Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

A murit Dilip Kumar, ''regele tragediei'' de la Bollywood. Avea 98 de ani

Miercuri, 07 Iulie 2021, ora 11:25
2110 citiri
A murit Dilip Kumar, ''regele tragediei'' de la Bollywood. Avea 98 de ani
Dilip Kumar era regele tragediei de la Bollywood FOTO Wikipedia

Dilip Kumar, una dintre cele mai mari vedete ale epocii de aur a cinematografiei indiene, a murit miercuri la varsta de 98 de ani, informeaza AFP.

Alaturi de Dev Anand si Raj Kapoor, Dilip Kumar a fost unul dintre cei trei monstri sacri ai epocii de aur a Bollywood-ului, cuprinsa intre sfarsitul anilor 1940 pana la inceputul anilor 1960.

Poreclit "regele tragediei" din cauza sobrietatii sale naturale, Dilip Kumar a aparut in peste jumatate de secol in circa saizeci de filme, jucand in unele dintre cele mai emblematice productii indiene ale perioadei respective.

Kumar si-a ratat insa probabil ocazia de a avea o cariera internationala, refuzand oferta lui David Lean de a-l pe juca Cherif Ali in "Lawrence of Arabia", lansat in 1962. In cele din urma, Omar Sharif a acceptat rolul.

Pe numele sau real Mohammed Yusuf Khan, Dilip Kumar s-a nascut pe 11 decembrie 1922 la Peshawar, un oras situat azi in nordul Pakistanului care facea parte atunci din India britanica.

Tatal sau, un negustor de fructe, si-a dus familia la Bombay in anii 1930.

Tanarul a refuzat sa preia afacerea familiei dupa ce a fost remarcat de actrita Devika Rani care i-a permis sa apara in 1944 in primul sau film, "Jwar Bhata".

Ea l-a convins sa-si schimbe numele pentru a intra in lumea cinematografiei fara stirea tatalui sau care nu a aprobat aceasta cariera.

Una dintre cele mai faimoase interpretari ale sale ramane rolul din "Mughal-E-Azam", unul dintre cele mai mari succese ale cinematografiei indiene, lansat in 1960, care spune povestea legendara a unei iubiri imposibile dintre un print mogul si sclava sa.

Spre deosebire de alti actori de la Bollywood care au aparut in sute de filme, Dilip Kumar si-a ales cu grija proiectele cinematografice, ceea ce nu a facut decat sa-i consolideze aura de star intr-o industrie cinematografica extrem de concurentiala.

La sfarsitul anilor 1990, el s-a implicat mai mult in politica, acceptand sa lucreze pentru reconcilierea dintre India si Pakistan. Doi ani mai tarziu, a fost ales parlamentar al Partidului Congresului, atunci aflat in opozitie.

Primul iubit al nepoatei Regelui Charles, găsit mort într-o cameră de hotel. Trecutul dubios al lui Paolo Luzzo
Primul iubit al nepoatei Regelui Charles, găsit mort într-o cameră de hotel. Trecutul dubios al lui Paolo Luzzo
Paolo Luzzo, în vârstă de 41 de ani, cu care Prințesa Beatrice, fiica prințului Andrew și nepoata a Regelui Charles, s-a întâlnit în urmă cu 18 ani, a fost găsit mort într-o cameră a...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Dilip Kumar, #mort, #regele tragediei, #Bollywood , #stiri vedete