Viorica-Vasilica Dancila, viitorul lider empatic si simpatetic al PSD

Vineri, 09 Martie 2018, ora 12:30
8414 citiri
Viorica-Vasilica Dancila, viitorul lider empatic si simpatetic al PSD

Desi pana recent doamna Viorica Dancila declara ferm ca nu doreste sa candideze la functii de conducere in partid, intrucat sarcina de prim-ministru este grea, necesita timp si impune raspunderi, organizatia PSD Bucuresti - Ilfov a decis miercuri sa o sustina ca viitor presedinte executiv.

Mai mult, desi nu si-a anuntat candidatura la acest post, pe dl Dragnea l-a luat gura pe dinainte, declarand presei ca dansul pe ea o va vota.

In opinia mea, doamna Dancila era sincera cand spunea ca nu doreste o noua insarcinare, stia ca si asa ii vine cam prea mare palaria de pe capul dumneaei. Dar functia e importanta, iar dl Dragnea nu mi se pare sa aiba in partid o alta persoana demna de atata incredere, supusa si servila, ca sa o faca presedinte executiv.

In plus, se profileaza periculoasa candidatura a doamnei Ecaterina Andronescu, prea emancipata ca sa stea toata ziua sluj in fata lui "Daddy" si hotarata sa nu se abtina de la propria opinie, chiar daca nu-i convine jupanului. Ba chiar, dupa cate imi amintesc, sambata trecuta batea saua ca sa priceapa iapa:

"...ar fi pagubos si pentru PSD, dar cred ca ar fi pagubos in primul rand pentru domnul Dragnea, sa-i inlature pe oamenii care au puncte de vedere".

Se pare ca iapa a priceput imediat, intrucat, la scurt timp dupa acest avertisment care tintea saua, dna Firea anunta ca organizatia Bucuresti-Ilfov sustine candidatura dnei Dancila la a doua functie din partid, iar dna Andronescu confirma pe alte canale ca isi depune candidatura.

In opinia mea, dl Dragnea are toate motivele sa se teama. Dna Andronescu nu se confunda nici cu colegul care vorbea de paroxism fara sa stie exact ce spune, nici cu ministrul "Pamblica", nici cu deputatul "Genunche".

Dna Andronescu are un limbaj atractiv, limpede, nu incurca subiectul cu predicatul si poate coagula usor in jurul ei un cerc de intelectuali, capabili sa completeze vidul de materie cenusie creat de Dragnea in jurul sau.

Una peste alta, aceasta doamna trebuie contracarata pentru linistea lui "Daddy", iar sarcina de a o contracara i-a revenit - in opinia mea - unei alte pretioase obediente, Gabriela Firea.

Dovada ca totul s-a produs in mare repezeala se vede in modul nu tocmai gandit, in care dna Firea isi caracteriza colega Dancila cand o recomanda pentru inalta candidatura:

"are calitati reale de lider: este diplomata, empatica, stie sa organizeze echipe de lucru si sa aduca eficienta si rigoare, atat in decizia politica, precum si in cea guvernamentala".

Frumos vorbit, dar imi vine sa cred ca vorbele sunt alese ca s-o aplaude telespectatorii pe doamna Firea, nu ca s-o aleaga urgent social-democratii pe doamna Dancila. Nu ma voi opri la toate cela spuse, desi multe sunt picate ca nuca-n perete, dar unele cred ca merita toata atentia.

De exemplu, asta cu empatia, atat de necesara unui lider ca sa-si salveze partidul, mi se pare de milioane. Ba chiar ma intreb daca doamna prim ministru, care inca este nedumerita cu privire la imunoglobulina poreclita de dumneaei imunoglobina, nu este tentata cumva ca, auzind de empatie, sa se gandeasca la entalpie, simpatie sau terapie.

Iar daca doamna prim-ministru, patita deja cu imunoglobina, ar alerga la Dictionarul Explicativ sa se lamureasca despre empatie, cred ca ar ramane ca la dentist, vazand cu ce o lauda colega Firea: dictionarul prevede, la cuvantul respectiv, cinci sensuri, care mai de care fara nicio legatura cu PSD:

1. Intuire a realitatii prin identificare afectiva.

In ce ma priveste, zau ca nu inteleg de ce trebuie neaparat sa intuiesti realitatea prin identificarea afectiva, ca sa fii un bun presedinte executiv al PSD, ca sa readuci partidul pe linia de plutire si sa-i stopezi caderea dramatica in sondaje!

2. Tendinta a receptorului de a trai afectiv, prin transpunere simpatetica, viata eroilor din opere literare, filme etc.

Nici asta nu-mi intra usor in cap. Adica nu-mi vine sa cred ca doamna Viorica-Vasilica e omul capabil sa sustina in partid tendinta receptorului de a trai afectiv, in conditiile transpunerii simpatetice. Si toate pentru prosperitatea partidului dupa Congres.

3. Forma de cunoastere a altuia, in special a eului social, apropiata de intuitie.

Ei, da, cine cunoaste eul social al altuia se apropie automat de intuitie si intuieste identificarea afectiva cat ai zice peste! Si cine castiga din asta? Fireste ca partidul.

4. Interpretare a eului altora dupa propriul nostru eu.

Observ ca asta cu eul este o idee fixa a doamnei Firea, poate chiar a intregului PSD. Singura problema pe care mi-o pun este asta: va sti doamna Dancila sa interpreteze eul altuia, dupa propriul ei eu? Sau il va confunda cu imunoglobulina si atunci n-am facut nimic?!

5. Transpunere a noastra simpatetica in obiectele exterioare.

Aici, recunosc, m-a dat gata! N-as fi in stare sa ma transpun in obiecte exterioare nici macar obisnuit, darmite simpatetic!

Pana la urma, raman cu impresia ca, daca social-democratii au inteles ceva din recomandarile dnei Firea, n-au niciun motiv s-o voteze pe dna Viorica-Vasilica si e bine. Nici daca au inteles, tot n-au motiv. Si e cu atat mai bine.

Una peste alta, apreciez bunele intentii ale doamnei Firea de a motiva cu cuvinte alese candidaura doamnei Dancila, dar vorba spune ca de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere, ceea ce explica foarte clar cat de greu este sa faci din empatie bici. Si inca sa pocneasca!

Citeste si:
Diana Șoșoacă a făcut din nou circ în Parlament: "Numai evreii trebuiau să arate un document ca să meargă la alimentară si la lucrurile normale"
Diana Șoșoacă a făcut din nou circ în Parlament: "Numai evreii trebuiau să arate un document ca să meargă la alimentară si la lucrurile normale"
Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut din nou scandal în Parlament miercuri, 27 octombrie, după ce Simona Spătaru (USR) le-a cerut colegilor să voteze pentru obligativitatea certificatului...
Proiectul de lege prin care anumite categorii de consumatori vor primi sprijin financiar pentru plata facturilor de energie electrică şi gaze naturale a fost adoptat
Proiectul de lege prin care anumite categorii de consumatori vor primi sprijin financiar pentru plata facturilor de energie electrică şi gaze naturale a fost adoptat
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă privind compensarea creşterii preţurilor la energie, stabilind pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31...
Sursa: Ziare.com