Decizia judecatorilor in cazul unei amenzi aplicate de Jandarmerie pentru un protest la adresa Vioricai Dancila

Joi, 25 Iunie 2020, ora 14:00
11396 citiri
Decizia judecatorilor in cazul unei amenzi aplicate de Jandarmerie pentru un protest la adresa Vioricai Dancila

Judecatoria Targu-Mures a pronuntat la inceputul acestei luni o prima sentinta intr-un dosar in care o protestatara amendata de Jandarmerie pentru un protest la adresa Vioricai Dancila a contestat procesul-verbal in instanta.

Protestatara din Targu-Mures a fost amendata cu 500 de lei pentru ca, in data de 15 mai 2019, cu ocazia vizitei efectuate la Spitalul Judetean Mures de premierul de la vremea respectiva, Viorica Dancila, a participat la un protest organizat in fata intrarii in spital si "a refuzat sa paraseasca locul desfasurarii la avertizarile organelor de ordine (n.r. jandarmi)". Protestatara a fost amendata ulterior de jandarmi pe baza imaginilor video surprinse la locul protestului.

In plangerea depusa in instanta, protestatara a aratat ca "nu se face vinovata de faptele contraventionale retinute prin PV" si ca "agentul constatator a incheiat actul contraventional de constatare in lipsa ei si fara a fi semnat de catre un martor asistent sau a se face mentiune despre acest lucru".

Protestatara amendata a mai aratat in instanta ca jandarmii "inca de la inceput au manifestat o atitudine ostila fata de multimea adunata, insa cu toate acestea niciun agent al paratei nu i-a solicitat personal, direct si imperativ sa paraseasca locul desfasurarii".

Amenda, transformata in avertisment

Judecatoria Targu-Mures a admis in parte cererea protestatarei. Astfel procesul-verbal a fost mentinut, dar amenda a fost transformata in avertisment. "Devreme ce petenta a participat la o adunare publica interzisa si a refuzat sa paraseasca locatia la solicitarea organelor de ordine sanctionarea sa este pe deplin justificata", a aratat judecatorul, care a decis, totusi, sa transforme amenda in avertisment tinand cont ca "adunarea publica la care a participat si petenta nu a stanjenit in vreun fel activitatea personalului medical".

"Instanta retine ca dreptul de a protesta este de esenta unei societati democratice fiind o manifestare a dreptului la libera exprimare. In speta, chiar daca in mod evident conduita petentei este prohibita de normele interne, totusi aplicarea unei sanctiuni pecuniare in sarcina acesteia este de natura sa determine o limitare a celor doua drepturi fundamentale consacrate de catre Conventie respectiv libertatea de intrunire si libera exprimare. In aceste conditii inlocuirea sanctiunii contraventionale a amenzii cu cea a avertismentului este de natura sa asigure respectarea exigentelor impuse de catre Conventie", a aratat judecatorul care a transformat amenda in avertisment. Hotararea nu este definitiva, putand fi atacata cu apel la Tribunalul Mures.

Dupa vizita pe care a facut-o in mai 2019 la Targu-Mures, Viorica Dancila a comentat protestele din fata spitalului la adresa ei. "Am fost azi la spital si ma uitam cu cata inversunare, scandal si cate lucruri urate au putut sa spuna. Au venit cu coroane, este inadmisibil! Si fac acest lucru pentru ca nu au argumente, nu au cu ce sa vina in fata dumneavoastra. Nu pot sa spuna: am venit in fata oamenilor cu acest proiect de tara. Nu au un proiect de tara. Singurul lor proiect de tara este bazat pe ura, dezbinare, pe jigniri. Si spun acest lucru pentru ca-l cunosc foarte bine", a declarat Dancila dupa vizita de la Targu-Mures.

Citeste si:
Bebeluș ținut la volan pe unul dintre cele mai periculoase drumuri din România. În fundal se aude răsunând o manea VIDEO
Bebeluș ținut la volan pe unul dintre cele mai periculoase drumuri din România. În fundal se aude răsunând o manea VIDEO
Un șofer a fost amendat de Poliție după ce s-a filmat ținând la volan, pe DN7 / E81, chiar în zona Brezoi - Vâlcea, un bebeluș de doar câteva luni, arată adevarul.ro. Potrivit sursei...
Ciolacu anunță noi măsuri fiscale. Sunt vizate taxele și impozitele
Ciolacu anunță noi măsuri fiscale. Sunt vizate taxele și impozitele
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat luni, la sediul PSD, că sunt mai multe măsuri fiscale pe care va trebui să le ia coaliţia, pe care şi să le prezinte până la 1 iunie. Codul...