Dancila, la reuniunea liderilor PES: Partidul pe care il conduc este determinat sa intareasca relatia cu familia social-democrata europeana

Joi, 27 Iunie 2019, ora 20:20
2242 citiri
Dancila, la reuniunea liderilor PES: Partidul pe care il conduc este determinat sa intareasca relatia cu familia social-democrata europeana

Presedintele interimar al PSD, Viorica Dancila, a participat, joi, la reuniunea liderilor Partidului Socialistilor Europeni. "Impreuna suntem mai puternici, iar partidul pe care il conduc este determinat sa intareasca relatia cu familia social-democrata europeana", a afirmat Dancila.

Viorica Dancila, presedintele interimar al Partidului Social Democrat si prim-ministru al Romaniei, a participat, joi, la reuniunea liderilor Partidului Socialistilor Europeni, in cadrul careia au fost discutate teme aflate pe agenda europeana, se arata intr-un comunicat de presa transmis de PSD.

"Ma bucur sa revin alaturi de marea familie a socialistilor si democratilor europeni. Pentru mine si colegii mei din Partidul Social Democrat este extrem de importanta reluarea dialogului si consolidarea relatiei cu prietenii si partenerii din marea noastra familie europeana. Impreuna suntem mai puternici, iar partidul pe care il conduc este determinat sa intareasca relatia cu familia social-democrata europeana si sa participe activ in luarea celor mai bune decizii pentru toti cetatenii europeni", a afirmat Viorica Dancila, citata in domunicat.

Conform sursei citate, liderii PES au salutat participarea presedintelui interimar al PSD la lucrarile reuniunii si au transmis sustinerea pentru continuarea dialogului si intarirea colaborarii dintre PSD si PES, in spiritul progresist al social-democratiei.

"In cadrul discutiilor, liderii PES au apreciat atitudinea proeuropeana a presedintelui interimar al PSD, Viorica Dancila, precum si schimbarea abordarii politice a noii conduceri a Partidului Social Democrat. De asemenea, au fost transmise aprecieri pentru rezultatele foarte bune obtinute de Romania in exercitarea mandatului Presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene", mai scrie in comunicatul PSD.

Presedintele Partidului Socialistilor Europeni (PES), Serghei Stanisev, a anuntat, in 11 aprilie, inghetarea relatiilor cu PSD, exprimand ingrijorari legate de situatia statului de drept in Romania.

"In timpul reuniunii, presedintele PES, Serghei Stanisev, a reiterat ingrijorarile continue ale PES in legatura cu situatia statului de drept in Romania. El i-a informat pe prim-ministrii, comisarii europeni si liderii de partide ca, pana cand Guvernul roman nu-si va clarifica angajamentul in ceea ce priveste statul de drept si nu va respecta recomandarile Comisiei Europene, conducerea PES va considera inghetate relatiile cu PSD, in asteptarea unei discutii oficiale, la urmatoarea reuniune a conducerii PES, in iunie, unde va fi luata in discutie calitatea de membru PES a PSD Romania . El a incheiat spunand ca niciun eveniment PES nu va fi organizat pana atunci impreuna cu PSD", se arata intr-un comunicat PES.

La acel moment, PSD califica atitudinea celor din PES ca fiind inadmisibila si spunea ca de fapt situatia PSD nu a fost discutata la reuniunea PES.

"Ne putem astepta la mistificari si acuzatii fara acoperire din partea adversarilor politici ai PSD, dar nu din partea propriei familii. Intelegem ca, in realitate, situatia PSD nu a fost discutata in cadrul intalnirii PES, ceea ce indica faptul ca acea pozitionare nu reflecta pozitia de ansamblu a PES. (...) Pana acum, nimeni dintre cei care s-au aratat ingrijorati de situatia din Romania nu a putut indica un element concret care sa le justifice ingrijorarea", afirma PSD.

Conform social-democratilor, "toata aceasta poveste legata de statul de drept din Romania este mai degraba o chestiune motivata de o logica electorala, decat de o ingrijorare reala", iar "toata aceasta efervescenta se va stinge dupa alegerile din 26 mai".

"Atunci, dupa alegeri, situatia va fi cu totul alta, cand cei alesi in numele PSD vor avea o pozitie mult mai puternica. Atunci va veni si raspunsul nostru. Insa acum nu vom intra in acest joc si nu e cazul sa-i acordam o atentie mai mare decat e cazul", sustinea PSD.

Premierul Viorica Dancila a anuntat, in 29 mai, ca va discuta la Bruxelles in legatura statutul PSD in Partidul Socialist European, spunand ca PSD vrea sa ramana in grupul socialistilor, dar nu vor merge sa se roage, ci vor sustine acest lucru cu demnitate.

Ea relua afirmatiile conform carora semnalele primite de la Bruxelles pe tema justitiei au fost de multe ori bazate pe dezinformari si dadea asigurari ca va reprezenta cu demnitate Romania si in calitate de premier, si in calitate de presedinte al Partidului Social Democrat.

"Nu ne ducem sa spunem ca 'va rugam sa nu ne dati afara sau sa nu ne excludeti'. De fapt, semnalele pe care le-am primit astazi nu sunt in aceasta directie, dimpotriva, noi am fost suspendati. Semnalele sunt pozitive pentru Partidul Social Democrat. Au fost discutii, dar asa cum am spus voi merge sa am aceasta discutie la Bruxelles, atat cu domnul Timmermans, cu Serghei Stanisev care este presedintele PES, voi avea discutii si cu omologii mei din cadrul Partidului Socialistilor Europeni, ma refer la premierul Spaniei, premierul Portugaliei, al Maltei deci voi avea discutii cu mai multe persoane", afirma Dancila.

Citeste si:
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, 27 octombrie, că refacerea coaliţiei între PNL şi USR este "o variantă înfundată", el susţinând că niciodată în cariera sa...
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
Sursa: NEWS.RO
Comentarii