Romania fara Dragnea. Deocamdata numai cu Dancila

Luni, 12 August 2019, ora 07:53
7694 citiri
Romania fara Dragnea. Deocamdata numai cu Dancila

Suntem inca departe de a fi o tara normala, insa felul cum s-au desfasurat protestele de sambata arata ca ne apropiem. Ca sa ajungem una si mai normala, nu e destul sa fim numai fara Dragnea. Ar mai trebui fara Dancila si fara PSD.

Nu zic fara ALDE, intrucat aceasta aproape nu mai exista. Rolul sau in lumea politica imi aminteste de rolul mascariciului la curtea regilor, acel Triboulet al lui Ludovic al XII-lea, preluat de scriitorul Victor Hugo si ajuns celebru mai ales dupa ce Verdi l-a rebotezat in Rigoletto.

Vorbind de normalitate, duminica s-a apucat cineva sa comenteze ca nu se astepta sa se termine seara de sambata fara incidente grave in Piata Victoriei. Iata ca s-a putut. Nu numai ca s-a putut, dar constatam ca nu protestatarii provocau incidentele de anul trecut, ci instigatori si infiltrati, despre care anchetatorii inca nu stiu mare lucru sau poate nici nu-si doresc sa stie.

Nu e intamplator faptul ca, neivindu-se nici grupurile de uslasi de anul trecut, n-au mai fost atacati jandarmii si politistii, n-au mai fost fortate gardurile de la cladirea Guvernului si nu s-au mai aprins materiale inflamabile, pentru ca flacarile sa produca groaza si sa justifice represaliile.

In mod ciudat, uslasii care dadeau buzna ca sa deturneze atat protestul pasnic din februarie 2017, desfasurat sub obladuirea ministrului Carmen Dan, cat si pe cel din august 2018, aflat sub aceeasi obladuire, n-au mai aparut in august 2019, cand Carmen Dan disparuse de la butoane. Nu pare suspect?

Eu zic ca pare. Ce altceva poti sa deduci observandu-i pe uslasi cum apar atunci cand la carma MAI sta Carmen Dan si dispar atunci cand dansa nu mai este acolo? Logica imi spune ca, in anii trecuti, cheia deturnarii protestelor au fost uslasii, iar cheia uslasilor a fost de fiecare data Carmen Dan. Adica, daca nu-i incuraja ministrul, ei nu veneau.

Nu stiu cu ce i-a atras si nici nu pot sa insinuez ca i-ar fi platit, le-ar fi promis ceva atragator sau, pur si simplu, le-a dat ocazia sa se rafuiasca in voie. Asta trebuie sa stabileasca justitia. Eu atat inteleg deocamdata, ca de la ei au pornit violentele, carora le-au cazut victime protestatarii.

Asta o spune logica. Justitia insa - singura indeptatita sa stabileasca ceva autorizat - tace. Si nu tace de azi, de ieri. Tace de fix un an.

Iar daca tace, ce pot sa deduc de aici? Ca nu este capabila Justitia sa-si faca treaba? Refuz sa cred asa ceva. Mai curand, as zice ca factorul politic este amestecat direct, are interesul sa-i acopere pe uslasi sau pe altii, ascunde probele, le secretizeaza si umbla pe la procedura, pentru ca lucrurile sa treneze, in baza principiului: boala lunga, moarte sigura.

Nu exista dovada mai buna ca factorii politici sunt direct implicati decat faptul ca nimeni nu se ingrijoreaza de trecerea timpului si ca riscam sa vedem cum tarasenia cu protestele din Piata Victoriei incepe sa semene cu tarasenia mineriadelor, nelamurite nici astazi.

Ma surprinde insa pozitia prim-ministrului Viorica Dancila. Acum cateva zile, insista pe teoria potrivit careia protestul din 10 august 2019 seamana cu o lovitura de stat. Dupa un an in care nu s-a gasit nicio dovada in acest sens, inca isi imita mentorul, in baza inertiei. Acum un an, Liviu Dragnea clama solemn in preajma zilei de 10 august 2018 ca detine "informatii" conform carora romanii din diaspora ar pregati o lovitura de stat, cu bani "din afara" si la chemarea "statului paralel".

De ce facea asemenea profetie in public? Simplu. Stia ca vor fi confruntari violente, ca jandarmii vor interveni in forta si ca Politia este pe picior de razboi. Poate ca nu numai ca stia, dar chiar era implicat si avea nevoie de argumente ca sa se arate precum vitejii de dupa razboi, rostind profetic: v-am spus eu si nu m-ati crezut!

Si, pentru ca profetia sa se adevereasca intocmai, Dragnea a pus planul de bataie direct in mana personajului Carmen Dan, trecand peste personajul Dancila, care se cam complace si ea in rolul mascariciului Triboulet, alias Rigoletto, ca sa se fereasca de rolul acarului Paun, alias tapul ispasitor.

Intuitia imi spune ca doamna Dancila gandeste in sinea sa ca Pacala cand se ducea la judecator: mai bine sa ma gaseasca prost decat vinovat.

Imediat dupa cele intamplate in 2018, cand intreaga Europa aflase ca, la protestele de la Bucuresti, cateva sute de persoane au necesitat spitalizare sau ingrijiri medicale, ca unii din acestia erau reporteri veniti de peste hotare, potentatii Romaniei - Dragnea, Dancila, Carmen Dan, Tariceanu - s-au dedat la un discurs antiprezidential, antiopozitie si chiar antieuropean cu tema "Politia si-a facut datoria, Jandarmeria a procedat corect, s-a respectat regulamentul. Suntem OK!".

Sinistru: s-a respectat regulamentul, suntem OK, dar s-a lasat cu victime.

N-ar trebui sa dea socoteala cine a facut asemenea regulament?

Iata ca, fara Dragnea, nu s-a mai lasat cu victime si fara Carmen Dan n-au avut loc confruntari. Se pare ca noul interimar de la Interne s-a dovedit mai prudent decat predecesoarea sa, trimitand personalului operant mai curand un mesaj de tipul "protejati protestatarii".

Astfel ca, peste 20.000 de protestatari au manifestat pasnic in centrul Capitalei noastre negazati, neudati si neciomagiti.

Ceea ce o pune la incercare grea pe doamna Viorica Dancila, care nu pierde ocazia sa compare protestele pasnice de la noi cu "vestele galbene" din capitala Frantei.

Acolo problema se pune cu totul altfel decat la noi, factorii implicati sunt de alta natura, conditiile istorice sunt diferite si - una peste alta - nici vorba nu poate fi de standarde duble.

"Vestele galbene" au atacat, protestatarii romani au fost atacati. Asta n-a observat Viorica Dancila cand le-a vorbit europenilor. Sau poate n-a vrut sa observe?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#protest pasnic Bucuresti, #protest fara incidente, #Viorica Dancila lovitura de stat , #premier