Viorica Dancila, pe lista celor 40 de "europarlamentari cheie" in mandatul 2014-2019

Joi, 11 Aprilie 2019, ora 16:30
17117 citiri
Viorica Dancila, pe lista celor 40 de "europarlamentari cheie" in mandatul 2014-2019
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Viorica Dancila (PSD) este singurul roman care figureaza pe lista intocmita de Politico a celor 40 de europarlamentari "cheie" in legislatura 2014-2019.

Mai exact, premierul roman ocupa locul 10 pe lista intocmita de Politico si prezentata in cadrul unui articol intitulat "Cine au fost jucatorii cheie la Bruxelles si Strasbourg?".

Autorul articolului porneste de la ideea ca la Bruxelles puterea de a initia legi sta in mainile Comisiei Europene, insa "in ultimii ani, Parlamentul i-a luat fata in ceea ce priveste luarea deciziilor in Uniunea Europeana", iar eurodeputatii au jucat roluri cheie in ceea ce priveste soarta negocierilor si stabilirea bugetelor. Tot europarlamentarii au fost cei care au adoptat reforme cruciale, cum ar fi cea referitoare la taxele de roaming sau la legile copyright.

In acest context, Ryan Heath a intocmit o lista a celor 40 de europarlamentari care, in opinia sa, au avut cel mai mare impact in cele mai importante dezbateri care au avut loc in ultimii 5 ani, printre care statul de drept in UE, transparenta deciziilor sau schimbarile climatice.

"Nu este o lista cu legiuitorii proeuropeni. De fapt, multi dintre cei alesi au injectat o doza serioasa de euroscepticism in discutiile politice", spune el, precizand ca i-a selectat pe cei care au avut o "influenta politica tangibila", au stabilit agenda si au trasat diverse trenduri, atat in arena legislativa, cat si in dezbaterile politice din UE.

De asemenea, unii politicieni au fost trecuti pe lista pentru ceea ce au facut "dupa ce au plecat din PE, mai degraba decat in calitate de europarlamentari", in conditiile in care dintre cei 109 alesi care au renuntat la mandate inainte de final, 4 au devenit premieri sau presedinti in tarile lor de origine.

Lista este deschisa de Matteo Salvini (Italia), care este urmat de Nigel Farage (Marea Britanie) . Alte nume cunoscute publicului din Romania mai sunt Judith Sargentini, Guy Verhofstadt, Elmar Brok, Martin Schulz, Marine Le Pen, Jean-Luc Melenchon sau Manfred Weber.

Viorica Dancila este considerata chiar mai influenta decat ultimii patru eurodeputati mentionati anterior, printre care si un fost presedinte al Parlamentului European, dar si candidatul PPE la functia de comisar european la alegerile din 26 mai.

"Dupa 9 ani de invizibilitate in Parlament, Dancila a fost scoasa din anonimat pentru a fi numita prim-ministru al Romaniei in 2018, de Liviu Dragnea, liderul controversat al social-democratilor romani.

Ea a intrat sub tirul presedintelui Klaus Iohannis, care i-a cerut demisia la trei luni de la instalarea in functie, acuzand-o ca e incompetenta si ca ar actiona conform instructiunilor primite de la colegii de partid.

Dancila conduce presedintia semestriala a UE, extrem de criticata", mai scrie autorul articolului.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dancila lista europarlamentari Politico , #premier