Cel mai mare pericol pentru Dancila si PSD. Planul pentru Dragnea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 07 Iulie 2019, ora 10:17
28641 citiri
Cel mai mare pericol pentru Dancila si PSD. Planul pentru Dragnea

Viorica Dancila a trecut la o ampla operatiune de maziliri din cel putin doua motive usor de inteles. Pe de-o parte este nevoia de consolidare a puterii, pe de alta parte continuarea strategiei de stingere a tensiunilor din societate pentru demobilizarea electoratului ostil.

Simplul fapt ca a fost aleasa la congres pentru ca este premier, deci de numele ei se leaga mentinerea guvernarii, nu inseamna ca dna Dancila si este recunoscuta ca lider de un partid care a trecut de primul soc al condamnarii lui Drangea si pierderii alegerilor. Dna Dancila nu are anvergura si nici recunoasterea necesare pentru a controla cu adevarat partidul.

De aceea vedem ca se si confrunta cu tot felul de gesturi de fronda. Unele la nivel strict declarativ ca ale lui Plesoianu - Sputink sau Robert Negoita, altele chiar prin fapte precum boicotul pus la cale la Senat de Serban Nicolae la votarea lui Mugur Isarescu. Daca le tolereaza, Viorica Dancila da semnalul ca ele sunt permise si dupa aceea ar veni cu duiumul, anulandu-i orice urma de autoritate. Numai dupa ce lama palosului e umeda, voda este cu adevarat voda.

Pe de alta parte, am vazut ca de la alegeri, strategia dnei Dancila a fost sa inchida cate surse de tensiune din societate a putut. Fara actiuni spectaculoase pe zone sensibile, fara declaratii belicoase, dna Dancila a ales o postura impaciuitoare, materna chiar. Exista insa totusi in guvern cateva surse de tensiune. De exemplu, daca 10 august o prinde pe Carmen Dan la sefia ministerului de Interne, s-ar putea sa iasa prost.

Ecuatia e valabila si pentru fidelii lui Dragnea care tin capul la cutie, cum e dl Daea. Mesajul pe care dna Dancila are nevoie sa-l transmita si partidului si societatii este "dezdragnizarea". De la CCR i-a venit insa o lovitura grea - decizia privind completurile de 3 nespecializate.

Intr-o varianta maximala - la care unele surse spun ca sefa CSM Lia Savonea ar fi inceput sa lucreze deja cu sarg (voi reveni cu detalii) prin cele doua plutoane de executie la dispozitie, Inspectia judiciara si SS, servite de Petre Lazaroiu - Dragnea ar putea fi eliberat, cu ajutorul unor imense ilegalitati si abuzuri desigur, pentru ca pe lege asa ceva nu e posibil si o spune chiar avocatul Toni Neacsu, implicat in procesul "Bombonica".

Dar si sa nu ajungem pana acolo, au inceput deja speculatiile, asteptarea pentru unii si stupoarea pentru altii, victimizarea lui Dragnea, probabil ca dupa motivarea CCR vor incepe si demersurile avocatilor lui Dragnea, cu presa dupa ei. Toate acestea nu ar face decat sa reactiveze cea mai pretioasa valoare electorala a Opozitiei - dusmanul.

Cu cat se va vorbi mai mult despre eliberarea lui Dragnea, cu cat ea va deveni mai amenintatoare, cu atat mai mult daca ar deveni, prin absurd juridic, fapt implinit, cu atat mai greu va fi pentru PSD sa calmeze tensiunile din societate si sa tina departe de urne electoratul anti-PSD. Unde mai pui ca si in PSD, aripa Dragnea ar prinde elan si partidul ar deveni un continuu teatru de razboi intern.

La modul cel mai cinic cu putinta, cel mai rau lucru care i s-ar putea intampla PSD acum si cel mai bun lucru pentru Opozitie ar fi un intens efort de eliberare a lui Dragnea. Si el ar presupune trimiterea judecatorilor care l-au condamnat in ancheta Inspectiei judiciare si a SS, ceea ce ar implica si o reactie externa previzibila si chiar sanctiuni nu foarte greu de anticipat.

Sa nu uitam ca dna Savonea, presedinta CSM, a sesizat Inspectia judiciara dupa declaratiile lui Petre Lazaroiu, care a spus despre condamnarea lui Dragnea ca e politica. Dna Savonea spunea ca sesizarea vizeaza inclusiv eventuala incalcare a independentei justitiei de catre dl Lazaroiu. Daca inclusiv inseamna ca nu exclusiv, Adina Anghelescu luju-Antena 3 a trasat indicatii publice: sa ancheteze IJ de ce s-a dat termen chiar dupa alegeri si de ce nu a fost asteptata decizia CCR. Sunt doua solutii teoretic posibile: fie IJ ii da dreptate lui Lazaroiu si face actiune disciplinara sau chiar sesizeaza SS, fie dl Lazaroiu va fi acuzat ca a incalcat independenta justitiei. Sa vedem care va fi.

Mai mult, ca sa fie sigur ca tot se va ajunge la judecatorii din complet, Antena 3 someaza Parlamentul sa faca o comisie de ancheta, dupa care sa sesizeze SS impotriva judecatorilor care l-au condamnat pe Dragnea.

In tot acest scandal, societatea se va aprinde din nou si va arunca prezenta la vot poate chiar dincolo de ceea ce am vazut in mai. Este un foc cu care PSD ar trebui sa fie nebun sa se joace.

Citește și:
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
După accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi în urma căruia patru persoane au fost rănite, europarlamentarul Corina Creţu a preciza că este imperios necesară...
#Dancila Dragnea PSD , #stiri Vasilica Viorica Dancila