PSD face CEx sa gaseasca un comisar acceptat de Bruxelles. Ce a vorbit Dancila cu sefa CE si ce nume sunt in cursa

Marti, 01 Octombrie 2019, ora 12:00
8014 citiri
PSD face CEx sa gaseasca un comisar acceptat de Bruxelles. Ce a vorbit Dancila cu sefa CE si ce nume sunt in cursa
Foto: Arhiva Ziare.com

Comitetul Executiv al PSD se reuneste, marti, incepand cu ora 16:00, principala tema fiind gasirea unei persoane potrivite pentru o functie atat de importanta cum este cea de comisar european pentru Transporturi, dupa ce Rovana Plumb a fost respinsa din motive de integritate.

Viorica Dancila a anuntat marti ca a vorbit cu presedintele CE Ursula von der Leyen despre situatia curenta si a precizat ca nu s-a discutat deloc despre schimbarea portofoliului pentru Romania, ci doar de o noua propunere.

Sefa PSD a fost intrebata si de numele vehiculate pana acum in presa, cum ar fi europarlamentarul PSD Claudia Tapardel sau secretarul general al PSD Mihai Fifor.

Daca la Tapardel a evitat sa dea un raspuns direct, spunand la modul general ca discutiile se vor purta in CEx, intrebata de Mihai Fifor Dancila a spus ca este un candidat potrivit, punctand si ca, desi ar fi preferabil ca Romania sa propuna o femeie, nu este o conditie obligatorie.

"Poate fi si Mihai Fifor, sigur, este un candidat potrivit, pot fi si alti candidati. Mi-as dori sa fie o femeie pentru ca, ati vazut, dna presedinta a Comisiei Europene a spus ca ar vrea sa aiba un echilibru. Ar fi necesara o femeie, dar nu este o obligatie", le-a spus Dancila jurnalistilor marti dimineata.

Despre consultarile la care a invitat-o Klaus Iohannis, Dancila a repetat ca nu va participa, pe motiv ca nici seful statului nu s-a achitat de obligatiile sale constitutionale de a-i numi ministri interimari.

Sustinere "pana la capat" pentru Rovana Plumb

Luni seara, premierul a anuntat ca va face o noua propunere pentru functia de comisar european, acuzand totodata membrii Comisiei JURI din Parlamentul European ca s-au lasat influentati de o "campanie" ce ar fi fost dusa impotriva Rovanei Plumb.

Mai mult, premierul Romaniei a sustinut ca decizia europarlamentarilor din Comisia JURI a fost nedreapta fata de Rovana Plumb, pentru ca in Romania ea nu se face vinovata de conflict de interese si, sustine Dancila, nici legislatia la nivel european, dupa care au judecat cei din Comisia JURI, nu ar fi clara la acest capitol, lasand astfel loc unor jocuri politice.

Vezi aici detalii - Dancila anunta ca va face o noua propunere de comisar si ironizeaza invitatia lui Iohannis la consultari

Printre variantele vehiculate in PSD pentru pozitia de comisar european ar putea fi Mihai Fifor, Ramona Manescu, Eugen Teodorovici, Claudia Tapardel, Victor Negrescu sau Luminita Odobescu, au declarat surse din partid, pentru Mediafax.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#CEx PSD marti, #CEx PSD Rovana Plumb respinsa , #PSD