Maia Morgenstern, sanctionata pentru chiul de la teatru

Miercuri, 13 Mai 2009, ora 08:51
2600 citiri
Maia Morgenstern, sanctionata pentru chiul de la teatru

Actrita Maia Morgenstern a marturisit, public, printr-o scrisoare deschisa, ca a fost sanctionata de conducerea Teatrului National Bucuresti, unde este angajata.

"Pentru ce? Pentru ca am curajul sa ma implic in proiecte inedite", se arata in comunicatul trimis de actrita, facand referire la spectacolul panbalcanic "Cantecul fratelui mort", informeaza Cotidianul.

"Doamna Morgenstern poate sa se implice in proiecte inedite cat doreste, dar s-o stim si noi. Pentru 'Cantecul fratelui mort', montat in Grecia, Maia Morgenstern a lipsit de la teatru timp de trei luni fara sa anunte pe nimeni. Cand s-a jucat spectacolul in Romania, am aflat si noi ca ea era in distributie. Or, nu e normal asa ceva", a comentat directorul Teatrului National, Ion Caramitru.

Maia Morgenstern povesteste cum a aflat ca a fost sanctionata: "Ma aflam in aula BCU, invitata sa citesc, alaturi de mari personalitati ale vietii culturale si publice romanesti, in cadrul evenimentului 'Cartea de citire', organizat de 'Salvati copiii!.

Eram inconjurata de multi copii - cu totii doreau autografe, fotografii cu mine. Probabil reprezint ceva pentru ei. A sunat telefonul mobil. 'Alo, doamna Morganstain?' 'Maia Morgenstern' - am corectat, regretand instantaneu tonul usor iritat, vindicativ, agresiv. 'Sunt de la Teatrul National, de la Personal. Aveti o sanctiune.

Ati fost sanctionata de Directie. Sa veniti sa semnati de luare la cunostinta.' 'Bineinteles, sigur...', am baiguit eu. 'Acum sunt putin ocupata, putin mai tarziu...', am raspuns automat. Am inchis telefonul automat. M-am obisnuit sa primesc sanctiuni de la Directie, indiferent de culoare.

Apoi am privit copiii ce ma trageau de maneca, dornici sa le acord atentie. Mi-am luat seama. Am zis: NU, nu mai sunt dispusa sa iau la cunostinta automat, pasiv, sanctiunile ce mi se aplica (aproape concomitent cu diplomele de merit). Pentru ce? Pentru ca am curajul sa ma implic in proiecte inedite, in vreme ce TNB nu gaseste de cuviinta sa ma distribuie in viitoare proiecte?!".

"Sanctiunea despre care vorbeste Maia Morgenstern consta doar intr-un avertisment. Nu i s-a taiat din salariu, desi nu este nici pe departe la prima abatere de acest fel. In plus, nu este singurul angajat avertizat. Acesta este regulamentul nostru. Nu poti lipsi fara sa stim unde esti.

In tot timpul acesta de trei luni nu ar putut fi planificat nici unul dintre spectacolele in care joaca ea. N-ar fi trebuit sa aduca la cunostinta conducerii teatrului ca este implicata in proiecte particulare care o fac indisponibila pentru institutia de la care isi ia salariul?", se intreaba directorul Teatrului National.

Maia nu se lasa mai prejos: "Pentru ce sa ma simt vinovata? Pentru ce sa ma las sanctionata? De catre cine? Nu inteleg. Nu accept (...). In fond, cine sunt 'sanctionatorii' astia intersanjabili? Eu ma aflu actrita de treizeci de ani, cu suisuri si coborasuri. NU, nu iau la cunostinta sanctiunea", isi incheie hotarat Maia Morgenstern "marturisirea publica".

Inainte de a fi angajata Teatrului National din Bucuresti, Maia Morgenstern a lucrat la Teatrul Bulandra. La expirarea contractului, directorul de la Bulandra, regizorul Alexandru Darie, a refuzat sa i-l mai prelungeasca pe motiv ca lipsea pe perioade foarte lungi de la serviciu.

"Maia avea o multime de proiecte in afara teatrului, ceea ce sigur ca era bine pentru ea, dar total ineficient pentru institutia noastra. I-am propus atunci sa lucreze cu Bulandra pe contract de colaborare. Intre timp, am renuntat, de comun acord, si la acesta", a mai spus Alexandru Darie.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Maia Morgenstern sanctiune, #Ion Caramitru TNB , #stiri mondene