Timmermans avertizeaza guvernul PSD: Situatia din Romania s-a degradat. Am fost socati de imaginile cu protestatari agresati, ei nu erau huligani (Video)

Luni, 01 Octombrie 2018, ora 21:36
18290 citiri
Timmermans avertizeaza guvernul PSD: Situatia din Romania s-a degradat. Am fost socati de imaginile cu protestatari agresati, ei nu erau huligani (Video)
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Majoritatea politica de la Bucuresti primeste un prim avertisment dur din partea lui Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene: Romania face pasi inapoi, iar Comisia nu va ezita sa aduca Guvernul roman in fata justitiei. Ingrijorarile sunt serioase, spune oficialul european, mai ales dupa imaginile cu protestatari agresati de fortele de ordine.

Ideile principale din discursul lui Frans Timmermans au vizat regresele pe care majoritatea politica le-a facut in privinta independentei Justitiei, printr-o serie de masuri abuzive, cum este aceea a demiterii "fortate" a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, sau aceea a modificarii Legilor Justitiei, fara a tine cont de obiectiile GRECO si ale Comisiei de la Venetia.

Frans Timmermans a facut referire de cateva ori la protestele legitime de la Bucuresti si la reprimarea violenta a manifestatiei din 10 august.

Europarlamentarii romani care provin din PSD si ALDE - Victor Bostinaru, Maria Grapini, Renate Weber - au abordat un discurs agresiv si l-au intrebat chiar pe Timmermans daca nu cumva aplica un dublu limbaj, criticand doar Romania.

Mai mult, acestia au deturnat temele dezbaterii - modificarile din legislatia privind justitia si reprimarea violenta a protestului diasporei - si au adus in discutie "protocoalele ilegale".

Victor Bostinaru a reluat si naratiunea PSD, cum ca protestatarii din 10 august erau "violenti, drogati si atacau Guvernul".

Frans Timmermans le-a replicat taios, spunand ca aceasta strategie, pe care o practica si prim-ministrul Dancila, a ascunderii in spatele poporului, nu functioneaza in cazul lui.

Romania este in centrul sesiunii plenare din aceasta saptamana a Parlamentului European, unde cresc ingrijorarile privind independenta Justitiei, respectarea normelor democratice si protectia drepturilor civile in Romania. Luni seara, a avut loc o dezbatere extraordinara in comisia LIBE, cu participarea lui Frans Timmermans, urmand ca, miercuri, o Rezolutie privind tara noastra sa fie citita in plen, acolo unde este asteptata si Viorica Dancila.

Ca un detaliu de context, dezbaterile din Parlamentul European despre situatia Romaniei au fost prefatate, luni, de un avertisment al ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Hans Klemm: "Progresul facut de justitia romana este amenintat de catre amendamentele la Codul Penal si Codul de Procedura Penala adoptate de Parlament in aceasta vara (...) aceste amendamente par create sa arunce Romania la inceputul anilor 2000".

Ziare.com a transmis dezbaterea de la Strasbourg, in format LIVE TEXT incepand cu ora 20:30 (19.30, ora Strasbourg-ului) .

20:35: Comisia de Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE) analizeaza situatia justitiei din Romaniei.

Singurul punct de pe ordinea de zi este situatia Romaniei.

20:40: Vorbeste Frans Timmermans:

- Data trecuta, cand am discutat despre Romania a fost in februarie. Am vorbit atunci despre statul de drept, in aceasta seara analizam evolutiile din ultimele luni.

Cu totii suntem constienti ca initiativele din Romania din 2017 incoace - Codul Penal, de Procedura Penala - au dus la ingrijorari.

Multi romani sunt ingrijorati ca schimbarile propuse ar putea submina eforturile. Aceste ingrijorari sunt impartasite de Comisie.

- Este vorba de capacitatea judecatorilor de a condamna coruptia la nivel inalt si a procurorilor de a investiga faptele de coruptie

Comisia nu vede culori politice. In orice situatie in care are ingrijorari, folosim instrumentele la indemana.

- Legile Justitiei: La finalul anului trecut, au fost modificate de Parlamentul roman. Au fost criticate de institutii din Romania si din afara ei. GRECO a adoptat un raport critic in martie, Comisia de la Venetia si-a exprimat in iulie ingrijorarile.

Din pacate, Parlamentul din Romania nu a dat semne de raspuns la recomandarile facute.

Trebuie sa evitam un impact negativ asupra independentei Justitiei.

Am notat criticile facute de actori din extern si din alte state membre.

- In ceea ce priveste demiterea sefei DNA si a numirii procurorului general: decizia finala in cazul demiterii sefei DNA apartine presedintelui, Curtea Constitutionala l-a obligat sa fie de acord, presedintele nu a fost in prima instanta de acord.

Activitatea DNA a fost unul dintre motivele principale pentru care ultimul MCV a fost mai degraba pozitiv.

Exista un risc real ca Romania sa faca pasi inapoi.

- Comisia face apel la autoritatile romane sa regandeasca cursul pe care l-au luat. Acest apel il voi repeta si in plen in aceasta saptamana.

- Am vizitat Romania, m-am intalnit de mai multe ori cu prim-ministrul si cu liderii celor doua Camere. Nu pot sa ascund ca evolutiile recente sunt o sursa de ingrijorari pentru Comisie, asa cum au fost pentru protestatari.

Cu totii am fost socati de imaginile cu protestari pasnici si de cum au fost ei primiti.

- Situatia s-a degradat fata de rapoartele anterioare. Legile Justitiei modificate si Codurile Penale modificate vor afecta lupta anticoruptie si vor constitui un regres fata de 2017. Inca nu e tarziu, se poate renunta la modificari.

- Nu vom ezita sa aducem in fata instantei Guvernul roman, daca nu va da curs recomandarilor noastre, ale GRECO si ale Comisiei de la Venetia

21:06: Monica Macovei a amintit de presiunile facute de Liviu Dragnea asupra presei din Romania: Dragnea a dat indicatii pentru masuri legislative care sa ingradeasca independenta presei

21:07: Ia cuvantul Maria Grapini si i se adreseaza lui Frans Timmermans: Intrebarea e daca GRECO, Comisia de la Venetia au vorbit si cu membri ai Curtii Constitutionale, cu fostul presedinte al CCR? Toni Grebla a fost declarat nevinovat pana la urma.

De ce ati declarat ca Romania nu respecta statul de drept? Aveti cunostinta de vreo lege avizata de CCR, care nu se aplica in Romania?

21:12: Ia cuvantul europarlamentarul Emilian Pavel, de la PSD: Va rog sa implementati la dumneavoastra in tara recomandarile pe care le faceti, sa vedem daca nu mita vine din statele membre vechi inspre cele noi.

21:21: Vorbeste europarlamentarul Traian Ungureanu: Despre 10 august: Zeci de mii de oameni au fost umiliti, degradati de un guvern care nu a putut sa respecte limite minime ale decentei.

Oamenii au fost acuzati de posesie de droguri, de lovitura de stat. Va intreb daca nu ar fi mai cinstit sa nu facem confuzia intre Guvernul PSD al Romaniei si Romania.

21:23: Renate Weber (ALDE): Aminteste despre "protocoalele secrete": Problema e ca serviciile secrete au actionat prin protocoale secrete. V-am transmis si o scrisoare: din 2009, conform Inaltei Curti, din 30.000 de cereri de interceptari, numai trei au fost respinse. Mai exista o alta tara UE cu astfel de cifre?

20:25: Gabriela Zoana: Sunt ingrozita de romanii care isi denigreaza tara. Nu stiu daca la dumnevoastra in tara se intampla asta. O treime din populatia Romaniei a fost filata de serviciile secrete: in bucatarie, in baie si chiar in camara, daca vi se pare ilar.

Sunteti socati si de jandarmii de la Bruxelles care au folosit aceleasi mijloace impotriva protestatarilor? Nu mai vreau dublu limbaj, in functie de statul aflat in discutie.

20:27: Eurodeputatul Victor Bostinaru: Protestul din 10 august era neautorizat si violent. Unui jandarm i s-a furat pistolul. Cum se numeste asta in Olanda, daca nu asalt asupra fortelor de ordine?

Nu intelegeti ca acest sistem represiv s-a constitutit si din vina Comisiei Europene? Stiu ca nu va convine sa vorbiti despre serviciile secrete.

21:30: Frans Timmermans raspunde intrebarilor:

Ce nu functioneaza cu mine: de cate ori exista critici, cei care apara se ascund in spatele natiunilor si spun: Daca criticati legea, criticati natiunea, poporul. Nu e asa, criticam initiative legislative concrete, despre care noi credem ca sunt un pas inapoi.

Asta nu functioneaza pentru mine si e un semn de slabiciune: va ascundeti in spatele poporului. Am vazut si prim-ministrul facand asta, de curand.

Inca ceva care nu functioneaza: sa dai vina pe altii: Si altii fac asta!

In al treilea rand: Cred ca MCV este un instrument bun.

- Nu vad progrese, vedem doar pasi inapoi. Haideti sa incepem un dialog pe aceste puncte specifice, nu sa ne emotionam si sa facem declaratii generale. Asta face si guvernul roman.

- In ceea ce priveste protocoalele secrete: chiar nu imi dau seama cum pot fi folosite acestea ca o scuza pentru a justifica schimbari in legislatie care sa justifice limitarea luptei anticoruptie

- Am vazut cu totii imaginile de la proteste si marturiile oamenilor de dupa. Nu erau oameni pe care sa ii definesti ca huligani. Au fost protestatari pasnici. Dar sa asteptam rezultatul anchetei.

- Independenta mass-media (raspuns pentru Monica Macovei): daca ar trebui sa reactionam la tot ce spun politicienii.... Daca va exista o problema, vom reactiona.

- Referendumul: UE nu are compentente in acest domeniu, dreptul familiei e de competenta statelor membre.

Tara mea a fost una dintre primele care a legiferat casatoria intre persoanele de acelasi sex, sunt mandru de asta, dar Comisia nu are competente in acest sens.

Trebuie sa fim atenti sa nu hranim insa ura fata de minoritatile sexuale - este pozitia mea principiala pe aceste subiecte, cu respect pentru ce fac statele membre.

- Voi mai avea o discutie cu doamna prim-ministru: are o atitudine pozitiva, dar nu am vazut un raspuns in modificarile legislative

- Nu cred ca vindecarea Europei se va intampla daca ne indepartam de principiile care ne-au adus laolalta. Trebuie sa ne asiguram ca statul de drept functioneaza.

Care sunt ingrijorarile Parlamentului European

Sunt trei mari teme care ridica semne de ingrijorare din partea institutiilor europene, in privinta felului in care sunt gestionate politic de catre majoritatea PSD/ALDE:

- garantarea si respectarea independentei Justitiei, in contextul adoptarii pe banda rulanda a unor modificari asupra carora au avertizat inclusiv GRECO si Comisia de la Venetia. De altfel, comisia LIBE va avea pe masa, luni seara, Opinia preliminara a Comisiei de la Venetia, din 13 iulie 2018, cu privire la modificarea in Parlament a Legilor Justitiei - Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea 317/2004 privind CSM.

E de mentionat aici mesajul pe care prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, l-a transmis, in martie, autoritatilor de la Bucuresti: MCV-ul nu poate fi ridicat inainte ca Romania sa isi indeplineasca toate obligatiile asumate. "Nu va opriti si nu alergati in directia gresita!", spunea atunci oficialul european.

- protejarea drepturilor civile, in contextul reprimarii violente a protestului diasporei, din 10 august;

- referendumul asa-numit "pentru familie", dar ale carui mesaje gestionate politic s-au dovedit a fi nu doar discriminatorii, ci si incitante la ura si polarizare sociala.

De altfel, acest referendum este cel care a starnit cele mai multe nemultumiri in grupul socialistilor, familia politica a PSD.

Desi Viorica Dancila le-a dat asigurari socialistilor europeni ca PSD nu va face campanie pentru a-i convinge pe romani sa voteze pentru modificarea in Constitutie a definitiei casatoriei, aceasta declaratie este total contrara celor facute de numerosi lideri PSD, in frunte cu Liviu Dragnea, dar mai ales actiunilor intreprinse sau anuntate deja de social-democrati, care nu numai ca au spus explicit ca incep o astfel de campanie, dar au pregatit si sloganuri pentru ea.

Cum a aparut Rezolutia privind Romania

La mijlocul lunii septembrie, in preziua votului din Parlamentul European pentru demararea procedurii de activare a Art. 7 care vizeaza Ungaria, liderul grupului popularilor a lansat un avertisment sever la adresa Bucurestiului.

Manfred Weber a atras atentia ca tara in care au existat proteste antiguvernamentale in aceasta vara nu a fost Ungaria, ci Romania.

"Guvernul socialist de la Bucuresti face abuz de putere cu scopul de a facilita coruptia", a criticat politicianul crestin-social german.

Eurodeputatul german a reluat discutia privind Romania si la Strasbourg, chiar in declaratia despre situatia Guvernului Viktor Orban. A amintit atunci Manfred Weber si despre protestele de la Bucuresti, si despre sacrificarea institutiilor in interesului unui singur lider politic, Liviu Dragnea.

Asa se face ca, in ultima zi a plenarei din septembrie si la o zi dupa votul privind Ungaria, Parlamentul European a decis sa se aplece si asupra situatiei din Romania. Astfel, la propunerea Verzilor, in 3 octombrie va fi dezbatut raportul care se refera la starea democratiei romanesti, urmand ca votul sa se dea in sesiunea din noiembrie, cand in Parlamentul European va fi prezenta si Angela Merkel.

Initial, votul ar fi trebuit dat in 25 octombrie, cand in plenul de la Strasbourg Klaus Iohannis va tine discursul despre starea Uniunii Europene, dar tocmai pentru a decupla temele din raport - care vizeaza actiuni ale Guvernului si Legislativului - de mandatul lui Iohannis, acesta a fost reprogramat.

Ce poveste paralela au fabricat Liviu Dragnea si Viorica Dancila

Duminica seara, Liviu Dragnea a reluat naratiunea "puciului esuat" - folosind aici elemente din scenariul lui Erdogan - a tarii nerespectate de partenerii straini si a tradarii celor care isi denigraza tara.

Astfel, liderul PSD a anuntat ca Parlamentul European i-a alocat doar cinci minute Vioricai Dancila si ca prim-ministrului i se impiedica, astfel, o buna aparare. Acest lucru este, desigur, o exagerare, dar e lesne de inteles ca Viorica Dancila trebuie sa vorbeasca putin si sa se limiteze la a recita un mesaj propagandistic, pe care deja l-a transmis, de pilda, si lui Jean-Claude Juncker, la Bucuresti: protestatarii din 10 august erau drogati si vizau rasturnarea ordinii constitutionale.

Surse diplomatice au relatat pentru Ziare.com cum a incercat premierul sa il convinga de acest fapt pe presedintele Comisiei Europene.

Pe de alta parte, Viorica Dancila tocmai s-a intors de la Bruxelles, unde a livrat aceeasi poveste, in fata reprezentantilor Grupului Verzilor, cu protestatarii drogati si trimisi din strainatate.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Dancila Dragnea guvern Rezolutie referendum , #premier