Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Rusinea de a fi roman: Dancila, Grapini, Plumb

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 07:11
30395 citiri

Pe vremea cand inca mai frecventam retelele de socializare consacrate, eram asaltat de concetateni, care mai de care mai mediocri, dar mandri ca sunt romani. Problema nefiind aceea de a te mandri cu apartenenta statala, culturala, ereditara, ci a modului in care se afiseaza tichia de margaritar in circumstante din cele mai triviale.

Ar fi bine sa fim mandri ca suntem romani pentru un sistem de educatie performant, pentru o economie puternica sau pentru o infrastructura ofertanta. Ar fi onorabil sa fim mandri ca suntem romani prin contributia noastra la aceste realizari si prin recunoasterea acestui aport de catre comunitatea internationala.

Cand, ce sa vezi?, ma uit ca romanul rusinat cum premierul Romaniei recita fara sa rasufle, de la o tribuna cocotata, cu un mandat dubios, un mesaj naucitor. Nu vreau sa discut subiectul, important fiind contextul, scopul si procedura.

Nu stim inca daca romanca Dancila era acolo in misiune oficiala, nu stim cine a platit acomodarea la hotelul unui controversat afacerist pana mai ieri, azi fie el si la fel de controversatul presedinte al Americii. Ceea ce stim insa este ca a vorbit raspicat despre "guvernul meu", "calitatea de premier" si "decizia luata prin consultarea tuturor actorilor constitutionali".

Restul este public deja, cert este ca m-am umplut de toata rusinea posibila vazand cat rau poate face tarii un roman nepotrivit, la locul nepotrivit, in contextul nepotrivit.

Grapini si capcana Antena3

Acum, nu stiu cand m-am simtit mai rusinat: cand am vazut premierul robot spunand lucruri trasnite sau cand am vazut un alt cetatean roman, europarlamentarul Grapini, intervenind primitiv impotriva unei cauze care slujea interesul national, intr-un loc in care a fost trimisa tocmai pentru a sprijini eforturile Romaniei in calitatea de stat membru al UE.

La audierea pentru pozitia de procuror-sef al Parchetului European, am vazut ceea ce au vazut cu totii, o abordare logica cacofonizata (sic!) a doamnei Grapini, aceeasi recitare a unui mesaj primit in plic, in contextul starnirii stupefactiei in cadrul audientei. Din pacate, iar m-a cuprins rusinea cu astfel de reprezentanti de varf ai acestei natii.

Imi aduc aminte, acum vreo trei ani, cum aceasta doamna Grapini a organizat un eveniment la Timisoara pe tema absorbtiei fondurilor europene si a vrut sa aiba un invitat si de la Ministerul Fondurilor Europene. Avand mandatul ministrului, fie el si tehnocrat (iar cu asta continuu sa ma mandresc), am demontat, in cadrul conferintei, toate bazaconiile tesute de doamna europarlamentar.

Vazand ca prezentarea mea a fost apreciata de audienta, mi-a intins o capcana, iar in pauza a asmutit o echipa a televiziunii de casa, incepe cu "A" si se termina cu "3", care m-a luat tare si chipurile inopinat.

Stapan pe situatie si pe demersurile oneste ale acelui guvern de a relansa procesul de absorbtie in anul 2016 dupa dezastrul din 2015, i-am explicat sprijinitoarei de microfon cum sta treaba in cel mai pur jargon tehnic. Evident ca nu a inteles o iota si tot relua o poezie primita prin SMS de la amfitrioana: batman, batman.

Rezultatul a fost ca seara la stiri invectivele doamnei Grapini au fost difuzate pe post, iar pozitia oficiala a Guvernului nu a mai fost difuzata. Si uite asa, televiziunea incriminata se jura ca este libera si profesionista, iar de manipulare nici nu poate fi vorba.

Plumb, lasata in offside

Si ultima, cu voia dumneavoastra, la fel de romanca si ea si la fel de cocotata pe lianele puterii, actualul ministru al Fondurilor Europene, Rovana Plumb. In contextul schimbarii macazului de catre comisarul european Corina Cretu, ministrul de resort a cam fost lasat in offside, dand niste explicatii la fel de recitate, indiferent de palariile pe care le purta: ministru al Transporturilor, al Educatiei sau al Fondurilor.

Asta pentru ca da, aceasta doamna are deprinderea de a jongla in acelasi timp cu portofoliile guvernamentale dupa cum ii pofteste "farmecul" sau chiar "mirajul" (cunoscatorii stiu ce spun), dar mesajul este la fel de stanjenitor pentru interlocutori, indiferent de ipostaza.

Rusinea ma napadeste atunci cand respectiva doamna, terminand fulgerator vocabularul din dotare si argumentele dobandite prin whatsapp, arunca vina pentru contraperformanta de la fonduri europene pe bietii beneficiari. Iese la iveala aceeasi ratoiala stropsita ca in precedentele exemple, iar delirul ministerial este incununat de elucubratia: "noi punem fondurile la dispozitie, beneficiarii sunt de vina ca nu le folosesc".

Cred ca nu mai are rost sa va detaliez ce hatis legislativ coplesitor a fost generat, ce proceduri boante si ce sleahta de stransura decide gestionarea acestor fonduri, iar moldovenii sunt de vina ca nu isi fac autostrada, ardelenii ca nu isi fac spital, bucurestenii ca nu fac metrou si asa mai departe.

Rusinea mea sporeste cand stiu ca, in lumea larga, pe la cele mai renumite universitati si institute de cercetare, avem reprezentanti romani care performeaza cu notorietate internationala si anonimat aoutohton, la cele mai inalte standarde ale competentei si profesionalismului, dar total ignorati de autoritatile romane.

Romanii acestia, in mare parte, s-ar intoarce, asa rusinati cum sunt, daca mediul academic din Romania, Guvernul Romaniei, mediul de afaceri si institutiile strategice le-ar facilita accesul la pozitiile pe care le merita si, mai ales, la statutul de a fi mandri ca sunt romani.

Revenind la pozitia celor trei oficiali care in ultimul timp ne-au umplut de rusinea de a fi romani din pozitia lor de reprezentanti ai poporului roman, sa nu credeti ca eforturile lor nu sunt rasplatite. Pentru noi, cei rusinati, se pare ca acestia au dat cu bata-n balta, dar realitatea dovedeste ca si-au atins scopul, acela de a recita fara rusine niste mesaje de pe prompterul papusarului, obtinand avantaje concrete: mentinerea in pozitia de premier pentru Viorica Dancila, loc eligibil pe lista europarlamentarilor pentru Maria Grapini si iminentul sprijin pentru scaunul de comisar european pentru Rovana Plumb.

Noi cu rusinea de a fi romani, ei cu fudulia (sic!) de a continua sa ne faca de rusine pe culmi si mai inalte.

Sper sa ne revenim dupa acest soc si sa fim in stare sa credem ca exista parghii care sa ne faca in mod real sa fim mandri ca suntem romani. Romani suntem cu totii, dar poate pe aceasta cale vom realiza care e diferenta dintre mandria si fudulia de fi roman!

Octavian Serban este doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania - KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#lista candidati europarlamentare PSD Grapini, #Grapini Plumb Dancila PSD , #premier
Comentarii
Poza MATAPSD
MATAPSD
rank 5
Acum scriem mult in Engleza pe forumuri internationale.
Poza hello
hello
rank 5
"Rusinea de a fi roman: Dancila, Grapini, Plumb" ! Si Dragnea ...