Dancila spune ca a discutat la Bruxelles despre ascultarea a milioane de telefoane in Romania: Greu de crezut, dar real

Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 00:55
12584 citiri
Dancila spune ca a discutat la Bruxelles despre ascultarea a milioane de telefoane in Romania: Greu de crezut, dar real
Foto: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Premierul Viorica Dancila spune ca a discutat cu oficialii europeni de la Bruxelles despre protocoalele de colaborare dintre institutiile din justitie cu serviciile secrete, precizand ca vicepresedintele CE Frans Timmermans a spus ca este un lucru grav, iar presedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, ar fi spus ca incheierea acestor protocoale nu doar ca este grava, dar incalca si principiile democratiei.

"S-a discutat si despre protocoale. Chiar domnul vicepresedinte Timmermans a spus ca au existat protocoale intre serviciile secrete si procurori, ceea ce reprezinta un lucru extrem de grav, iar domnul Juncker a spus ca acest lucru nu numai ca este grav, este o incalcare a democratiei. S-a discutat si despre acest lucru, inclusiv despre cele 6 milioane de telefoane ascultate, ceea ce este un lucru greu de crezut, dar din pacate este un lucru real in Romania. Am spus ca imi doresc ca sa pornim de la un moment T 0, in care sa nu mai existe aceste protocoale, oamenii sa aiba incredere in justitie, fiecare cetatean, atunci cand merge in fata judecatorului, sa stie ca isi gaseste dreptatea. S-a discutat despre numeroasele dosare, care pe urma au fost achitate, de oameni care efectiv au suferit fara a avea nicio vina", a declarat Viorica Dancila intr-un interviu pentru Antena 3.

Conform lui Dancila, Juncker a spus ca poate multe Guverne au avut probleme tocmai pentru ca s-au implicat serviciile secrete.

Premierul a remarcat ca oficialii europeni sunt foarte bine informati in legatura cu situatia din Romania.

Ea a adaugat ca justitia trebuie sa-si faca datoria, insa trebuie respectate drepturile fundamentale ale cetatenilor, lucru care nu s-a respectat in ultima perioada.

"Cred ca intr-adevar justitia trebuie sa-si faca datoria, este necesar acest lucru, dar trebuiesc respectate drepturile fundamentale si cred ca acest lucru in Romania nu prea s-a respectat in ultima perioada", a mai spus premierul.

De asemenea, premierul Viorica Dancila spune ca a discutat la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker si cu ceilalti oficiali europeni despre plangerea penala depusa de liderul PNL Ludovic Orban impotriva sa pentru inalta tradare, precizand ca acestia s-au aratat foarte mirati de aceasta acuzatie.

"Am reiterat faptul ca pentru mine si pentru multi romani este de neexplicat cum inalta tradare este asociata unui act diplomatic, cu un stat cu care avem parteneriat strategic. Au fost foarte mirati de acest lucru. Am informat, pentru ca nu vreau ca sa ajunga la Bruxelles informatii denaturate. Am spus ca nu ma tem de cercetarile care se vor face, de lucrurile care vor fi cerute pentru a elucida acest subiect. Imi doresc sa se elucideze acest subiect, dar in acelasi timp cred ca acest lucru nu a facut bine Romaniei si am aceasta convingere, mi s-a intarit aceasta convingere si in urma discutiilor pe care le-am avut", a declarat premierul Viorica Dancila, pentru Antena 3.

Citește și:
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
În ultimele două săptămâni, opinia publică din România a fost inflamată de o informație lansată public de ministrul Sorin Grindeanu, potrivit căreia autoritățile din Ucraina ar face...
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
#Dancila Bruxelles , #stiri Vasilica Viorica Dancila