Sedinta de Guvern, dupa ce Iohannis a suspendat CSAT. Rectificarea nu apare pe ordinea de zi, dar ar putea fi indrodusa suplimentar

Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 12:30
5787 citiri
Sedinta de Guvern, dupa ce Iohannis a suspendat CSAT. Rectificarea nu apare pe ordinea de zi, dar ar putea fi indrodusa suplimentar
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul se intruneste miercuri in sedinta, la ora 13.00, si ar putea adopta proiectul de rectificare bugetara.

Asta cu toate ca presedintele Klaus Iohannis a suspendat sedinta de marti a Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), afirmand ca nu s-a putut obtine consens pentru emiterea avizului necesar rectificarii bugetare si a cerut Cabinetului Dancila sa vina cu un nou proiect.

Proiectul de rectificare nu apare pe ordinea de zi a sedintei Guvernului, dar surse citate de televiziunile de stiri afirma ca el va fi introdus pe ordinea suplimentara.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, marti seara, ca Guvernul nu va face o noua propunere de rectificare bugetara, intrucat au fost programate plati "necesare si urgente", iar avizul CSAT este unul consultativ. Vasilescu a mentionat ca decizia va apartine juristilor, care discuta pentru a vedea cum se poate iesi din acest "impas".

Guvernul nu poate aproba rectificarea bugetara fara avizul CSAT. Cum ar putea insa sa o forteze

Fostul presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrean, a atras azi atentia ca Guvernul nu poate aproba proiectul de lege pentru rectificarea bugetara fara un aviz de la CSAT, fie el pozitiv sau negativ.

In schimb, a explicat Augustin Zegrean pentru Ziare.com, Parlamentul poate face acest lucru, pentru ca este forul legislativ suprem si nu poate nimeni sa il opreasca sa adopte o lege.

Asadar, daca legea ajunge in Parlament, poate fi votata si fara avizul CSAT. Insa, pentru a ajunge in Parlament, ea trebuie sa fie aprobata de Guvern care, potrivit Constitutiei nu are cum sa faca acest lucru fara aviz.

Fostul presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrean, spune insa ca Executivul ar putea adopta in sedinta de azi proiectul de rectificare bugetara, prin ordonanta de urgenta, chiar daca nu este constitutional.

Precizam insa ca o ordonanta de urgenta poate fi atacata la CCR doar de catre Avocatul Poporului. Iar reactia lui Victor Ciorbea s-a demonstrat in trecut ca este cel putin intarziata, in cazul in care ea totusi exista. Astfel, daca Guvernul adopta azi OUG pentru aprobarea rectificarii bugetare, ea poate fi publicata imediat in Monitorul Oficial si astfel sa intre in vigoare.

Iohannis a suspendat sedinta CSAT si a cerut Guvernul sa vina cu un alt proiect de rectificare

Presedintele Klaus Iohannis a suspendat, marti, sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) fara a emite avizul necesar pentru rectificarea bugetara si a cerut Guvernului sa vina cu un nou proiect. Este pentru prima data in Romania cand se intampla asa ceva.

Seful statului a spus, din nou, ca nu intelege de ce au fost taiate fonduri de la institutiile din domeniul securitatii nationale, avand in vedere ca rectificarea, atat prima varianta, cat si cea publicata aseara, este prezentata de Guvern drept "puternic pozitiva".

"Este inexplicabil de ce s-a insistat pe diminuarea fondurilor institutiilor din domeniul securitatii. Nici azi Guvernul nu a venit cu explicatii. Directorii institutiilor au aratat ca in aceste conditii nu se pot stabili obiectivele, obiective stabilite tot in CSAT. Avand in vedere toate acestea, nu s-a putut obtine consens, adica unanimitate in CSAT, si nu s-a putut emite avizul CSAT. Am luat decizia sa suspend CSAT", a declarat Klaus Iohannis.

Seful statului a subliniat ca prin suspendarea sedintei CSAT "am creat posibilitatea ca Guvernul sa vina cu un nou proiect de rectificare bugetara, sa se revina la discutii, la colaborari si imediat ce situatia va fi remediata se va putea obtine avizul CSAT".

Iata toata declaratia presedintelui Klaus Iohannis dupa sedinta CSAT de marti

Guvernul contesta suspendarea sedintei CSAT si cere desecretizarea discutiilor

In replica, ministrul de Finante Eugen Teodorovici a afirmat ca "Guvernul are obligatia de a cere si nu de a astepta un aviz CSAT" si a precizat ca nu exista prevedere legala pentru suspendarea unei sedinte CSAT.

Totodata, Teodorovici a spus ca amanarea rectificarii bugetare va avea numeroase efecte negative in toate domeniile: sanatate, agricultura, nu se vor putea plati salariile, nu vor exista bani pentru combaterea pestei porcine, vom fi sanctionati pentru ca nu anumite lucrari nu se vor termina la timp.

Ministrul a mai afirmat si ca, din ce s-a discutat in cadrul CSAT pe bugetul fiecarei structuri membre CSAT, opinia celor prezenti difera total fata de concluzia pe care Iohannis a exprimat-o in mod public.

Asadar, ministrul de Finante a cerut desecretizarea stenogramelor din sedinta CSAT.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#sedinta guvern rectificare bugetara, #sedinta Guvern Iohannis CSAT , #premier