Cum se pregatesc teatrele pentru primirea spectatorilor. Managerul TNB, Ion Caramitru, explica ce norme trebuie respectate

Luni, 07 Septembrie 2020, ora 17:01
1833 citiri
Cum se pregatesc teatrele pentru primirea spectatorilor. Managerul TNB, Ion Caramitru, explica ce norme trebuie respectate
Foto: Hepta.ro

Managerul Teatrului National din Bucuresti, Ion Caramitru, a afirmat luni ca oamenii nu au temeri sa vina la teatru, mai ales ca se vor simti protejati de normele care se aplica in salile de spectacol.

El a afirmat ca, desi guvernul a anuntat ca salile de teatru se pot deschide incepand cu 1 septembrie, acest lucru nu a fost posibil, deoarece trebuie puse la punct o serie de norme obligatorii.

"Chiar daca Guvernul a anuntat ca salile de teatru se deschid de la 1 septembrie, lucrul nu este posibil pentru multe motive si in special pornind de la normele obligatorii: salile trebuie nebulizate, adica curatate de posibile infectari, trebuie reglate toate sistemele de aer conditionat, trebuie facut un anumit tip de intretinere. Pe urma, la fiecare spectacol care se reia trebuie facuta o repetitie speciala ca sa puna in opera normele de distantare a actorilor - sunt scene mai periculoase din punctul asta de vedere - deci foarte multe masuri care trebuie luate inainte de a deschide salile.

Daca regimul normativ pentru spectatori este unul clasic - i se ia temperatura, are masca, distanta de un scaun liber intre doua scaune ocupate, norma de ocupare fiind de maxim 50%, dar nu mai mult de 500 de locuri, in functie de marimea salii, toate aceste norme sunt mai usor de pus in practica decat ceea ce se intampla pe scena, unde noi nu ne putem misca cu masca, evident, si masurile sunt mult mai drastice intr-un anume fel", a declarat Ion Caramitru.

Teatrul National din Bucuresti a programat primul spectacol la interior pe 16 septembrie, "Noii infractori", la Sala Mare. "In sala vor putea intra aproximativ 460 de spectatori, in loc de 929, cat are Sala Mare capacitate. (...) Oamenii nu au temeri sa vina la teatru, mai ales ca se vor simti protejati de normele care se aplica in salile de spectacol", a precizat Caramitru.

Managerul TNB a afirmat ca pentru spectacolele in care sunt multi colaboratori, cum sunt "Padurea spanzuratilor" sau "Dineu cu prosti", se ia legatura cu acestia si, in functie de disponibilitatea lor, repetitiile si spectacolele vor fi programate.

"Acum se ia legatura cu toti colaboratorii, refacem programul si vedem in ce masura sunt disponibili pentru spectacolul curent. Dupa 20 septembrie, mai ales inceputul lui octombrie, se reia si 'Dineu cu prosti' si 'Padurea spanzuratilor' si sa vedem in ce masura spectacolele care au scene mai fierbinti, ca sa spun asa, vor putea fi modificate regizoral pentru a nu pune in pericol colegii nostri. In masura in care regizorii care au montat aceste spectacole vor fi de acord, pentru ca au un drept de autor rezervat prin lege de a nu i se umbla la opera de catre altcineva, trebuie ca el sa hotarasca sa aplice, eventual pe o perioada, sper, cat mai scurta, aceste rigori. De exemplu, eu voi face o repetitie speciala cu o zi inainte la 'Noii infractori' pentru a vedea unde sunt eventuale pericole si cred ca este totul posibil. La 'Dineu cu prosti', care se va juca pe 8 si 9 octombrie, daca nu ma insel, tot asa, vom face cu o zi inainte o repetitie. Sunt spectacole, cum sunt acestea doua, pe care eu le pot ingriji, sunt ale mele si pot sa ma ocup de ele", a afirmat managerul.

Caramitru a facut si un apel catre autoritati sa rezolve problema locurilor pe scaune in cazul cuplurilor care vin la spectacole.

"Daca normele pentru spectacolele in aer liber prevad ca sotul si sotia, cuplu, pot sa stea alaturi si se pot vinde doua locuri alaturate (...), pentru spectacolele inauntrul salilor se refuza aceasta chestiune, dar se permite ca un parinte sa vina cu un copil minor pana in 12 ani si sa stea langa un minor sau chiar doi, dar nu poate veni cu sotia. E o chestiune care nu sta in picioare. Intotdeauna la teatru se cumpara doua locuri pe care vin fie sot-sotie, fie un cuplu care oricum stau impreuna. Daca pentru spectacolele in aer liber s-a acceptat aceasta chestiune, aici nu se accepta. Poti veni cu copilul, dar nu cu sotia", a mai spus Ion Caramitru.

Managerul a afirmat ca in TNB au existat doua cazuri de actori care, din cauza varstei, au decis sa refuze sa urce pe scena.

"Avem doi actori in varsta care au refuzat, de frica, sa joace. Unul a renuntat si vine sa joace si am ramas cu un singur caz, de colaborator, insa nu angajat al teatrului, dar asta nu are importanta. Este vorba de cineva cu o varsta inaintata care joaca un rol de asemenea factura. La noi, in mai toate spectacolele, asa cum sunt ele bazate pe text, au nevoie si de actori in varsta. Nu poti sa pui barbi si mustati la oameni tineri, fiindca facem teatru serios, nu o gluma. Am inteles ce se intampla. Persoana respectiva are o teama legata si de propria sanatate, am inteles si am reusit sa gasim pe altcineva, de aproximativ aceiasi varsta, care este dispus sa joace", a mai spus Caramitru.

Teatrul National din Bucuresti a anuntat redeschiderea stagiunii incepand din 16 septembrie, pentru inceput la trei dintre salile aflate in interiorul cladirii: Sala Mare, Studio si Pictura.

Intre primele titluri ce revin pe afisul stagiunii se regasesc "Micul infern" de Mircea Stefanescu si" Allegro ma non troppo" de Ion Minulescu (la Sala Mare), "Barfe, zvonuri si minciuni" de Neil Simon (la Sala Studio), "O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii" dupa un roman de Mark Haddon, "Figuranta" de Andreas Petrescu, "A fost odata in Romania" si "Omul care a vazut moartea" de Victor Eftimiu (la Sala Pictura).

Pana la finalul lunii septembrie, reprezentatiile in aer liber continua la Amfiteatrul TNB, amplasat sus, pe teatru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Ion Caramitru teatru, #ion caramitru teatrul national , #stiri mondene