Viorica Dancila, doamna de fier a Romaniei

Marti, 06 August 2019, ora 22:28
14786 citiri
Viorica Dancila, doamna de fier a Romaniei

De cand a disparut Liviu Dragnea din peisaj, Viorica Dancila se zbate sa le reaminteasca romanilor ca, de acum incolo, insasi dansa este peisajul, ca ea e adevaratul factotum al Romaniei, ca fara domnia sa nu misca nimeni in front, iar toti ceilalti nu sunt decat decor.

Intelepciunea, ratiunea si puterea de care are atata nevoie tara, toate emana numai din sclipirea gandirii domniei sale.

Ca sa inteleaga si prostii ca asa stau lucrurile, ne-a dat-o de exemplu pe Ecaterina Andronescu, mazilita nu pentru ca ar fi gresit in indatoririle ei de ministru, ci numai pentru ca cel mai bun mod de a te face erou de paie este sa-ti gasesti o victima slaba si s-o rapui fara mila.

Ba chiar, gurile rele spun ca doamna Viorica a rapus-o cu o dubla satisfactie, intrucat avea de mai multa vreme o mica polita de platit colegei de cabinet, care - cica - ajunsese acolo fara stirea ei si numai intr-un moment de imensa "generozitate fortata" a lui Dragnea.

Iar victoria este cu atat mai mare, cu cat presedintele Iohannis, altadata foarte circumspect cand era vorba de ministri PSD-ALDE, a zis imediat: treaca de la mine! O fi unu-zero pentru Vio, sau meci nul, in cazul in care asa fusese convenit dinainte intre ei?

Dar cea mai buna dovada ca doamna Viorica vrea sa fie ea insasi peisajul parasit de Dragnea este stilul amenintator in care a declarat razboi necrutator, fara mila, fara menajamente si fara compromisuri, impotriva criminalitatii.

Am senzatia ca, atunci cand se uita in oglinda, se vede ca un fel de Margaret Thatcher sau de Angela Merkel si asteapta momentul cand va ajunge s-o denumeasca lumea intreaga Doamna de Fier a Romaniei.

Nu am motive sa ma indoiesc de bunele intentii ale doamnei prim-ministru, desi a avut timp berechet sa le manifeste, dar sunt convins ca habar nu are unde sa apuce. Caci ce expertiza are domnia sa, ca sa ne demostreze ca rezolva un asemenea nod gordian, precum criminalitatea, implicandu-se personal?

Unde a invatat doamna Viorica sa lupte cu criminalii, violatorii si talharii? La organizatia de femei din Teleorman? Pe fotoliile Parlamentului din Bruxelles? La liceul din Videle?

Daca tara are nevoie de un premier care sa se implice personal in asa ceva - si cred ca are - ar trebui sa-si caute o personalitate cu expertiza chiar in domeniu si cu multa experienta in administratie. Nu zic ca nu avem asa ceva, dar PSD a dovedit deocamdata ca nu are.

O asemenea somitate n-ar incepe declarand razboaie la microfon. Ar taia raul de la radacina. Iar radacina raului porneste numai de la resetarea intregului sistem, impanat pana la refuz cu clientela politica a partidului majoritar si lipsit aproape in totalitate de profesionisti. Este momentul sa luam totul ab ovo, cum spunea latinul sau de la zero cum spunem noi, romanii.

La inceput, raul cuprinsese numai varfurile. Acum i-a cuprins pe toti. Ultimul exemplu: gestul incalificabil al politistilor de la Galati, care au stat pititi dupa geamurile masinii uitandu-se fara sa miste un deget la o copila insangerata aflata in fata lor.

Asa a ajuns functionarul roman - nu numai ca nu stie exact ce are de facut si ca este in slujba cetateanului, nu numai ca nu ii trece prin cap sa se intrebe cu ce ar putea fi de folos, dar prefera sa isi spuna, in gandul lui, cu sictir: nu e treaba mea!

Fireste, vina nu este numai a lui. Este in primul rand a celor care l-au angajat, instruit, verificat pe parcurs si mentinut in functie.

In opinia mea, este si a ministrului - chiar si interimar - care declara dupa cele intamplate: "am dispus masuri ferme de verificare imediata a ceea ce s-a intamplat, urmand ca cei care se fac responsabili sa fie trasi la raspundere..."

Cum? Imaginea cu fata plina de sange a facut ocolul presei, o comenteaza avenitii si neavenitii, iar ministrul - asa interimar cum este el - nu poate decat sa ceara "masuri ferme de verificare"? Nu are la dispozitie destul personal operativ sa verifice imediat si sa actioneze tot imediat, chiar el si conducerea stufoasa si bine platita a ministerului pe care il conduce? Nu are putere? Nu are curaj? Sau isi zice si dansul printre dinti un fel de "nu e treaba mea"?

Pentru cercetari in timp si pentru raspunderea punctuala exista organe de cercetari penale, care, daca vor fi sesizate, vor actiona. Dar rolul institutiilor guvernamentale este sa actioneze operativ, imediat si exemplar. Iar ce inseamna operativ a prezenat foarte explicit un psiholog de specialitate: "In scoala de politie nu se preda bunul simt".

Adica, degeaba dispui masuri de verificare imediata si ii tragi la raspundere pe vinovatii de la Caracal sau Galati, daca maine apar alte cazuri la Buhusi, Teius sau Vaslui. Este obligatoriu sa-i descoperi pe vinovatii de oriunde.

La asta trebuia sa se refere ministrul interimar al sigurantei noastre, a tuturor: la scolile de politie de toate gradele, acolo unde nu se preda bunul simt, dar se cere ca absolventii sa fie profesionisti de prima clasa.

In locul domnului Fifor, as fi raspuns altfel: las instanta sa aplice masurile punctuale si sa-i sanctioneze drastic pe cei vinovati, conform legii. Eu, sub aspect politic, l-am si tras la raspundere pe liderul celor care tolereaza abaterile, iar pentru viitor am inceput actiunea de inlocuire a neavenitilor din sistem cu profesionisti.

Hai, ca e o gluma! Chiar daca acesta ar fi fost raspunsul corect, nu si-l poate asuma ministrul Fifor, el insusi un politruc, dar la un nivel mult mai ridicat, sau, ca sa zic asa, unul cu gulerul mai alb si mai scrobit decat altii.

Sunt sigur ca la scoala de politie nu se preda bunul simt si ca raul porneste chiar acolo, dar mai inspaimantator este faptul ca acest rau incepe chiar de sus de tot, de la scolile cele mai inalte.

Presa a publicat informatia ca in Romania - tara unde vedem ca se petrec evenimente abominabile in ce priveste protectia cetateanului - s-au eliberat mai multe diplome de doctorat in domeniul politiei decat in oricare alta tara UE.

Am ajuns sa figuram nu numai cu cei mai multi doctori, dar si cu cei mai multi plagiatori ai lucrarilor de diploma. Un articol recent relata ca au disparut fara urma din arhiva Academiei de Politie, intr-o perioada de 5 ani, un numar de 80 de teze de doctorat, "inclusiv lucrarile stiintifice ale unor decani din Academia de Politie, care conduc cele mai importante doua facultati ale institutiei".

Ce sa inteleg din asta? Ca 80 de autori ai tezelor de doctorat (fara indoiala, ajunsi intre timp "doctori"), se stiu cu musca pe caciula, intr-un fel sau in altul, si si-au facut disparuta capodopera din arhive?

Asta, la nivelul Academiei! Si noi ne intrebam de ce n-a fost la inaltimea misiunii sale un biet functionar de la 112 in cazul Carcacal, sau politistii de la Galati.

In acest context complicat, revin la intrebarea de la inceput: cu ce arme conventionale se pregateste doamna Viorica Dancila sa declanseze razboiul - "necrutator, fara mila, fara menajamente si fara compromisuri" - impotriva criminalitatii?

Numai destituind ministrul Educatiei, cu care probabil are o rafuiala mai veche? Numai cu declaratii rostite la microfon? Numai cu razboiul nevazut? Cu castrarea chimica a violatorilor? Doamna Dancila nu va putea reforma niciodata nimic, daca nu smulge raul de la radacina.

Iar raul este deja facut, dupa ce ani in sir Educatia a avut numai ministri improvizati (vezi "Genunche" si "Pamblica", iar acum un interimar chiar in prag de an scolar), daca nu lamureste problema doctoratelor plagiate (in buna parte, chiar din domeniul politiei) si mai ales daca nu are curajul si priceperea sa inlocuiasca politrucii din sistem cu profesionisti.

As extrapola ceea ce spunea psihologul la care ma refeream anterior, ca "in scoala de politie nu se preda bunul simt", si as spune ca asa ceva nu se preda la nicio scoala, de niciun fel. Iar fara bun simt nu poti face reforme nici in educatie, nici in politie, nici in administratie si as zice chiar nicaieri.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Mihai Fifor ministru interimar Interne, #posibil viol Galati, #Viorica Dancila razboi criminalitate , #premier