Sedinta de guvern comuna Israel - Romania a fost amanata inca o data

Luni, 15 Octombrie 2018, ora 10:42
2510 citiri
Sedinta de guvern comuna Israel - Romania a fost amanata inca o data
Foto: Arhiva Facebook/Prim-ministrul Israelului

Sedinta comuna care ar fi trebuit sa aiba loc intre guvernele Israelului si Romaniei, anuntata cu aplomb de Viorica Dancila si Liviu Dragnea, a fost amanata, inca o data, la capatul a aproape sase luni de incercari.

Cu toate ca pozitia oficiala este cea a amanarii - informatie confirmata de Ambasada Israelului la Bucuresti, pentru Ziare.com - nicio alta data pentru G2G nu a fost comunicata, deocamdata.

A doua amanare a unei sedinte mult-anuntate

La inceputul lunii iulie, Ambasada Israelului la Bucuresti confirma ca premierul Benjamin Netanyahu si-a amanat vizita in Romania, din cauza altor angajamente. Aceasta era programata pentru luna august, iar amanarea survenea chiar in contextul discutiilor privind mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Seful Liviu Dragnea a anuntat, atunci, ca sedinta de guvern va avea, totusi, loc in octombrie sau noiembrie.

Toata aceasta odisee a unei sedinte care nu a mai avut loc este strans legata de unul dintre cele mai mari conflicte intre Presedintie si Guvern, cel privind relocarea Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Citeste intreaga Odisee a unui memorandum confidential al Guvernului, dar anuntat de Liviu Dragnea: Cine l-a propus si de ce e secret?

Amintim ca, in luna aprilie, presedintele PSD Liviu Dragnea a fost cel care a anuntat ca Guvernul a adoptat un memorandum prin care s-a decis mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, desi nu a dat niciodata explicatii cum de a avut acces la actele adoptate de Executiv, in conditiile in care nu e membru al cabinetului Dancila. Mai mult, acest memorandum a fost trecut pe lista actelor confidentiale.

Memorandumul privind demararea procedurilor de mutare a ambasadei in Ierusalim a fost adoptat intr-o sedinta de guvern de la care tocmai ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a lipsit.

Imediat dupa ce informatia a aparut, Administratia Prezidentiala a transmis ca presedintele Klaus Iohannis nu a fost consultat sau anuntat despre acest memorandum si nici nu a reusit sa afle detalii despre el, deoarece Viorica Dancila nu i-a raspuns la telefon.

Ulterior, prim-ministrul Viorica Dancila a avut, in 25 aprilie 2018, o intrevedere cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, in cadrul vizitei oficiale intreprinse in Israel. La intrevederea cu Dancila, premierul Netanyahu a salutat adoptarea de catre Guvernul Romaniei a cadrului de lansare a dezbaterii privind relocarea ambasadei Romaniei la Ierusalim.

Citește și:
Salariul minim și pensiile ar crește de la 1 ianuarie. Cât ar fi majorarea SURSE
Salariul minim și pensiile ar crește de la 1 ianuarie. Cât ar fi majorarea SURSE
Guvernul ia în calcul majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie, la 3.000 lei, majorarea pensiilor urmând a fi de maximum 11%, în functie de bugetul pe anul viitor, au precizat surse politice...
Premierul Nicolae Ciucă după întâlnirea cu președintele Azerbaidjanului: ”Avem cantităţile necesare de gaz pentru această iarnă”
Premierul Nicolae Ciucă după întâlnirea cu președintele Azerbaidjanului: ”Avem cantităţile necesare de gaz pentru această iarnă”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat sâmbătă, 1 octombrie, după o întâlnire pe care a avut-o la Sofia cu preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, că acesta i-a dat asigurări că...