
Guvernul Romaniei este obligat de lege sa informeze Parlamentul cu privire la persoana pe care o propune pentru functia de comisar european, iar aceasta trebuie sa fie audiata in comisiile de specialitate din Parlament, insa Viorica Dancila ocoleste legea in cauza, cu riscul de a fi acuzata de abuz in serviciu.
Dupa Rovana Plumb si Dan Nica, marti a venit randul altui membru al PSD sa fie desemnat de Viorica Dancila drept comisar european din partea Romaniei. Este vorba despre Victor Negrescu, fost europarlamentar si fost ministru al Afacerilor Europene, conform unei scrisori trimise marti de Viorica Dancila direct la Bruxelles, presedintelui ales al Comisiei Europene - Ursula von der Leyen.
Afla mai multe despre:
Venita din partea unui premier demis de Parlament prin motiune de cenzura, nominalizarea lui Victor Negrescu sufera din doua cauze: lipsa de legitimitate a sefei Executivului interimar si incalcarea Legii 373 din 2013.
Nu este pentru prima oara cand Viorica Dancila este avertizata ca incalca legea propunand de una singura comisarul european din partea Romaniei. La momentul primei nominalizari (Rovana Plumb), Dancila a fost avertizata public.
"Legea afacerilor europene (373/2013) prevede audierea in Parlamentul national a persoanei propuse de Guvern pentru functia de comisar. In conditiile in care aceasta audiere nu a avut niciodata loc, nominalizarea doamnei Plumb pentru pozitia de comisar ar trebui sa fie nula", a scris atunci pe Facebook Alin Mituta, fost sef de cabinet al premierului Dacian Ciolos.
In cazul Rovanei Plumb, cei care s-au opus audierii ei in Parlamentul de la Bucuresti au fost tocmai colegii ei din PSD, conform stenogramei sedintei Biroului Permanent din 24 septembrie, publicata de jurnalistii de la Adevarul.
Pana la urma, Rovana Plumb a fost respinsa si in Parlamentul European, din motive de integritate. Si cea de a doua nominalizare facuta de Viorica Dancila (Dan Nica) a esuat, nefiind acceptata de Ursula von der Leyen.
Ce refuza sa inteleaga Viorica Dancila este ca Legea 373/2013 o obliga, prin art.19, sa colaboreze loial cu Parlamentul Romaniei in privinta desemnarii comisarului european:
(1) Parlamentul Romaniei va fi informat de catre Guvern in legatura cu nominalizarea persoanelor in vederea ocuparii unor functii in cadrul institutiilor Uniunii Europene.
(2) Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizata de Guvern pentru functia de membru al Comisiei Europene.
Fostul premier PSD Victor Ponta a mimat, in 2014, respectarea legii 373, prezentand-o pe cea pe care o nominalizase pentru functia de comisar european (Corina Cretu) la audieri in Parlamentul Romaniei doar dupa ce o propusese la Bruxelles, dar totusi inainte de a fi audiata in comisiile din Parlamentul European, nu cum a procedat Viorica Dancila in cazul Rovanei Plumb. Si atunci, si acum, motivul a fost acelasi: Teama ca propunerea de comisar european va fi respinsa de parlamentari.
In 2014, pasii au fost urmatorii:
10 septembrie - Corina Cretu a fost anuntata de presedintele CE Jean Claude Juncker drept comisar european din partea Romaniei, la propunerea Guvernului Ponta, primind portofoliul Politici Regionale
22 septembrie - Corina Cretu a fost audiata in Parlamentul Romaniei, la sedinta fiind prezent si premierul Victor Ponta (Sursa: Guvernul Romaniei)
Si atunci "audierea a fost tardiva" si s-a facut "fara respectarea legislatiei interne", dupa cum s-a exprimat presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat, insa pana la urma s-a avut in vedere ca "interesul national este mai presus decat jocurile nedemocratice ale domnului Ponta", iar Corina Cretu a avut si girul Parlamentului de la Bucuresti, dupa cum se arata intr-un comunicat al Senatului.
29 septembrie - Incep audierile in comisiile de specialitate din Parlamentul European
1 octombrie - Corina Cretu a primit aviz pozitiv in Comisia REGI din PE
22 octombrie - Comisia Juncker este votata de plenul PE
In schimb, anul acesta, Viorica Dancila nu a informat Parlamentul Romaniei in legatura cu intentiile sale si nici nu a cerut un calendar pentru audieri, nici in cazul Plumb, nici in cazul Nica, nici in cazul Negrescu.
Deputatul Cristina Pruna, membru al Comisiei pentru Afaceri Europene, ne-a confirmat ca este vorba despre incalcarea unei legi in vigoare, subliniind totodata ca Viorica Dancila nu mai are nici legitimitatea necesara luarii unei decizii atat de importante.
"In primul rand, ar trebui sa ajunga propunerea in Parlament. In cadrul comisiei trebuie sa evaluam competentele persoanei care vine in fata noastra. Dar Viorica Dancila nu a venit cu un calendar privind audierea propunerii de comisar european in Parlamentul Romaniei, inteleg ca a trimis-o direct la Bruxelles.
Noi am cerut si in trecut ca atat Rovana Plumb, cat si Dan Nica sa treaca prin filtrul Parlamentului Romaniei, dar lucru acesta nu s-a intamplat. Orice nominalizare pentru aceasta functie importanta ar trebui sa treaca prin filtrul comisiilor reunite de Afaceri Europene.
Dar s-au grabit sa faca propunerea pentru ca zilelele Guvernului interimar Dancila sunt numarate. Eu nu cred ca acest guvern mai are legitimitate sa mai faca astfel de propuneri. Si deja primele doua au fost respinse. In plus, imaginea doamnei Dancila la Bruxelles este compromisa de mai bine de un an de zile.
Propunerea de comisar european trebuie sa vina dupa investirea noului guvern si sa trimitem la Bruxelles un profesionist, care sa reprezinte interesele Romaniei, mai ales ca portofoliul atribuit este unul destul de important", a declarat Cristina Pruna pentru Ziare.com.
Conform art. 110 din Constitutie, un guvern demis prin motiune de cenzura "indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la depunerea juramantului de membrii noului guvern".
Face parte nominalizarea unui comisar european din "treburile publice" la care se refera articolul 110, cu alte cuvinte mai are dreptul premierul demis Viorica Dancila sa ia o astfel de decizie?
Fostul presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean ne-a spus ca da si ne-a explicat care sunt argumentele sale.
"Nu numesti in fiecare zi un comisar european si, daca cei de la Bruxelles asteapta ca Romania sa propuna un comisar european, trebuie sa o faci.
Eu va spun teoretic cum stau lucrurile. Europa nu sta dupa noi. Daca nu se voteaza guvernul nici saptamana viitoare sau nici peste o luna? Lucrurile care sunt obligatorii, care au termen, trebuie sa le faca. Sigur ca ei vor raspunde pentru tot ceea ce fac in perioada asta, dar mai mult vor raspunde pentru ceea nu fac.
Cine poate sa ne spuna daca propunerea asta tine sau nu de 'treburile publice'? Eu cred ca tine, daca exista un termen pana la care trebuie facuta pentru ca, repet, nu va sta Europa in loc pana cand vom avea noi un alt guvern", ne-a explicat fostul parlamentar si presedinte al CCR.
Pe de alta parte, insa, Augustin Zegrean a subliniat ca trebuie respectata legea, adica propunerea Guvernului sa fie trimisa la Parlament.
Intrebat ce se intampla daca un premier incalca o lege in vigoare, Augustin Zegrean ne-a spus ca fapta ar putea fi incadrata la abuz in serviciu.
"Dar pana la urma doamna Ursula von der Leyen este cea care poate sa accepte sau nu propunerea facuta de acest guvern. Poate si dansa sa spuna ca acest guvern este nelegitim si ca nu primeste o propunere de comisar european de la el, fiindca acest comisar european nu e numit pentru o saptamana (mandatul este de 5 ani - n.red.)", a conchis Augustin Zegrean.
Art. 297. Abuzul in serviciu prevede urmatoarele:
(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.|| CCR. Sintagma 'indeplineste in mod defectuos' nu poate fi interpretata decat in sensul ca indeplinirea atributiei de serviciu se realizeaza 'prin incalcarea legii'.