Charlie Chaplin, un comediant enervant de genial (Video)

Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 08:20
3929 citiri
Charlie Chaplin, un comediant enervant de genial (Video)

Pe 16 aprilie 1889, in urma cu exact 121 de ani, se nastea cel care avea sa revolutioneze cinematografia, marele Charlie Chaplin.

Chaplin s-a nascut in East Street, Walworth, Londra. Ambii sai parinti au fost cantareti si actori si, desi acestia au divortat inainte ca Charles sa implineasca trei ani, se pare ca a invatat cate ceva de la fiecare.

Copilaria lui Chaplin a fost marcata de o saracie crunta, lucru ce a influentat puternic creatia sa, in special personajele din primele filme regizate de el.

In 1908 s-a alaturat companiei teatrale a lui Fred Karno, din care facea parte si Stan Laurel. In 1912 trupa a plecat intr-un turneu in Statele Unite, iar Chaplin a decis sa ramana acolo. Dupa un an, producatorul Mack Sennett l-a luat la Keystone Studio, care se mandreau deja cu nume precum Roscoe "Fatty" Arbuckle, Mabel Normand, si Mack Swain. Dar Chaplin i-a surclasat pe acestia, reusind sa faca 35 de filme intr-un singur an.

Primul sau film a fost "Making a Living" (1914); insa urmatorul film, "Kid Auto Races at Venice" (1914), avea sa-i schimbe intreaga cariera. In aceasta pelicula purta pantaloni largi imprumutati de la Roscoe 'Fatty' Arbuckle, niste pantofi imensi de-ai lui Ford Sterling, o jacheta minuscula, o palarie melon si o mustata de marimea unei periute de dinti.

Genialitatea poate fi enervanta

Chaplin nu a prea vorbit despre tehnicile lui de a face filme, sustinand ca asta ar fi ca si cum un magician si-ar dezvalui trucurile. Pana la primul sau film cu dialog, "Dictatorul", Chaplin era cunoscut pentru modul in care reusea sa lungeasca realizarea filmelor si sa enerveze pana la disperare actorii cu care lucra, ca regizor.

Astfel, Chaplin obisnuia sa filmeze inainte sa finalizeze scenariul, pornind un film de multe ori de la o premisa vaga cum ar fi "Charlie intra la sauna" sau "Charlie lucreaza la un magazin de amanet".

Dupa acest start, el si echipa lui dezvoltau ideea si aveau grija de actiune si glume. Odata ce ideile erau finalizate, se adauga o structura narativa, multe scene trebuind sa fie refilmate, pentru ca nu mai corespundeau povestii.

Totodata, Chaplin era un regizor extrem de precis si le arata actorilor sai exact cum trebuie sa joace anumite scene, fiind in stare sa filmeze o singura scena de zeci de ori pentru ca aceasta sa iasa asa cum isi dorea.

Animatorul Chuck Jones, care locuia langa studioul lui Chaplin cand era copil, spunea ca isi aminteste cum tatal sau ii zicea ca l-a vazut pe Chaplin filmand aceeasi scena de aproape 100 de ori.

Combinatia dintre improvizarile povestilor si un perfectionism neinduplecat, care se traduceau in zile intregi de filmari si metri de pelicula irositi, s-a dovedit a fi foarte costisitoare pentru Chaplin, care din cauza frustrarii isi certa actorii, ii punea sa astepte degeaba ore intregi sau, in cazuri extreme, inchidea productia cu totul.

S-a stins cand luminile s-au aprins de Craciun

Sanatatea lui Chaplin a inceput incet sa se deterioreze spre sfarsitul anilor '60, iar spre sfarsitul anilor '70 avea deja dificultati in comunicare si se deplasa cu ajutorul unui scaun cu rotile. Chaplin a decedat in somn in ziua de Craciun, in 1977.

Chaplin a fost inhumat in cimitirul Corsier-Sur-Vevey din Vaud, Elvetia. Pe data de 1 martie 1978, cadavrul sau a fost furat de un grup de mecanici elvetieni, cu scopul de a cere o rascumparare familiei comediantului.

Planul lor a esuat, acestia fiind prinsi, iar cadavrul a fost recuperat dupa 11 saptamani. Corpul sau a fost reinhumat sub 1,8 metri de beton pentru a preveni alte incidente.

Un comediant deasupra politicii

Chaplin a fost vazut de cei mai multi critici ai sai ca fiind simpatizant al comunistilor. Insa, in afara de discursurile controversate din anul 1942, cand se declara pentru deschiderea unui nou front european, Chaplin a dus o politica moderata.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, acesta s-a confruntat cu acuzatii criminale si civile pentru relatia sa cu actrita Joan Barry. Dupa razboi, criticii s-au concentrat pe ceea ce Chaplin considera capitalism in comedia neagra "Monsieur Verdoux", ceea ce a dus la mai multa ostilitate, filmul avand ca subiect protestele din mai multe orase din Statele Unite.

Ca rezultat, ultimul film facut in America al lui Chaplin, "Limelight", a fost mai putin politic, acesta fiind mai mult o autobiografie. Urmatorul sau film facut in Europa, "A King in New York" (1957), satiriza persecutia politica si paranoia care l-au facut sa plece din SUA cu 5 ani inainte.

Dupa acest film, Chaplin a renuntat sa mai faca filme cu subiect politic, spunand mai tarziu ca actorii ar trebui sa fie "deasupra politicii".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Charlie Chaplin nastere, #Charlie Chaplin biografie, #Charlie Chaplin actor, #Charlie Chaplin regizor, #Charlie Chaplin comediant , #actori