Procesul in care premierul se razboieste cu Internetul: Sunt cunoscuta pe plan national si international si doar prin forma prescurtata "Viorica Dancila"

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 19:10
28060 citiri
Procesul in care premierul se razboieste cu Internetul: Sunt cunoscuta pe plan national si international si doar prin forma prescurtata "Viorica Dancila"
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Viorica Dancila si Partidul Social Democrat cer judecatorilor sa anuleze contractele de inregistrare a domeniilor de Internet vioricadancila.ro, dancilaviorica.ro si dancila.ro, iar aceste domenii sa fie transferate pe numele premierului, "spre exclusiva detinere si folosire".

Un proces fara precedent in lumea politica din Romania, in care seful Guvernului cheama in judecata Romarg, principalul furnizor de servicii de gazduire de tip shared si inregistrare domenii din Romania, si Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Informatica - (ICI) Bucuresti.

Citeste detalii despre Romarg si ICI - Dancila si PSD au dat in judecata ROMARG si Institutul de Cercetare in Informatica, aflat in subordinea Guvernului

Premierul vs. subordonati

Acest institut se afla de la inceputul anilor 2000 in subordinea Ministerului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, deci in subordinea Guvernului. ICI Bucuresti detine Registrul de Domenii RoTLD, unde se poate verifica daca un domeniu exista sau nu, iar daca nu apartine deja cuiva poate fi "inchiriat", costul fiind de 14,28 de euro/an.

Daca plata nu este efectuata, el devine din nou disponibil si poate fi inregistrat de catre o alta persoana.

Viorica Dancila si PSD sunt reprezentati in acest caz de casa de avocatura "Mocanu si Asociatii". Societatea a fost coordonata timp de un deceniu de avocatul Viorel Mocanu, fostul agent guvernamental al Romaniei la CEDO si fost consilier onorific al ministrului Sanatatii, Sorina Pintea. Viorel Mocanu si-a dat demisia din functia de agent guvernamental, dupa ce mass-media a dezvaluit ca a trimis concluzii favorabile lui Liviu Dragnea, in procesul de la CEDO, in defavoarea statului roman, pe care il reprezenta.

Care sunt solicitarile

Trei lucruri cer Viorica Dancila si PSD la Tribunalul Bucuresti:

- Nulitatea contractelor de inregistrare si folosire a domeniilor de Internet vioricadancila.ro, dancilaviorica.ro si dancila.ro de catre persoanele care le detin in acest moment si interzicerea folosirii numelui Viorica Dancila de catre Romarg si ICI Bucuresti;

- Obligarea Romarg SRL sa transfere Vioricai Dancila spre exclusiva detinere si folosire a celor trei domenii, "dar si a altor domenii ce au in componenta numele meu";

- Obligarea celor doua parti la plata cheltuielilor de judecata.

"Au folosit abuziv numele meu"

Potrivit cererii de chemare in judecata, Dancila ar fi aflat din presa despre faptul ca unele site-uri sau domenii folosesc numele sau.

"Subsemnata in calitate de titulara de drept a numelui de Vasilica-Viorica Dancila, dobandit pe cale naturala in mod legal, cunoscuta publicului larg si doar prin forma prescurtata de Viorica Dancila, atat pe plan national, cat si pe plan international, invederez faptul ca inregistrarea in spatiul virtual, pe Internet, a unor domenii, site-uri cu numele meu, astfel cum au fost ele indicate in petitul actiunii, de catre unele persoane fizice, fara ca acestea sa aiba acceptul meu, constituie o forma ilicita de utilizare abuziva a numelui meu", sustine Dancila, in cererea de chemare in judecata.

"Numele este asociat cu cele trei functii"

In acest moment, cele trei site-uri sunt blocate sau suspendate. Premierul sustine ca ele au fost create pentru a-i denigra imaginea sa si a PSD, dar si pentru a crea confuzie.

"Subsidiar se adauga faptul ca, din perspectiva politica, diplomatica, juridica si sociala, in momentul actual, numele Viorica-Vasilica Dancila/Viorica Dancila, data fiind notorietatea de care se bucura, depaseste granita doar a unui drept fundamental personal nepatrimonial pe care il detin, deoarece acesta este asociat implicit, cu cele trei functii:

a) cea de Prim-Ministru al Romaniei - Inalt Demnitar;

b) cea de Presedinte al PSD;

c) cea de candidat la Presedintia Romaniei din partea PSD pentru alegerile din noiembrie 2019, toate acestea convertind irevocabil dreptul intr-o veritabila marca notorie," mai explica Viorica Dancila.

Cand "s-au dat" site-urile

Premierul arata ca, dupa ce a accesat site-ul RoTLD (Romania Top Level Domain), platforma destinata rezervarii domeniilor pe Internet, a observat ca cele trei site-uri fusesera inregistrate de Romarg in beneficiul unor persoane fizice:

- dancila.ro - din 26 octombrie 2018;

- vioricadancila.ro - din 7 iunie 2019;

- dancilaviorica.ro - din 24 iulie 2019.

"Aceste contracte prin care s-a permis utilizarea numelui meu sunt lovite de nulitate absoluta, intrucat sunt incheiate cu incalcarea mai multor dispozitii legale instituite inclusiv ocrotirea unui interes general, nu doar unul personal nepatrimonial", sustine Viorica Dancila.

Despre palierele prejudiciului

Cererea de chemare a premierului are 9 pagini. Dancila sustine ca ii este incalcat dreptul la protectia numelui prin utilizarea acestuia in mod abuziv.

"Prejudiciile rezultate prin actiunile autorilor au vaste intinderi si se impart pe mai multe paliere: in primul rand pe plan personal, imaginea subsemnatei este proiectata intr-o tenta negativa, intr-un tablou plin de calomnii, si in al doilea rand pe plan institutional, se propaga un sentiment de lipsa de profesionalism fata de membrii Guvernului Romaniei pe care il conduc in calitate de premier, avand ca efect stirbirea increderii cetatenuilor in actul de guvernare, dar si asupra PSD pe care il reprezint in calitate de Presedinte si al carui candidat sunt la alegerile ce urmeaza in noiembrie 2019", mai spune Dancila.

Potrivit premierului, este periclitat si dreptul opiniei publice de a fi corect si complet informata cu privire la actiunile prim-ministrului si ale partidului de guvernamant, "mai ales in actualul context al framantarilor politice si al campaniei electorale pentru Presedintia Romaniei".

Vrea detinerea exclusiva a site-urilor

Viorica Dancila cere judecatorilor sa constate raspunderea civila delictuala a Romarg si ICI, iar principiul repararii prejudiciului suferit sa fie in natura "si poate fi concretizat prin interzicerea folosirii numelui de catre parati si transferul catre subsemnata, spre exclusiva detinere si folosire a domeniilor vioricadancila.ro, dancilaviorica.ro si dancila.ro".

Procesul a fost inregistrat la Tribunalul Bucuresti pe 2 septembrie si inca nu a primit primul termen de judecata, potrivit portalului instantelor.

#Viorica Dancila proces nume Internet, #Viorica Dancila internet , #PSD
Comentarii
S
Stan
rank 1
Asta pana nu se face de ras in toate felurile posibile, nu se lasa!
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5