Tibi Neuronu: Reteta succesului obtinut prin ras de la Seinfeld de Romania Interviu

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 08:06
6877 citiri
Tibi Neuronu: Reteta succesului obtinut prin ras de la Seinfeld de Romania Interviu
Foto: Facebook/Tibi Neuronu

Tibi Neuronu, pe numele real Tiberiu Stavar, artist de stand-up comedy, se numara printre tinerii care au simtit ca romanii au simtul umorului dezvoltat si exploateaza acest lucru la maximum.

Artistii de stand-up comedy sunt, in general, barbati. Doamnele sau domnisoarele nu prea si-au incercat norocul in acest domeniu. Totusi, Tibi crede ca singura femeie din Romania care ar putea sa faca oricand asa ceva este Teo Trandafir.

A fi artist de stand-up comedy nu este o meserie usoara, dar daca o faci cu pasiune si ai si talent, succesul este garantat.

Multi cred ca a face stand-up este o pasiune si poti avea un alt job "pe langa". In realitate, lucrurile nu stau chiar asa. Ai nevoie de timp pentru a putea pregati spectacolul si, in plus, poti trai bine cu banii castigati, dupa cum spune Tibi.

Ce ii amuza cel mai mult pe romani?

Nu cred ca exista o reteta de gen "romanul rade mai mult la...". Tot ce pot sa spun e ca romanul are simtul umorului si rade mult.

"In stand-up comedy nu se spun bancuri"

Care este diferenta dintre gluma si banc?

E o intrebare foarte grea. In general bancul are o anumita structura dupa care se merge, dar sunt si multe glume care sunt pe aceeasi structura. De exemplu, in show am glume care ar putea circula ca bancuri.

E greu de spus care e diferenta dintre ele si nu cred ca asta este important. Important este ca in stand-up comedy nu se spun bancuri. Asta e o regula foarte clara. Daca vrei sa faci stand-up, nu ai voie bancuri.

Cum arata in acest moment divertismentul din Romania? Ce ai vrea sa se schimbe?

Daca ma uit la divertisment, ce avem noi pe TV, si compar cu ce se intampla afara, suntem la un nivel foarte jos. Umorul gen: Bendeac, Trazniti in Nato etc. ... parerea mea e ca se adreseaza unui public mai putin educat.

Si exista perceptia falsa, din punctul meu de vedere, ca "romanul la asta rade". Gresit. Rade SI la asta, dar noi, cu stand-up comedy, suntem dovada ca romanul gusta si altfel de umor. As vrea sa se schimbe perceptia producatorilor TV despre ce "vrea romanul". Nu inteleg de ce nu ne apucam sa "copiem" ce se intampla in divertismentul american.

Cum ti se pare umorul de dinainte de '89?

Unele scheciuri mi se par si acum geniale. Ma gandesc la un Toma Caragiu, Amza Pelea, Dem Radulescu, Jean Constantin etc. si imi scot palaria in fata lor. Sigur ca acum e diferit. Societatea s-a schimbat, este normal sa se schimbe ceva si pe planul asta - in comedie. De aia prinde mai bine acum stand-up-ul decat teatrul de revista, Doru Octavian Dumitru, Jean Paler etc.

Ce fel de oameni trebuie sa avem pentru un divertisment de calitate?

Open Mind. Oameni ancorati in realitatea de azi. Profesionisti din media care se uita si la ce se intampla "afara", nu doar cei care se raporteaza la "cum era odata". Repet, din punctul meu de vedere, divertismentul american ar trebui sa fie reperul numarul 1 pentru orice televiziune de la noi.

De exemplu, mi-ar placea sa avem si noi mai multe late night-uri sa nu fim "obligati" sa ne uitam doar la Capatos (Dan Capatos, prezentatroul emisiunii Un show pacatos - n.red.), pentru ca altceva nu ai. "Chestiunea zilei" era un late night de care mi-e dor. Mircea Badea si Oreste aveau si ei un late night ok. Ma rog, sunt mult mai multe exemple de "asa da". Ideea e ca, daca tot copiem de la altii, sa nu mai "romanizam" atat de mult totul.

"Nu exista o reteta gen: 'vorbesc de relatii si e 100% garantat'"

Care este cel mai bun subiect pentru un spectacol de stand up?

Cel in care se regaseste publicul din fata ta. Ca profesionist, am obligatia sa ma raportez la ce public am in sala. Atat timp cat pot sa fac asta, o sa iasa bine. Stiu ca voiai sa-ti spun exact o tema, dar nu exista o reteta gen: "vorbesc de relatii si e 100% garantat".

Nu, daca in public majoritatea sunt tineri de 19 ani, s-ar putea sa nu intelega prea mult din ce zici tu acolo, pentru ca nu se regasesc in situatiile respective, nu le-au trait. Si atunci nu li se pare amuzant. Pe cand, daca ii vorbesc de viata din facultate, sigur rezoneaza mai mult.

Cand esti pe scena ai impresia ca oamenii inteleg tot timpul glumele sau unii rad pentru ca asa trebuie?

Nu, cred ca rad doar atunci cand li se pare amuzant. Ba chiar sunt glume la care rade doar o parte din sala, pentru ca pentru ceilalti nu e amuzant sau n-au inteles gluma. Dar, intr-adevar, se intampla sa fie si glume care sa treaca "pe langa" la un anumit public, desi tu stii ca ai mai zis gluma aia de 100 de ori si s-a ras. Si atunci revin la ce spuneam mai devreme. Trebuie sa te adaptezi si sa te raportezi la publicul din fata ta.

"Stand-up inseamna cam 70% atitudine"

Este mai important ca gluma sa fie buna sau conteaza mai mult omul care o spune?

Stand-up inseamna cam 70% atitudine. O gluma buna poate fi stricata daca o dai cu atitudinea nepotrivita. La fel cum dintr-o gluma mediocra poti sa scoti maximum daca ai atitudinea potrivita.

Conteaza si gluma, evident. Dar mai importanta mi se pare atitudinea. De exemplu, la inceput de cariera se intampla sa am glume foarte apreciate de colegi de breasla, dar care nu mergeau atat de bine pe scena, pentru ca nu aveam experienta si le livram gresit. Nu reuseam sa pun in valoare gluma aia. Si asta din cauza atitudinii.

Cat la suta din show-ul tau este improvizatie? Cat iti ia sa lucrezi pentru un material de 10 minute, de exemplu?

Comediantii mari ai lumii au ajuns oarecum la un consens si se spune ca intr-un an un comediant bun reuseste sa faca un set de 30 de minute. Si sunt de acord cu teoria asta. Tine de inspiratie si experienta, dar in principiu cam asa e: 30 de minute pe an. Improvizatie exista in fiecare show. In functie de cat de mult te ajuta si publicul, ai un 10-15% improvizatie.

Ai colaborat cu vreo fata pentru un numar de stand-up comedy?

Sa colaborez intr-un numar de stand-up comedy e mai greu. Indiferent ca vorbim de o fata sau un barbat. Avand in vedere ca in stand-up esti singur pe scena... in principiu, iti faci singur cam tot.

Cum sunt privite femeile pe scena?

Sincer, pana acum n-am vazut nicio fata cu adevarat amuzanta, in Romania. Singura femeie care ma facea sa rad, si am convingerea ca ar putea oricand sa faca si stand-up comedy, este Teo Trandafir. In rest, dintre toate fetele care au incercat la stand-up nu mi s-a parut niciuna amuzanta. Si nu sunt misogin, sunt doar sincer.

Care este, din punctul tau de vedere, cel mai bun actor de stand-up comedy din lume?

In momentul de fata cel mai apreciat este Louie CK. Dar imi plac mai multi.

Se poate trai din stand up in Romania?

Da.

Ce altceva mai faci ca sa iti castigi existenta?

Nimic. E ok asa. Oricum, n-as avea cand sa mai fac si altceva "pe langa". E o meserie pentru care trebuie sa te dedici full time.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Tibi Neuronu Teo Trandafir stand up, #Tibi Neuronu stand up, #Tibi Neuronu artist stand up, #artisti stand up Romania, #stand up comedy Romania , #actori