Scriitorul britanic John le Carre, maestru al romanelor de spionaj, a murit la varsta de 89 de ani

Luni, 14 Decembrie 2020, ora 07:06
2232 citiri
Scriitorul britanic John le Carre, maestru al romanelor de spionaj, a murit la varsta de 89 de ani
Foto: Facebook/ John le Carre

Scriitorul britanic John le Carre, cunoscut pentru romane ca "Tinker, Tailor, Soldier, Spy", "The Constant Gardener" si "The Spy Who Came in from the Cold", a murit la varsta de 89 de ani, informeaza BBC.

Jonny Geller, reprezentantul scriitorului de aproximativ 15 ani, l-a descris drept "un gingant al literaturii engleze" care "a definit perioada Razboiului Rece si a spus, fara teama, adevarul despre putere".

"Nu vom mai vedea unul ca el vreodata", a spus Geller intr-un comunicat. John le Carre, pe numele real David Cornwell, a murit dupa o scurta boala.

Ultimul sau roman, "Agent Running In The Field", a fost publicat in octombrie 2019.

In ianuarie 2020, scriitorul John le Carre, recompensat pentru "contributia la democratie" cu Olof Palme Prize in valoare de 100.000 de dolari, a declarat ca doneaza premiul organizatiei Medecins Sans Frontieres.

Scriitorul britanic a fost apreciat pentru angajamentul si opiniile privind libertatea individului si problemele fundamentale ale umanitatii pe care si le-a exprimat prin literatura.

Reprezentantii Olof Palme Memorial Fund, care acorda premiul, au spus despre cariera lui John le Carre ca reprezinta "o contributie extraordinara la necesara lupta pentru libertate, democratie si justitie sociala".

John le Carre, nascut pe 19 octombrie 1931 in Poole (Dorset), a lucrat in anii 1950 si 1960 pentru MI5 si MI6. Rareori a acceptat premii, de-a lungul carierei.

Celebru pentru romane ca "Tinker, Tailor, Soldier, Spy", "The Constant Gardener" si "The Spy Who Came in from the Cold", care au fost ecranizate, Le Carre este recunoscut pentru ca aborda fara oprelisti problema abuzului de putere.

In 2011, a fost nominalizat la Man Booker International Prize si a cerut ca numele lui sa fie scos de pe lista. "Foarte flatat" de selectie, el a spus ca nu concureaza pentru premii literare.

Pe parcursul carierei, John Le Carre, care s-a inspirat din propriile experiente ca spion pentru a crea unele dintre cele mai apreciate intrigi din literatura secolului XX, a scris 25 de romane si un volum de memorii, "The Pigeon Tunnel" (2016), care au fost vandute in peste 60 de milioane de copii in intreaga lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#John le Carre, #deces scriitor, #scriitor spionaj deces , #stiri mondene