD, ne propunem sa promovam coeziunea si diminuarea disparitatilor de dezvoltare regionala. Dorim ca Dunarea sa devina un important coridor intre vestul si estul Europei, de aceea, este foarte important sa creeam un cadru propice pentru asigurarea navigabilitatii pe Dunare pe intregul an", a mai spus Dancila.

In ce-l priveste pe premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, acesta a tinut o scurta lectie de istorie despre suferintele indurate de poporul evreu. El a vorbit mult si de istoria recenta, indicand Iranul drept finantatorul principal al terorismului mondial si laudand SUA pentru sanctiunile pe care urmeaza sa le aplice acestei tari din nou.

El a avut un mesaj si pentru cei 4 lideri prezenti la reuniune.

"Sunteti toti prietenii nostri. In domeniul politicii se spune de obicei 'prieteni' in mod formal, dar eu o spun in sensul adevarat al cuvantului. Ce onoare e pentru tara mea sa fim prezenti aici la aceasta reuniune. Acest lucru va fi in directia intereselor din tarile noastre. O abordare foarte inteleapta sa solutionati problemele regionale impreuna", a spus Netanyahu.

O noua intalnire in formatul Romania-Bulgaria-Serbia-Grecia va avea loc in decembrie, la Belgrad.

Iata si ce au discutat Dancila si Netanyahu in Bulgaria. Niciun cuvant despre ambasada (Video)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Dancila proiecte infrastructura Bulgaria Serbia , #premier