Ziare.com

Marilyn Monroe, misterul unui sex-simbol, nedezlegat de 51 de ani

Marti, 06 August 2013, ora 08:00

   

Marilyn Monroe, misterul unui sex-simbol, nedezlegat de 51 de ani
Marilyn Monroe, diva secolului, cea careia parea ca viata ii oferise totul si n-ar trebui sa-si mai doreasca nimic pentru ca sa fie fericita, a fost gasita fara suflare in ziua de 5 iulie 1962, in dormitorul locuintei sale din Los Angeles.

Era culcata cu fata in jos, iar in jurul ei erau raspandite prin toata camera pastilele dintr-un flacon cu barbiturice. Doctorul Ralpf Greenson, chemat imediat, n-a putut decat sa constate decesul si a telefonat imediat la politie, de unde a sosit sergentul Jack Klemmons, care a emis prima ipoteza: sinucidere.

De atunci si pana astazi, ipotezele n-au lipsit si, in oarecare masura, inca mai continua, alimentate de imaginatia debordanta a zvonurilor. Fireste, zvonurile excludeau sinuciderea, care simplifica scenariul. In schimb puneau in scena FBI si CIA, unde se pregateau probe defavorabile presedintelui american John F. Kennedy, care ar fi avut o aventura cu celebra actrita, potrivit Infoniac.

O alta aventura - de aceasta data confirmata prin coincidente bizare - a fost pusa pe seama fratelui presedintelui, Robert F. Kennedy, a carui compromitere ricosa fireste tot spre Casa Alba.

Varianta oficiala este cea a sinuciderii, desi logica accepta greu ca o femeie ajunsa in culmea gloriei, dupa ce pornise de la cele mai modeste inceputuri, se simte deceptionata si ii spune adio vietii.

Inceputurile

In certificatul de nastere, unde figureaza cu numele Norma Jeane Mortenson, este specificat ca tata norvegianul Martin Edward Mortensen, dar majoritatea biografilor cred ca tatal biologic era Charles Stanley Gifford, agent de vazari la un studiou cinematografic unde mama ei lucra la montajul peliculelor de film.

Pe mama a preocupat-o prea putin fiica. La varsta de 7 ani a incredintat-o unor parinti adoptivi, iar apoi unei prietene. Cand aceasta s-a casatorit, dupa doi ani, a predat adolescenta la orfelinatul din Los Angelos. De acolo au luat-o succesiv mai multe familii adoptive, unde se pare ca a fost si abuzata.

La 15 ani, a reaparut insa mama, care i-a facut cunostinta cu un vecin, James Dougherty. A fost prima ei casatorie. In scurt timp, sotul a plecat pe front, sotia a devenit femeie libera si si-a incercat norocul dand un test de filmare la 20th Century Fox.

A fost primul succes, contractul semnat pe sase luni prevazand o retributie fixa de 75 dolari pe saptamana si un nume de scena: Marilyn Monroe.

Dupa mai multe nereusite, abia in 1953 este distribuita inr-un rol principal, de femeie usoara, cu moravuri dezechilibrate, care planuieste sa-si asasineze sotul.

Gloria

Momentul coincide cu contractul facut cu o revista pentru adulti, unde poza nud si care se pare ca a fost scanteia pentru aparitia in decembrie 1953 a unei noi publicatii de senzatie: Playboy.

A urmat o ascensiune rapida. Necunoscuta de pana atunci Marilyn Monroe ajunge in 1957 sa fie prima femeie care isi deschidea propria sa casa de filme, impreuna cu prietenul ei, fotograful M.H. Greene.

In 1959, inregistreaza cel mai mare succes al carierei sale si unul din reperele artei cinematografice a lumii, filmul "Unora le place jazzul", care a rulat si la noi.

De primul sot a divortat la intoarcerea lui din armata in 1946. Intre evolutia ei de succes si fostul vecin cu care o capatuise mama, nu existau punti comune.

Trandafirii rosii

Dupa o vreme, a aparut in viata ei jucatorul de baseball Joe DiMaggio, care a curtat-o doi ani incheiati, pana ca diva sa-l accepte si sa se infatiseze amandoi la primaria din San Francisco in 1954. Idila s-a naruit insa chiar in luna de miere, cand tanara doamna a plecat in Coreea sa dea spectacole pentru soldatii de acolo. Avea o audienta de peste 100.000 spectatori, iar sotul considera ca turneul nu e cel mai potrivit lucru pentru o doamna aflata in luna de miere.

Doar unul dintre soti, sportivul Joe DiMaggio, a fost prezent la mormant de trei ori pe saptamana, timp de douazeci de ani, pentru a depune acolo de fiecare data 12 trandafiri rosii. Numai el stie de ce 12 dar, fara indoiala, stiuse si dansa. Nu s-a mai casatorit niciodata si a murit la 8 martie 1999.

In 2006, o nepoata a lui DiMaggio a scos la licitatie lucrurile sale personale, printre care si o fotografie a fostei sotii, pe care ea scrisese cu mana ei "I love you Joe".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5490 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor