Sedinta de guvern comuna Israel - Romania a fost amanata inca o data

Luni, 15 Octombrie 2018, ora 10:42
2403 citiri
Sedinta de guvern comuna Israel - Romania a fost amanata inca o data

Sedinta comuna care ar fi trebuit sa aiba loc intre guvernele Israelului si Romaniei, anuntata cu aplomb de Viorica Dancila si Liviu Dragnea, a fost amanata, inca o data, la capatul a aproape sase luni de incercari.

Cu toate ca pozitia oficiala este cea a amanarii - informatie confirmata de Ambasada Israelului la Bucuresti, pentru Ziare.com - nicio alta data pentru G2G nu a fost comunicata, deocamdata.

A doua amanare a unei sedinte mult-anuntate

La inceputul lunii iulie, Ambasada Israelului la Bucuresti confirma ca premierul Benjamin Netanyahu si-a amanat vizita in Romania, din cauza altor angajamente. Aceasta era programata pentru luna august, iar amanarea survenea chiar in contextul discutiilor privind mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Seful Liviu Dragnea a anuntat, atunci, ca sedinta de guvern va avea, totusi, loc in octombrie sau noiembrie.

Toata aceasta odisee a unei sedinte care nu a mai avut loc este strans legata de unul dintre cele mai mari conflicte intre Presedintie si Guvern, cel privind relocarea Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Citeste intreaga Odisee a unui memorandum confidential al Guvernului, dar anuntat de Liviu Dragnea: Cine l-a propus si de ce e secret?

Amintim ca, in luna aprilie, presedintele PSD Liviu Dragnea a fost cel care a anuntat ca Guvernul a adoptat un memorandum prin care s-a decis mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, desi nu a dat niciodata explicatii cum de a avut acces la actele adoptate de Executiv, in conditiile in care nu e membru al cabinetului Dancila. Mai mult, acest memorandum a fost trecut pe lista actelor confidentiale.

Memorandumul privind demararea procedurilor de mutare a ambasadei in Ierusalim a fost adoptat intr-o sedinta de guvern de la care tocmai ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a lipsit.

Imediat dupa ce informatia a aparut, Administratia Prezidentiala a transmis ca presedintele Klaus Iohannis nu a fost consultat sau anuntat despre acest memorandum si nici nu a reusit sa afle detalii despre el, deoarece Viorica Dancila nu i-a raspuns la telefon.

Ulterior, prim-ministrul Viorica Dancila a avut, in 25 aprilie 2018, o intrevedere cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, in cadrul vizitei oficiale intreprinse in Israel. La intrevederea cu Dancila, premierul Netanyahu a salutat adoptarea de catre Guvernul Romaniei a cadrului de lansare a dezbaterii privind relocarea ambasadei Romaniei la Ierusalim.

Citeste si:
Cîţu: „Dacă mai există onoare în România şi preşedintele Senatului îşi va da demisia după motivarea CCR”
Cîţu: „Dacă mai există onoare în România şi preşedintele Senatului îşi va da demisia după motivarea CCR”
Premierul Florin Cîţu a susţinut marţi, 28 septembrie, că preşedintele Senatului, Anca Dragu, ar trebui să demisioneze din funcţie, după ce Curtea Constituţională va publica motivarea...
Reacția lui Cîțu în ședința PNL după ce a aflat când se votează moțiunea: „It's ok!” SURSE
Reacția lui Cîțu în ședința PNL după ce a aflat când se votează moțiunea: „It's ok!” SURSE
Liberalii s-au reunit marți seară, 28 septembrie, în prima ședință cu Florin Cîțu în rolul de președinte al partidului. Conform unor surse politice, premierul nu a părut îngrijorat...
Sursa: Ziare.com