Ziare.com

Modificarile anuntate de MAE dupa cazul bloggeritei din Romania care a ratat cununia in Dubai

Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 08:20

   

Modificarile anuntate de MAE dupa cazul bloggeritei din Romania care a ratat cununia in Dubai
Ministerul Afacerilor Externe anunta ca a dispus reanalizarea si modificarea textelor generate automat de platforma www.e-consulat.ro pentru evitarea mesajelor neclare care pot induce in eroare solicitantul.

Precizarile vin dupa ce, pe Facebook, a fost relatat cazul unui cuplu care s-a prezentat la Consulatul General al Romaniei la Dubai in vederea oficierii casatoriei, actele necesare fiind depuse online. Desi a existat o confirmare a primirii actelor, precum si o programare online pentru oficierea casatoriei, aceasta nu a avut loc. Un angajat al consulatului a declarat ca mail-ul de confirmare a datei de oficializare a casatoriei se trimite automat si ca "nu trebuie luat in seama", fiind "greseala de sistem". Potrivit relatarii de pe Facebook, certificatul medical prezentat nu a fost acceptat, deoarece trecusera 14 zile de la emitere "desi pe el scria ca e valabil 3 luni", precum si din cauza faptului ca ar fi fost bilingv araba - engleza.

"Ca urmare a mesajelor publicate pe social media cu privire la acest incident, conducerea MAE a dispus verificarea de urgenta a comportamentului functionarului consular in cazul semnalat si a modului in care a fost gestionat dialogul cu cetatenii romani care s-au prezentat la consulat. MAE regreta pe deplin situatia creata si consecintele neplacute pentru persoanele implicate. MAE reitereaza faptul ca a fost deja declansat, ca demers prioritar, un amplu proces de analiza interna care vizeaza identificarea masurilor necesare, inclusiv a celor care vor presupune eventuale modificari legislative, pentru implementarea unor proceduri de debirocratizare a serviciilor consulare", precizeaza MAE.

Conform sursei citate, este in curs "un demers amplu de evaluare pentru identificarea serviciilor consulare care ar putea fi efectuate exclusiv online", fara prezentarea solicitantului la sediul misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare, cu luarea in considerare inclusiv a modificarilor legislative necesare in acest scop.

"Totodata, conducerea MAE a dispus reanalizarea si modificarea textelor generate automat de platforma www.e-consulat.ro pentru evitarea mesajelor neclare care pot induce solicitantul in eroare", mentioneaza sursa citata.

In ce priveste situatia specifica semnalata, MAE precizeaza ca, in data de 3 noiembrie, persoanele in cauza au formulat o cerere online pentru o programare in vederea depunerii documentelor necesare incheierii unei casatorii.

Ministerul de Externe adauga insa ca, potrivit normelor de aplicare a Legii nr. 119/1996, inainte de oficierea casatoriei, "dosarul complet trebuie depus personal la sediul misiunii diplomatice, se semneaza declaratiile in fata consulului si se efectueaza programarea pentru oficierea casatoriei", care poate avea loc, conform legii, numai dupa 10 zile de la data depunerii documentelor.

"MAE precizeaza ca, potrivit art. 42 alin. (1) lit. c din normele de aplicare a Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru oficierea casatoriei este necesara prezentarea unui certificat medical privind starea sanatatii, intocmit pe formular-tip, care trebuie sa poarte numarul de inregistrare, data certa, sigiliul/ stampila unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului. Acest certificat medical este valabil 14 zile de la data emiterii si trebuie sa cuprinda mentiunea expresa ca persoana se poate sau nu se poate casatori. Certificatele medicale emise de institutii medicale in strainatate pentru uzul misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei trebuie sa contina toate rubricile si sa fie insotite de traducerea in limba romana legalizata, cu apostila sau supralegalizare, dupa caz", se arata in comunicat.

Conform MAE, in sensul evitarii unor costuri suplimentare legate de traducerea actelor, certificatele medicale supralegalizate de catre autoritatile emirateze competente pot fi prezentate Consulatului General al Romaniei la Dubai in limba engleza.

MAE adauga ca aceste informatii se regasesc pe platforma www.econsulat.ro, meniul Acte de stare civila, sub-meniul Inregistrarea (oficierea) casatoriei la misiunea diplomatica/oficiul consular, iar toate informatiile necesare prestarii acestui serviciu consular sunt publicate si pe site-ul Consulatului General al Romaniei la Dubai - http://dubai.mae.ro/node/855.

Citeste si:
Ce a patit o bloggerita din Romania care a vrut sa se cunune la Dubai. "Am plecat de acolo devastati, dezamagiti si plini de furie"
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4624 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

La ce ne puteam astepta de la un minister al taietorilor de frunza

... la caini, iresponsabili, incompetenti si obraznici !!!
Textele generate automat erau problema, nu faptul sa sunt niste babuini necugetatori care nu au aflat ca traiesc in mileniul III (trei in traducere pentru MAE), anul douazeci-douazeci (multi din MAE cunosc doar "limba" din teleorman), ca este pandemie si ca este de dorit, ba chiar OBLIGATORIU, ca tot ceea ce se poate face on line sa se faca online, ca masura de limitare a raspandirii coronavirusului.
Bineinteles ca nu au aflat ca misiunea lor nu este de a cauta sa puna cat mai multe bete in roate romanilor ce au ghinionul sa aiba nevoie de servicii consulare si ca daca le-ar spune cineva asta, ar ramane MUTI DE UIMIRE !!!
Pitipoance, beizadele si babuini numiti exclusiv pe criterii CLIENTELARE si care trebuie sa fie dati afara cu suturi in dos pentru ca isi bat joc de romani si isi fac tara de ocara !!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor