Marin Moraru implineste 74 de ani

Luni, 31 Ianuarie 2011, ora 12:18
3991 citiri
Marin Moraru implineste 74 de ani
Foto: actori.acasa.ro

Marin Moraru, un mare actor roman de teatru si film, s-a nascut in urma cu 74 de ani, pe 31 ianuarie 1937 la Bucuresti, intr-o familie modesta, de muncitori.

Personalitate marcanta a artei teatrale si cinematografice romanesti din ultimii 50 de ani, face parte dintr-o generatie si galerie exceptionala de actori, din pacate multi dintre ei inaltati la cer: Amza Pellea, Toma Caragiu, Gheorghe Dinica (marele sau prieten de-o viata), Draga Olteanu-Matei, Florin Piersic, George Constantin, Mircea Albulescu, Lepoldina Balanuta, Gheorghe Cozorici, Ion Besoiu, Sebastian Papaiani, Stefan Iordache si inca multi altii.

A excelat, in special in roluri de comedie, cel din ''Take, Ianke si Cadar'', alaturi de maestrii Radu Beligan si Gheorghe Dinica, fiind realmente unul de antologie interpretativa.

A absolvit IATC-ul in 1961 la clasa Dinei Cocea.

Activitate teatrala:

Teatrul Tineretului din Piatra Neamt - 1961/1964

Teatrul de Comedie din Bucuresti - 1965/1968

Teatrul L.S. Bulandra din Bucuresti - 1968/1971

Teatrul National I.L. Caragiale din Bucuresti - 1971/1974 si 1980 pana in prezent, unde este si Societar de onoare

Conferentiar universitar la IATC - 1974/1980

Filme in care a jucat (selectie):

Haiducii - 1965

Maiorul si moartea - 1967

Razbunarea haiducilor - 1968

Actorul si salbaticii - 1974

Filip cel Bun - 1974

Un comisar acuza - 1974

Elixirul tineretii - 1975

Toamna bobocilor - 1975

Operatiunea Monstrul - 1976

Tufa de Venetia - 1977

Iarna bobocilor - 1977

Faleze de nisip - 1982

Ringul - 1983

Masca de argint - 1984

Cuibul de viespi - 1986

Chirita la Iasi - 1987

Inima de tigan (serial tv) - 2007

Regina (serial tv) - 2008

Roluri memorabile in teatru:

Chirita in provincie, Ocolul Pamantului, Trolius si Cresida, Capul de ratoi, Nepotul lui Rameau, Leonce si Lena, Un fluture pe lampa, O noapte furtunoasa, Romulus cel Mare, Gaitele, O scrisoare pierduta, Asteptandu-l pe Godot, Harap Alb, Azilul de noapte, Crima pentru pamant, Egoistul, Femeia indaratnica si capodopera Take, Ianke si Cadar.

A primit Premiul Gopo pentru intreaga opera artistica - 2009

Casatorit de aproape cinci decenii cu Lucia Popescu - Moraru, unul dintre cei mai cunoscuti redactori muzicali din istoria Radioului public.

Scriitoarea si realizatoarea de programe radio-tv Silvia Kerim despre Marin Moraru:

"Marin Moraru este unul dintre acele minuni pe care le-a creat Dumnezeu pentru ca noi, oamenii de rand, sa intelegem mai bine ce vrea sa insemne un om peste care a coborat Duhul Sfant. Poate pentru a nu-l face prea vulnerabil, prea expus curiozitatii semenilor sai, Dumnezeu i-a dat o infatisare de om obisnuit. Doar privirea parca vine dintr-un alt taram. Intr-o clipa, privirea asta poate oglindi tristetea lumii, si apoi, toata voiosia, toata candoarea ei. Oamenii obisnuiti - colegii de teatru, prietenii de-o viata - i-au zis ''Marinus''. Nu numai de drag, ci, poate, si din dorinta inconstienta de a ''indulci'' distantele. Nu este usor sa te afli, zi de zi, in preajma unuia dintre cei mai mari actori pe care i-a avut si ii are pamantul romanesc! Modestia lui neverosimila, zambetul lui blajin, nu numai ca nu inlesnesc dialogul ci, dimpotriva, sporesc sfiala celui care-i sta in fata''.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Marin Moraru aniversare, #mari actori romani, #Marin Moraru si Gheorghe Dinica, #filme romanesti celebre , #actori