Guvernul PSD sfideaza GRECO. Pana unde poate merge si cine il cautioneaza

Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 21:30
16737 citiri
Guvernul PSD sfideaza GRECO. Pana unde poate merge si cine il cautioneaza
Foto: Arhiva Hepta.ro

Dupa ce insusi Frans Timmermans a fost vizat de o ancheta a Sectiei Speciale conduse de Adina Florea si dupa o campanie pusa de PSD sub semnul resentimentului fata de Europa vestica, aceea care indoapa Estul cu alimente si medicamente de calitate inferioara, socialistii europeni luau decizia inghetarii relatiilor cu partidul pe atunci condus de Liviu Dragnea.

Astazi, PSD a dat unul dintre vicepresedintii de grup ai PES, iar Viorica Dancila se lauda cu bunele relatii europene.

A devenit PSD un partener politic legitim pentru socialistii europeni?

Matematica din Parlamentul European e una politica, reglajele se fac in functie de majoritati, iar calculele sunt mult mai complicate dupa ce grupul Renew Europe a spart suprematia PPE si PES si a reusit, de pe pozitia a treia, una care te plaseaza ca actor important in negociere, sa se faca indispensabil.

Cu toate aceste schimbari, care aduc totusi un suflu nou institutiei europene si care sunt departe de temerile de dinaintea alegerilor, care vedeau o ascensiune puternica a euroscepticilor si populistilor, mandatele pe care le are PSD nu pot fi neglijate.

Fara nicio declaratie publica, socialistii europeni au dezghetat relatiile cu PSD, de vreme ce europarlamentarii partidului au ramas in grup si, mai mult, unul dintre ei, Rovana Plumb, a si devenit unul dintre vicepresedintii grupului.

"Toata aceasta poveste legata de statul de drept din Romania este mai degraba o chestiune motivata de o logica electorala decat de o ingrijorare reala", iar "toata aceasta efervescenta se va stinge dupa alegerile din 26 mai", a fost mesajul de campanie al PSD.

Iar in tara Guvernul PSD se foloseste din plin de aceasta noua cautionare europeana si pluseaza.

"Vedem ce puncte putem indeplini din raportul GRECO, vedem ce nu putem indeplini", a anuntat Viorica Dancila, inainte de publicarea rapoartelor GRECO, scrise pe un ton imperativ fara precedent, dar stiind ce contin acestea.

"Recomandarile GRECO nu sunt optionale. Atunci cand o tara se alatura GRECO, isi exprima acordul sa se supuna activitatii sale de monitorizare si sa puna in aplicare recomandarile sale. Prin urmare, tarile membre ale GRECO au obligatia legala de a pune in aplicare recomandarile acesteia.

Regulamentul de procedura al GRECO art. 30 alineatul (1) este foarte clar atunci cand prevede ca 'membrii GRECO trebuie sa se conformeze recomandarilor continute in raportul de evaluare si sa le puna in aplicare in totalitate, in termenul stabilit de GRECO'.

Acest lucru se realizeaza prin intermediul presiunilor din partea celorlalti membri si prin evaluari reciproce, care in final conduc la o procedura de conformitate sau, in cazul tarilor care nu fac suficient pentru a pune in aplicare recomandarile, o procedura de neconformitate", este raspunsul GRECO la solicitarea Ziare.com.

"Si Franta are 11 puncte din raportul GRECO pe care nu le-a indeplinit", adauga Viorica Dancila, o teza deja rostogolita de punctajul PSD.

Nu sunt si alte state europene care nu au implementat recomandarile GRECO? Ba sunt, si toate acestea apar in raportul de bilant al GRECO. Exista insa doua diferente esentiale si care pun in joc tocmai apartenenenta la grup.

* Discursul Guvernului se refera la forma, ignorand in mod intentionat fondul. Nu conteaza, asadar, ce anume denunta GRECO ca fiind gresit, nici ce anume nu respecta Romania si Franta, ci faptul ca, formal, cele doua state sunt in aceeasi oala.

In privinta Romaniei, GRECO denunta incalcari grave si nepermise intr-un stat democratic, pentru ca vizeaza direct incalcarea si limitarea independentei Justitiei.

* Sunt mai multe state europene, nu numai Franta, care au restante la implementarea recomandarilor GRECO. Franta, Portugalia si celelalte state europene insa nu isi proclama autonomia fata de Grup, nu denigreaza autoritatea GRECO si nu contesta buna-credinta a acestuia. Romania o face, prin vocea prim-ministrului, si mai apoi in declinarea de partid.

Expertii GRECO "au ratat sansa unui raport obiectiv, care sa ajute cu adevarat Justitia din Romania", spune vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, intr-un comunicat asumat si trimis de PSD.

In discursul oficial, asadar, Partidul Social-Democrat aflat la guvernare in Romania contesta fatis autoritatea GRECO si anunta ca nu poate implementa solicitarea pusa sub semnul urgentei, de a desfiinta Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie.

Or, GRECO spune clar - atunci cand un stat a acceptat sa fie membru al Grupului, conditia a fost sa se alinieze normelor si procedurilor anticoruptie care sunt agreate de democratiile occidentale. A-ti asuma din capul locului contestarea acestor norme si proceduri inseamna, asadar, a-ti nega calitatea de membru deplin al GRECO.

A devenit PSD un partid pro-european, care guverneaza Romania in spirtul democratiilor occidentale, pe care socialistii europeni vor sa le reprezinte? E un raspuns pe care colegii din PES ai Vioricai Dancila, ai lui Florin Iordache, ai lui Liviu Plesoianu trebuie sa il dea si nu in Romania, ci la Bruxelles, unde batalia pentru influenta nu este doar una matematica.

#PSD GRECO raport Dancila , #PSD