Josephine Baker, o diva ca nimeni alta (Galerie foto)

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 10:01
5950 citiri
Josephine Baker, o diva ca nimeni alta (Galerie foto)
Foto: allstarpics

Vineri, 3 iunie, se implinesc 105 ani de la nasterea uneia dintre cele mai controversate artiste afro-americane ale tuturor timpurilor: Josephine Baker.

Nascuta la St.Louis in 1906, Josephine este considerata prima stea de culoare indragita si cu adevarat rasfatata de publicul european de la Paris, relateaza My Mouvies.

Cantand si dansand ca nimeni alta, artista ii cucereste pe francezi, care se grabesc sa-i incredinteze rolul de prima balerina in cadrul spectacolelor din Champs-Elysees, unde reuseste sa impresioneze publicul in asa masura cu prestatiile sale, incat biletele se epuizau cu viteza fulgerului.

Costumele sumare si picanteriile la care recurgea de multe ori in mod spontan pe scena i-au asigurat succesul in cadrul variete-ului francez, caruia a stiut sa-i adauge cu maiestrie amprenta folclorului muzicii africane.

Josephine intruchipa un adevarat simbol al divelor adorate de publicul anilor 20, suscitand un entuziasm fara precedent in Franta pentru jazz si ritmurile frenetice ale compozitorilor de culoare din vremea respectiva.

In ciuda succesului de care se bucura in Europa, SUA o intampina cu raceala in cadrul turneului din 1936, iar americanii ii reproseaza accentul francez si stilul europenizat al interpretarii sale din spectacolul Ziegfield Follies, care se soldeaza cu recenzii dezastruoase.

Americanii resping ideea unei femei mulatre care abordeaza o alura atat de sofisticata si de puternica, iar Josephine se intoarce la Paris cu inima franta.

Odata cu declansarea celui de-al doilea razboi mondial, Josephine incepe sa frecventeze inalta societate pariziana, banuita fiind de implicarea in activitati de contraspionaj, sub comanda lui Jacques Abtey, seful contraspionajului militar la Paris.

In 1940 urmeaza inrolarea sa oficiala in randurile serviciilor secrete ale Frantei, fiindu-i incredintate misiuni importante, de transmitere a unor mesaje cifrate prin intermediul partiturilor sale muzicale.

Statul francez o rasplateste cu patru distinctii pentru activitatea desfasurata in timpul razboiului: Cavaler al Legiunii de Onoare, Crucea de Razboi 1939-1945, Medalia Rezistentei si Medalia Comemorativa pentru Serviciul de Voluntariat in Franta Libera.

Presupusa sa bisexualitate se afla inca sub semnul intrebarii, desi unul din cei 12 copii orfani multi-etnici, pe care artista i-a adoptat in semn de suport al miscarii pentru drepturile civile, sustine in volumul sau intitulat "Josephine: The Hungry Heart", ca ar fi avut numeroase relatii cu femei, desi a fost casatorita de cinci ori.

In 12 aprilie 1975, moare in vasta de 68 de ani, la Paris, in urma unei hemoragii cerebrale si este inmormantata in Cimetiere de Monaco, la Monte Carlo.

Parisul, care a adorat-o si a ridicat-o pe culmile succesului, i-a inchinat un ultim semn de onoare, numind "Place Josephine Baker" o piata umbroasa din Cartierul Montparnasse din Paris, care aminteste culoarea cafenie a pielii celei ce odinioara era supranumita "Perla Neagra".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Josephine Baker Perla Neagra, #105 ani nasterea JosephineBaker , #dive