Ce mesaje ne transmit Dancila si Teodorovici de la malul marii

Luni, 08 Iulie 2019, ora 19:00
11324 citiri
Ce mesaje ne transmit Dancila si Teodorovici de la malul marii

Televiziunile n-au ratat momentul inedit si de mare rating, cand doamna Viorica Dancila s-a relaxat in acest weekend, jucand ping-pong la mare, pe plaja.

A fost un moment de destindere si pentru telespectatori, obositi sa tot asculte vesti despre cutremurul din California, canicula din Europa si inundatiile de peste tot. Te invioreaza sa auzi, printre ele, si o veste buna: prim-ministrul joaca ping-pong.

La drept vorbind, asa ceva face bine. Prea ne-am obisnuit cu doamna Dancila solemna, atenta sa nu greseasca atunci cand citeste de pe foi, incruntata cand vorbeste liber si rareori bine dispusa.

Momentul de destindere pica la tanc, iar faptul starneste comentarii in cascada. Lumea se cam intreaba: ce mesaj transmite Viorica Dancila, jucand ping pong la Sulina cu Eugen Teodorovici, in fata camerelor de luat vederi?

Este imposibil sa nu existe mesaje. Politicienii de varf stiu ca sunt urmariti, filmati, intervievati si nu misca un deget fara sa transmita ceva cuiva. Fostul presedinte Traian Basescu a vazut in meciul dintre cei doi lideri ai PSD o incercare de "umanizare" la varf a partidului majoritar, care a ramas cam cu coada intre picioare dupa alegerile din 26 mai.

Probabil are dreptate. Partidul a fost "dezumanizat" de fostul lider, trimis sa se umanizeze dupa gratii, si are nevoie de o fata noua. Dar domnul Basescu merge mai departe si vede ceva in plus pe langa o simpla recuperare de imagine. Vede oferta PSD pentru urmatoarea etapa electorala: ai zice ca tandemul Dancila-Teodorovici face pentru prima oara un exercitiu la scena deschisa, sugerand ca acesta este destinul nostru: unul din ei sa fie la Guvern, al doilea la Cotroceni si n-avem alta sansa decat sa ramanem tot pe mana PSD.

In ciuda erorilor care i-au tot fost imputate, am incredere in logica domnului Basescu si nu exclud asemenea plan. Cu atat mai mult cu cat PSD nu are alternativa. Adica, ori merge la sinucidere cu oricare alta idee, ori merge pe varianta aceasta, cu speranta ca va duce partidul din nou la ce a fost si chiar la mai mult decat atat.

Numai ca, daca asa stau lucrurile, inseamna ca noua conducere "umanizata" a partidului face un penibil exercitiu de duplicitate: desi are un plan precis cu privire la prezidentiale, a si scos prezidentiabilul in fata, fara sa tina seama de uriasul sondaj, organizat anume pentru a descoperi persoana cel mai bine cotata, buna a fi propusa si sustinuta la scrutinul din noiembrie.

In politica nimic nu este imposibil, totul se negociaza, totul se aranjeaza, iar spectacolul de la Sulina poate nici nu i se adreseaza electoratului care va vota in noiembrie, ci numai persoanelor ce vor fi sondate, ca un fel de test, pentru a afla in ce masura sunt si ele alaturi de alegerea inteleapta incheiata deja intre doamna Viorica si domnul Orlando.

Dar, daca asa stau lucrurile, il plang pe domnul Tariceanu, care inca mai spera sa ajunga prezidentiabil cu sprijinul coalitiei, fara sa stie ca sondajul este deja stabilit la masa verde, unde dansul nici n-a fost invitat, intrucat nu se joaca ping-pong in trei.

De altfel, domnul Teodorovici si-a continuat ofensiva pe aceeasi linie, relatand cu nostalgie amintirile sale din vremuri trecute demult: "incercam sa ii povestesc doamnei prim-ministru despre Sulina (...) iar doamna premier mi-a spus: mai, Eugen, tu imi spui mie? Eu stiu de ani de zile. Eu veneam aici, la Sulina, inotam".

V-ati prins? Iti dau lacrimile cand auzi ce veche este nostalgia amandurora pentru Sulina si cat de calde sunt relatiile cu eventualul viitor presedinte: "mai, Eugen", adica cu totul altele decat cele actuale ale premierului, cu actualul presedinte.

S-ar putea insa sa se fi gandit la cu totul altceva cei doi ping-pong-isti de la malul marii. Poate noi, orbiti de lupta lor pentru putere, tot mai ascutita, vedem peste tot numai mesaje electorale. Dar lucrurile pot fi mult mai simple. Adica premierul a jucat ping-pong cu ministrul Finantelor, pentru ca asa este protocolul la PSD.

Pe scurt, nu era de rangul unui number one al partidului sa se infrunte cu altcineva decat numai cu number two, domnul Eugen Orlando Teodorovici. Daca nu era asa, se putea confrunta cu oricine dintre spectatorii la meci, numerosi de altfel, din care fara indoiala multi sunt jucatori mai mult sau mai putin priceputi.

In opinia mea, ar fi fost mai "umanizant" daca doamna Vasilica-Viorica ar fi jucat cu o domnisoara necunoscuta dintre cei prezenti, iar domnul Eugen-Orlando s-ar fi angajat cu unul din studentii aflati de fata.

Se putea de asemenea ca oricare din ei sa-si aleaga partener de ping-pong vreun jucator sau o jucatoare cunoscuta pe plan local, un profesionist sau simplu amator, puteau chiar sa aduca la Sulina campionul orasului Videle sau campioana organizatiei de femei din Teleorman, condusa candva chiar de doamna Dancila.

Nu pot sti ce intentii au avut cei doi, dar pentru mine, ca telespectator, mesajul lor a ramas unul strict elitist, ceva de genul: noi, crema pesedeului, suntem una, iar voi ceilalti sunteti alta. Noi jucam intre noi si ne vede toata lumea la TV, iar voi n-aveti decat sa jucati intre voi si sa va tot priviti unii pe altii. Non licet bovis, quod licet Jovis.

Poate n-as judeca asa, daca doamna Viorica Dancila, amatoare de ping-pong la malul marii, ar fi aparut pe plaja echipata in tinuta sport, ca pentru meci, nu ca pentru o plimbare after noon prin oras.

Partida "la varf" aminteste ca partidul isi formeaza o casta, ca nu oricine este primit intre cei mari, ca lumea se imparte in doua categorii: pesedistii si toti ceilalti, iar elita insasi este de doua feluri: cea de la varf si cea de rand.

Poate zice cineva ca exagerez. Poate sa para ca incerc sa tai firul de par in patru, ca nici prin gand nu-i treceau sefei PSD toate de cate o banuiesc eu, ca este mult mai modesta de felul ei si ca spiritul de empatie care o caracterizeaza nici nu i-ar permite asa ceva.

Mi-e teama ca, "umanizandu-se" alaturi de domnul Orlando, doamna Viorica a inceput sa se inchida intr-un turn de fildes. Daca nu era asa, poate ar fi invitat la Sulina chiar si pe cineva din Opozitie. Ar fi fost superb! Dar cum sa inviti la ping-pong una pe care, in plina sedinta parlamentara, ai facut-o vipera?

Daca doamna Dancila nu glumeste cand vorbeste de empatie, daca vrea cu adevarat sa-si "umanizeze" partidul, mi se pare normal sa aiba si alti parteneri de joaca decat domnul Teodorovici sau altii de rang inalt, din partid.

Ar fi cea mai perfecta dovada ca, desi lupta continua pe plan doctrinar, in plan personal nu poarta nicio ranchiuna asupra celor care au castigat alegerile din 26 mai.

Sigur ar fi avut de castigat in ce priveste simpatia electoratului. Dar ar fi sinucigas in ce priveste simpatia politrucilor din propriul partid. Aici are de ales doamna Viorica.

#Viorica Dancila ping pong Sulina, #Viorica Dancila vizita Sulina, #Eugen Teodorovici vizita Sulina , #PSD