Viorica Dancila. in drum spre Recycle Bin. O va urma intregul PSD?

Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 12:54
13840 citiri
Viorica Dancila. in drum spre Recycle Bin. O va urma intregul PSD?

Daca Viorica Dancila ar fi avut taria de caracter si verticalitatea de a-si anunta retragerea de la sefia PSD imediat dupa dezastrul prezidentialelor, inca mai iesea cu o urma de demnitate de pe scena politica si poate nu expunea partidul la framantarile care au inceput si, fara indoiala, vor mai urma.

Dar n-a facut-o. Ca urmare, s-a expus singura la situatia ridicola de a declara luni seara ca nu paraseste de buna voie scaunul de lider al partidului si de a spune, dupa un scurt timp, cu totul altceva: "De fiecare data cand nu obtii rezultatul dorit, cineva trebuie sa isi asume si de fiecare data am spus ca eu voi fi un om onest si ca voi iesi din calitatea de presedinte al partidului cu fruntea sus".

Nici luni, nici duminica seara, nici altadata, n-a dat de inteles ca va iesi cu o oarecare demnitate din calitatea de presedinte. Dimpotriva, a afirmat de fiecare data cu toata neclintirea de care este capabila ca ea nu isi va da demisia si ca numai Congresul partidului o poate clatina de pe scaun.

Este greu sa ne inchipuim ce s-a petrecut la cateva ore distanta in capul domniei sale, de i s-au intors opiniile cu 180 grade.

Este sigur ca a fost influentata de tratativele purtate chiar acasa la dansa cu presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, sosit fara indoiala cu sabia scoasa, chiar daca dansul s-a laudat in public ca discutia a fost "calma si asezata".

Ce inseamna "calma si asezata" pentru domnul Ciolacu nu stiu, dar afland informatiile raspandite "pe surse", gandul ma duce la argumentele cu care Tipatescu incerca sa obtina scrisoarea compromitatoare de la celebrul Catavencu, oferindu-i privilegii de la stat, in schimbul respectivei scrisorele private:

"Daca s-ar retrage Comitetul permanent si am rezerva un loc pentru prea iubitul domn Catavencu? (...) Daca in postul de advocat al statului s-ar numi acelasi domn Catavencu? (...) Daca in locul de primar, vacant acum, si in locul de epitrop-efor la Sf. Nicolae s-ar numi tot nenea Catavencu? (...) Si daca si mosia "Zavoiul" din marginea orasului...?"

Nu pretind ca am idee despre felul cum au decurs negocierile de luni seara, acasa la doamna Dancila, dar din cate spun "sursele" si gurile rele, parca imi vine sa-mi imaginez ca domnul Ciolacu negocia cam in felul urmator:

"Daca am pune-o in fruntea organizatiei de femei a PSD pe mult iubita noastra doamna Viorica, in locul doamnei Plumb, aflata la Bruxelles? (...) Daca in functia de lider al organizatiei judetene Teleorman s-ar alege aceeasi onorabila doamna Vasilica-Viorica? (...) Daca la viitoarele alegeri se va asigura pe lista un loc eligibil tot coanei Viorica? (...) Si daca dupa alegerile din anul viitor, functia de lider al senatorilor PSD...?"

Nu pot nega o anumita abilitate demonstrata de domnul Ciolacu in a o hotari pe Dancila sa demisioneze. Cred ca n-a fost usor si a trebuit nu numai rabdare, dar si niste impunsaturi cu sula-n coaste.

Pentru asta, deputatul merita felicitat. Dar stilul caragialesc de care-l banuiesc pare mai mult parsiv decat meritoriu. Cum asa, ca sa-si asume dansa greselile care au dus la prabusirea partidului, o rasplateste cu importanta functie de sefa a organizatiei de femei a PSD?

Dar pe femeile din PSD le-a intrebat cineva? Ce vor zice ele de asta, cand isi vor afla soarta de la televizor? Sunt ele de acord sa le conduca de acum incolo rebutul PSD, tocmai persoana detestata de romani, respinsa prin vot si care i-a adus partidului nenorocirea?

In plus, mi se pare legitim ca ele sa se intrebe: "cine este acest domn Ciolacu, care ne numeste noua presedinta, asa cum vrea el, in loc sa-o alegem noi statutar, prin vot, in sedinta?".

Exista o vorba populara, pe care mi-ar fi jena s-o pronunt in alta circumstanta, dar aici se potriveste de minune: a da cu mucii in fasole. Asta a facut domnul Marcel Ciolacu, a dat cu mucii in democratie. Caci locul doamnei Dancila nu este in fruntea organizatiei de femei pe care i-o ofera pe tava seful Camerei, ca si cum ar fi proprietatea lui, mostenire de la parinti. Locul ei este, asa cum spuneam in titlu, la Recycle Bin.

Problema insa este mai complicata decat pare. Vazand faptele, oricine se poate intreba daca, in cazul nostru, n-ar fi mai intelept sa gandim dupa principiul lui Machiavelli, conform caruia scopul scuza mijlocele, decat sa judecam cu etica si cu morala, peste care politicienii trec adesea cu nonsalanta.

As capitula poate in fata acestui principiu, pragmatic, dar profund imoral, daca indepartarea dnei Dancila de la varf ar spala toata rusinea partidului. Dar n-o spala. PSD e gaunos, rugina este veche de pe vremea lui Dragnea, a lui Ponta si a altora.

Nereformat, partidul nu poate merge mai departe, iar reformarea nu o pot face maine cei care pana azi erau in slujba coruptiei, a abuzurilor, servilismului si a jafului de tot felul.

Ma intreb retoric: tinteste cumva noul sef interimar al partidului toate acestea? Are de gand sa pregateasca un congres capabil sa taie raul de la radacina si sa faca schimbari radicale, sau se ofera sa-i dea partidului o alta fata, dupa cateva operatii estetice si cateva tratamente cosmetice? Iar daca are de gand, cu ce oameni o va face?

Pe de o parte, apreciez faptul ca domnul Ciolacu a procedat cu tact, astfel incat sa nu cada capete in faza actuala, dar pe de alta parte, imi dau seama ca nici vorba nu poate fi de reforma in partid, tot cu Fifor, cu Orlando, Olguta, Codrin Stefanescu, Firea, Radulescu-Mitraliera, Iordache, Nicolicea si cu Viorica numita general la batalionul de femei al PSD.

De aceea, pe de o parte este de laudat abilitatea cu care domnul Ciolacu a facut un fel de revolutie de catifea fara taieri de capete, dar pe de alta parte stie oricine ca PSD nu se va putea reforma in veci cu cele existente, ramase netaiate.

De unde va lua oare alte capete noul presedinte, pentru ca reforma sa nu fie un fel de istorioara cu "pleaca ai nostri, vin ai nostri, traiasca ai nostri"?

Capete, in opinia mea, se vor gasi. Ba chiar, imi inchipui ca nici nu trebuie cautate, ele vor aparea de la sine in momentul cand actuala sleahta se va duce in corpore la Recycle Bin. Dar ma indoiesc ca cei care au votat marti seara demisia Vioricai Dancila, salvandu-si propriul cap, se vor resemna, batand in retragere.

Reusita operatiunii Ciolacu de marti noaptea isi are sorgintea tocmai in ideea unui sacrificiu fara cadere de capete. Dar, asa cum Dancila n-a cedat pana n-a primit ceva in contrapartida, niciunul din ceilalti nu-si va pune la bataie propriul interes fara o negociere la sange.

Fiecare asteapta de la Congres sa-l capatuiasca dandu-i ceva la schimb fata de ce a pierdut. Numai ca, daca nici in acest al 12-lea ceas, partidul nu gaseste calea reformelor, istoria insasi il va trimite la groapa cu deseuri.

Cred ca domnul Ciolacu a intuit aceasta realitate si asa i-a venit in minte schimbarea numelui si a siglei partidului. Nu pretind ca asemenea schimbare ar fi reforma, dar el reprezinta un semnal de schimbari majore, pe care deputatul n-a putut, n-a indraznit sau n-a incercat sa le expuna public in etapa actuala.

Fara schimbari, partidul nu va putea supravietui si este imposibil sa le scape participantilor la Congres acest amanunt. Congresul poate fi crucial in cazul in care, profitand de ocazie, vor aparea noi politicieni, cunoscatori ai doctrinei social-democrate, personalitati de seama, asa cum exista ei in alte state europene.

Dar Congresul poate suna prohodul PSD, in cazul cand partidul ar ramane prizonierul acelorasi politruci, acelorasi semidocti si oportunisti care s-au facut detestati de alegatori atat la 26 mai, cat si la 24 noiembrie.

Daca si la urmatoarele scrutinuri, partidul se va prezenta cu aceeasi garnitura, atunci nu numai PSD, ci insasi social-democratia - o doctrina respectata peste tot in lume - se va afla sub semnul unui mare pericol in Romania.

Noul presedinte interimar al PSD are ocazia sa demonstreze in ce masura stie sa joace rolul liderului vizionar, capabil sa reformeze un partid, nu salvand capetele compromise, ci punand in locul lor altele noi.

Partidul are nevoie nu numai de o sigla noua si de un nume proaspat, ci si de oameni proaspeti, cu care sa recastige, macar peste cativa ani de acum incolo, increderea electoratului.

Citeste si:
Nicolae Ciucă, contestat de fostul purtător de cuvând al PNL: ”Este o soluţie militară de guvernare, pe care Klaus Iohannis şi-a dorit-o de foarte mult timp”
Nicolae Ciucă, contestat de fostul purtător de cuvând al PNL: ”Este o soluţie militară de guvernare, pe care Klaus Iohannis şi-a dorit-o de foarte mult timp”
Fostul purtător de cuvânt al PNL, deputatul Ionel Dancă, a explicat în seara zilei de joi, 21 octombrie, că nominalizarea lui Nicolae Ciuca pentru funcţia de prim-ministru ”nu are nicio...
Nicolae Ciucă va avea discuții, vineri, cu liderii UDMR. Cseke Attila: "Noi ne vom strădui în continuare să fim un factor de stabilitate"
Nicolae Ciucă va avea discuții, vineri, cu liderii UDMR. Cseke Attila: "Noi ne vom strădui în continuare să fim un factor de stabilitate"
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat joi, 21 octombrie, că premierul desemnat, Nicolae Ciucă, va avea vineri o întâlnire cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. "A...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
niculaeda
rank 5
"Viorica Dancila. in drum spre Recycle Bin. O va urma intregul PSD?
hello
rank 5