Dirijorul Nicolae Botgros, dupa vindecarea de COVID-19: "Plamanii mei au fost afectati in proportie de 70%. Este o nebunie si o prostie sa crezi ca rachiul te poate proteja"

Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 09:01
5761 citiri
Dirijorul Nicolae Botgros, dupa vindecarea de COVID-19: "Plamanii mei au fost afectati in proportie de 70%. Este o nebunie si o prostie sa crezi ca rachiul te poate proteja"
Foto: Facebook/ Nicolae Botgros

Dirijorul Nicolae Botgros povesteste despre patimile prin care a trecut dupa ce s-a infectat cu COVID-19 si a fost internat in spital mai bine de o luna. Maestrul nu a dormit sase zile si sapte nopti, a stat non-stop cu masca cu oxigen pe fata, plamanii sai au fost afectati in proportie de 70% si se simtea ca intr-o alta lume.

"Este o mare nebunie si o mare prostie sa crezi ca 100 de grame de rachiu te pot proteja sau trata de Covid", declara acesta.

"Intr-o luna si patru zile cat am fost internat in spital, am vazut doar oameni imbracati in scafandru alb. Asta este uniforma lor pe care o imbraca zi de zi: salopeta alba, cu manecile acelea albastre sau verzi. Nu suntem obisnuiti sa ii vedem in asa uniforma si impachetati ca in cosmos, asa ca nici nu-i deosebeam. Nu stiam cand venea seful, medicul de garda sau alt medic. Toti erau la fel si le vedeam doar ochii.

Ii mai intrebam cine sunt si cum ii cheama. Asa, fara sa-i cunosc, mai discutam cu ei. Am spus ca voi merge la toate bisericile din lume, la toate manastirile sa ma rog pentru sanatatea lor. Ceea ce au facut ei pentru mine si pentru pacientii de acolo, nu se poate reda prin cuvinte. Si nu cred ca poate uita cineva din cei care au trecut pe acolo", a declarat Nicolae Botgros pentru report.md.

Mai mult, maestrul recunoaste ca a fost cuprins de frica si de dureri groaznice.

Cele mai importante declaratii din interviul acordat report.md.

Stiti cum anume v-ati infectat? De unde ati luat virusul?

Nicolae Botgros: Nu poti sti unde si de la cine te-ai infectat. Este suficient sa mergi afara la masina, sa pui mana pe maner si te poti infecta. Nu poti sti cu certitudine de unde ai luat virusul. Eu sunt vinovat. In viata asta daca nu te pazesti, daca nu esti vigilent, ajungi acolo unde am ajuns eu. Poate ca nu am fost atent, precaut.

Cati dintre colegii Dvs din orchestra au fost diagnosticati cu COVID?

Nicolae Botgros: Au fost 11 colegi. Acum sunt bine. Ei au urmat tratamentul la domiciliu, sub monitorizarea medicilor de familie. Ioana Capraru si sotul ei au fost internati la acelasi spital cu mine. Dar si ei sunt bine, slava domnului.

Cum e acolo, in boxa cu COVID de la spital?

Nicolae Botgros: Intr-o luna si patru zile cat am fost internat in spital, am vazut doar oameni imbracati in "scafandru" alb. Asta este uniforma lor pe care o imbraca zi de zi: salopeta alba, cu manecile acelea albastre sau verzi. Nu suntem obisnuiti sa ii vedem in asa uniforma si impachetati ca in cosmos, asa ca nici nu-i deosebeam. Nu stiam cand venea seful, medicul de garda sau alt medic. Toti erau la fel si le vedeam doar ochii. Ii mai intrebam cine sunt si cum ii cheama. Asa, fara sa-i cunosc, mai discutam cu ei. Am spus ca voi merge la toate bisericile din lume, la toate manastirile sa ma rog pentru sanatatea lor. Ceea ce au facut ei pentru mine si pentru pacientii de acolo, nu se poate reda prin cuvinte. Si nu cred ca poate uita cineva din cei care au trecut pe acolo.

Ati vorbit cu vreun pacient de pe patul vecin?

Nicolae Botgros: Nu puteam vorbi, pentru ca paturile erau separate de niste paravane si nu ne vedeam unul cu altul. Doar ne auzeam. Cand au aflat ca este Botgros printre ei, m-au salutat si mi-au spus cuvinte frumoase. Cineva spunea ca e din Soroca, altul - de la Briceni sau Nisporeni. Acolo profesia nu conteaza. Acolo toti eram pacienti cu COVID. Cand m-au dus acolo imi era foarte greu. Mi-e rusine sa va spun, dar cand am ajuns la spital eram foarte speriat. Ma temeam si urlam de durere.

Asa durere... simteam. Nu intelegeam ce mi se intampla si cum am ajuns intr-o asa situatie. Oamenii de acolo, din spatele acelor paravane, m-au incurajat. Mi-au spus sa ma linistesc, ca totul o sa fie bine si eu o sa ma intorc acasa viu. "O sa mergem impreuna la concert. Dvs o sa ne cantati - noi o sa dansam si o sa fim toti impreuna", imi spuneau ei. M-au ajutat foarte mult si pacientii de acolo, si medicii.

Ce a fost cel mai ingrozitor si ce v-a speriat cel mai tare in perioada cat ati fost internat? De ce v-ati temut cel mai mult?

Nicolae Botgros: Cel mai greu mi-a fost sa stau cu masca cu oxigen pe fata non-stop, inclusiv sa dorm cu ea. Dar nici macar nu poti sa dormi, pentru ca esti plin cu catetere, sonde, tuburi, cabluri! Esti "imbracat" in toate acestea si arati ca un cosmonaut. Ti-e somn, dar nu poti dormi. Te temi sa nu cada vreo sonda, sa nu iasa vreun cateter si sa inceapa sa curga sange. Stai mereu cu frica sa nu se intample ceva. Somnul nu-i somn. Odihna nu-i odihna. Sase zile si sapte nopti nu le-am dormit absolut deloc. Mai atipeam uneori ziua, dar nici macar nu stiam cand ii ziua si cand e noapte. Mai intrebam pe cate un medic cat este ora... Ma simteam ca intr-o alta lume.

Cum reactiona corpul? Ce simteati?

Nicolae Botgros: Plamanii mei au fost afectati in proportie de 70%, poate chiar si mai mult. Nu simteam nimic, pentru ca am fost sedat. Cand pacientii sunt mai agitati, mai agresivi - medicii le pun niste injectii si ii calmeaza.

Acest virus v-a afectat fizic? Ati incercat sa tineti vioara in mana, sa trageti arcusul pe strune?

Nicolae Botgros: Primul lucru pe care l-am facut cand am venit acasa a fost sa-mi sarut sotia, copii si vioara. Clar ca este cam devreme pentru exercitii, dar fac niste game. Totusi, o sa mai las sa treaca ceva timp.

Inainte de a va infecta, ce credeati despre COVID? Il percepeati ca pericol sau ati crezut ca e "o simpla raceala care intra si iese din corp" - vorba unui fost...?

Nicolae Botgros: Nu doar de COVID-19, dar de toate bolile ma tem si m-am temut tot timpul. Ma gandeam mereu la ai mei sa nu le fi transmis virusul - la familie. Multa lume, cu parere de rau, nu intelege ca acest virus este foarte periculos.

Multi spun ca persoanele publice, VIP-urile, sunt platite sa spuna ca s-au infectat cu COVID-19...

Nicolae Botgros: Sa dea Dumnezeu ca cei care vorbesc prostia asta sa nu ajunga niciodata acolo unde am ajuns eu. Niciodata! Nu se glumeste cu asa ceva. Tot ce am facut in viata mea, am facut-o cu suflet si nu m-a platit nimeni sa indrug minciuni despre virus. Virusul exista si el ucide! Iar eu am scapat. Am trecut prin chinuri groaznice, dar am scapat. Nu e o joaca. Virusul acesta nu e o gluma. Durerea pe care o provoaca este crancena.

Ati discutat vreo data cu cineva care neaga virusul?

Nicolae Botgros: La ultima nunta la care am cantat, in Romania, erau peste 800 de oameni. Vreo 200 din ei au vrut sa faca poze cu mine. Erau oameni diferiti - si din acei care cred, si din acei care nu cred. Faceau poze, spuneau ca nu mai este niciun pericol, mai trageau cate o palinca pentru profilaxie...

Toti trebuie sa fie atenti la ceea ce ne spun medicii. Noi suntem cu arta - si, daca aveti incredere in noi, daca va place cum cantam si ascultati cantecele noastre - trebuie sa aveti incredere si in ceea ce spun medicii, sa ascultati si de ei, dar nu toate falsurile care apar. Este o mare nebunie si o mare prostie sa crezi ca 100 de grame de rachiu te pot proteja sau trata de COVID.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Nicolae Botgros covid, #Nicolae Botgros coronavirus , #stiri mondene