Tara doamnelor Viorica Tandarica si Olguta Dandanache

Duminica, 27 Ianuarie 2019, ora 18:27
13591 citiri
Tara doamnelor Viorica Tandarica si Olguta Dandanache

Ma intreb, judecand la rece sau cum spune latinul sine ura et studio, daca este nomal ca doamna Dancila sa se cramponeze pe o idee fixa si sa propuna din nou aceiasi doi ministri, Olguta Vasilescu si Mircea Draghici, pe posturile vacantate. Dar imi pun problema in egala masura si altfel, intrebandu-ma cat este de recomandat ca presedintele sa-i respinga, cu aceeasi insistenta, tot repetat.

Ai zice ca asistam la un razboi al nervilor, ca fiecare si-a scos armele la vedere ca sa arate ca ale lui sunt mai ascutite si sa se dea viteaz in fata electoratului, cam naucit cand vede asemenea lupta de gherila politica.

Nu mi se pare insa ca este vorba de nervi. Neconflictuala doamna Dancila nici nu pare sa fie dotata cu asa ceva. Ea e perceputa mai degraba ca un fel de Tandarica, dotat mai mult cu sfori decat cu nervi si comandat direct de sforarul suprem al tarii.

Nici macar nu cred ca doamna Viorica Vasilica Tandarica s-a simtit vreodata jignita, asa cum pretinde. A pus-o jupanul sa se dea ofensata, crezand ca asa ii va face zile fripte domnului Iohannis.

De altfel, nici presedintele nu mi se pare a fi omul caruia sa-i explodeze nervii. Dimpotriva, i-a dat partidului de la inceput o sansa, i-a dat-o si pe a doua oara, ba chiar si pe a treia, iar acum, fara semne de enervare, intreaba totusi: pana cand?

Necunoscand, si deci nerespectand, indemnul inaintasilor, care ne-au transmis zicala "est modus in rebus", Tandarica domnului Dragnea o tine pe a ei: numai Draghici e bun la Transporturi si numai Olguta este buna la Dezvoltare.

Altfel nu se poate, decat eventual invers. Dar, fara acestia doi, tara se duce de rapa, Europa se cutremura, se prabuseste cerul si vine Apocalipsa. Totul din pricina presedintelui.

Voi face abstractie de aspectele juridice ale problemei. Ele sunt importante, chiar foarte importante, dar in desuetudinea spre care se indreapta la noi insasi notiunea de stat de drept, redefinit de cvartetul Dragnea-Tariceanu-Dancila-Tudorel, as prefera sa ma refer la aspectele etice si morale, prea respectate si recunoscute, ca sa le poata distorsiona dintr-un condei chiar si un cvartet de politruci.

Asadar, ma intreb: ce o determina pe doamna Dancila sa-si inchipuie ca nu exista alte variante, mai bune decat cele propuse? Este Olguta Vasilescu o somitate in domeniul Dezvoltarii? A demonstrat cu ceva domnul Mircea Draghici ca numai dansul detine cheia magica, cu care sa faca ordine intr-un sector atat de napastuit precum cel al autostrazilor?

Omul potrivit nu are legatura cu locul potrivit

Nu vreau si nici n-am caderea sa-i evaluez pe propusii doamnei Dancila, dar ar fi jalnic sa sustina cineva ca, in afara lor, nu se gasesc in toata tara altii doi, macar egali daca nu ceva mai dihai decat ei.

Daca i-ar gasi, doamna Dancila ar dovedi ca doreste stingerea neplacutului conflict si ar demonstra celor de la Bruxelles ca nu minte atunci cand afirma ca jinduieste sa obtina consensul.

Dar nu-i gaseste si nici nu-i cauta. Scopul nu este sa aplaneze ceva, ci dimpotriva, sa toarne gaz peste foc, sa mearga la CCR sub pretextul stigerii focului si sa iasa victorioasa in fata lui Dragnea, a Olgutei, a lui Tariceanu si celorlalti din camarila.

Si totul a pornit de la Olguta Vasilescu care, in opinia premierului, a fost totdeauna omul capabil si muncitor, vizionar si pragmatic, si-a propus sa dubleze salariile bugetarilor, sa majoreze pensiile si sa elimine inechitatile sociale, pana in anul 2021.

Adica, exact omul potrivit la locul potrivit, profesionistul ideal care trebuie pretuit la locul unde se afla, nu trimis in alta parte s-o ia acolo de la zero si sa faca experiente ale caror rezultate le vom afla peste cel putin doi ani, cam atat cat ii trebuie unui ministru ca sa se acomodeze numai cu ideea de autostrazi, nu si cu constructia lor.

In schimb, la Ministerul Muncii a si venit alt titular, care tocmai o ia de la zero cu ceea ce avansase, cat de cat, doamna Olguta si unde tocmai asteptam sa ne demonstreze in continuare ca poate mari salarii si pensii pana in pragul lui 2021.

Chiar imi vne sa ma intreb: ce e guvernul Romaniei, cobaiul doamnei Olguta? Caci anii grei nu sunt cei care au trecut, ci abia cei care vin, cand incep sa se apropie scadentele datoriilor si se vede de pe acum ca veniturile statului scad dramatic, periclitand programul.

Iar daca programul da chix, atunci cine va da socoteala dupa ce persoana cu promisiunile a plecat, iar persoana nou sosita abia se acomodeaza?

Fara sa-si puna asemenea intrebari, doamnei Viorica Tandarica i s-a parut deodata ca omul potrivit, caruia locul potrivit ii era la ministerul Muncii, devine si mai potrivit la cel al Transporturilor, eventual al Dezvoltarii, oriunde, numai minister sa se numeasca, iar dansa ministru sa fie.

Un Guvern de "Hopa Mitica"

Haida-de! Asta imi aduce aminte de niste nemuritoare cuvinte cuprinse in telegrama primita de catre cunoscutul prefect Tipatescu, din partea sefilor domniei sale din capitala tarii:

"Cu orice pret, dar cu orice pret, colegiul d-voastra al II-lea trebuie sa aleaga pe D. Agamemnon Dandanache. Se face din aceasta pentru dvs o inalta si ultima chestie de incredere".

Nu trebuie sa fii prea perspicace, ca sa observi ca si la palatul Victoria s-a aciuit cel putin un Agamemnon, daca nu mai multi. Ei trebuie numiti "cu orice pret, dar cu orice pret", indiferent ce ar zice presedintele si chiar biata doamna Tandarica, teleghidata la randul ei de altii.

Este limpede ca nimeni nu se poate opune numirii doamnei Olguta Dandanache in postul ce i se cuvine, iar, daca se opune cineva, atunci - poc - la Racnetul Carpatilor. Adica, la CCR. Daca nu rezolva Tandarica, rezolva Racnetul, cu doamna Olguta nu te pui, ea este potrivita oriunde, ca un adevarat passe-partout, intr-un limbaj de Bruxelles, sau ca un Hopa-Mitica, intr-unul de Videle.

Stau si ma intreb: de ce n-a fost bun ministrul Paul Stanescu? Raspunsul e clar: pentru ca pe el nu-l cheama Agamemnon. Una e cand spui Paul si alta cand folosesti diminutivul Agamita. Pariez pe tot ce vreti ca numai din acest motiv pleaca din Guvern si numai din acest motiv vine in locul lui un altul.

De altfel, Paul Stanescu a fost evaluat de doamna Dancila cu rezultate excelente, dar asta n-a stopat momentul jenant cand a primit un shoot in spate, de nu te vezi.

Poate nicicand doamna Viorica nu si-a reunoscut mai umila rolul sau de Tandarica a partidului, decat atunci cand a trebuit sa le explice jurnalistilor ce se intampla cu ministrul Paul Stanescu si a raspuns stanjenitor de sincer, fara ca macar sa plece ochii in jos de rusine: "Eu am avut o optiune, dar CEx a hotarat altfel".

Hai, deci, sa recapitulam. Cele doua ministere - al Muncii si al Dezvoltarii - erau conduse de doi ministri foarte bine cotati de premier, acesta a intocmit evaluari excelente, i-a scos in slava pe amandoi si deodata ne pomenim ca trebuie sa-si paraseasca posturile chiar la propunerea celei care ii evaluase.

Mi se pare normal ca presedintele Iohannis sa ramana stupefiat cand aude acest scenariu SF, care seamana mai curand cu o pevestire de Kafka, decat cu niste aventuri normale din viata unui prim ministru, fie el chiar si doamna Viorica Tandarica.

Sigur ca, pentru linistea sa, presedintele se putea face ca ploua si putea lasa lucrurile asa cum sunt, dar dansul simte de multa vreme ca ceva e putred in Danemarca noastra si s-ar putea sa i se para ca acuma este momentul cel mai nepotrivit sa nu cedeze.

Prefera sa suporte marlaniile unor reprezentanti PSD, care pretind suspendarea sa pe cateva zile, fara sa observe ca, in anul alegerilor prezidentiale, parlamentarii au intrat deja in criza de timp pentru un asemenea demers.

In plus, intreaga Europa este in aceste zile cu ochii pe noi si ma indoiesc ca PSD ar mai putea incerca sa foloseasca CCR pe post de Racnetul Caratilor. Nu ca n-ar avea curajul, dar cred ca si la CCR s-a aflat despre zicala pe care am mai citat-o, ramasa de la poetul Horatius: "est modus in rebus".

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...