Iurie Darie implineste 82 de ani

Luni, 14 Martie 2011, ora 13:43
3056 citiri
Iurie Darie implineste 82 de ani
Foto: cinemagia.ro

Iurie Darie - Maximciuc (pe numele sau complet), un foarte popular actor de teatru si film, s-a nascut in urma cu 82 de ani, pe 14 martie 1929, in localitatea basarabeana Vadu Rosu, judetul Soroca.

Actor plurivalent, cu sarm si "lipici" la public, a avut succes atat inainte de '90, cat si dupa, dar consacrarea i-a adus-o in special aparitiile din filme si cele de pe micul ecran (a realizat multe emisiuni pentru copii, in care si-a pus in valoare, alaturi de farmecul jocului actoricesc, si o remarcabila dexteritate in a desena).

A absolvit IATC-ul in 1953, la clasa marilor dascali Marieta Sadova si Mihai Popescu (interesant ca Iura, cum mai este cunoscut, reusise dupa terminarea liceului si la Institutul de Arte Plastice, dar pana la urma a optat pentru IATC).

Filmografie selectiva:

Nepotii gornistului - 1953 (debut in cinematografie)

Baietii nostri - 1959

Vacanta la mare - 1962

Dragoste la zero grade - 1964

Atunci i-am condamnat pe toti la moarte - 1971

Dimitrie Cantemir - 1973

Fratii Jderi - 1974

Stefan cel Mare - 1975

Muschetarul roman - 1975

Razboiul independentei - 1977

Revansa - 1978

Drumul oaselor - 1980

Cowboys - 1981

Ringul - 1983

Coana Chirita - 1986

In fiecare zi mi-e dor de tine - 1987

Oglinda - 1993

Punctul zero - 1996

Triunghiul mortii - 1999

Numai iubirea (telenovela) - 2004

Maria Sa Birlic - 2010

La Teatrul de Comedie a jucat alaturi de Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Dem Radulescu, Mircea Albulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stanculescu s.a.

In 2009 a primit Premiul de Excelenta pentru intreaga activitate actoriceasca, in cadrul Festivalului Comediei romanesti.

Din primul mariaj, cu actrita Consuela Rosu (decedata), are un fiu, pe Ducu Darie, un foarte cunoscut si bine cotat regizor de teatru (actualmente director al Teatrului Bulandra si presedinte al Uniunii Teatrelor din Europa).

In prezent, Iurie Darie este casatorit cu Anca Pandrea (65 ani), un cuplu destul de monden, uneori chiar excentric pentru varstele pe care le au (in toamna anului trecut au aparut in ipostaze foto "fierbinti", care l-au scandalizat pana si pe Ducu Darie).

"Am o naivitate permanenta in legatura cu trecerea timpului si viata mi-a demonstrat ca am avut dreptate. Cea mai mare satisfactie profesionala este atunci cand nu simti cum trece timpul, cand esti mereu in atentia publicului", spune Iurie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iurie Darie aniversare, #mari actori romani, #poze fiebinti Iurie Darie Anca Pandrea, #regizorul Ducu Darie , #actori