California obliga site-uri ca IMDB sa scoata informatii despre varsta actorilor. Un precedent periculos?

Duminica, 25 Septembrie 2016, ora 19:13
4887 citiri
California obliga site-uri ca IMDB sa scoata informatii despre varsta actorilor. Un precedent periculos?
Foto: imdb.com

Statul California a adoptat, sambata, o lege prin care site-urile de entertainment, precum IMDB.com si Gracenote.com, sunt obligate sa inlature informatiile despre varsta actorilor, la solicitarea facuta de abonati platitori, reglementare primita cu bucurie de Sindicatul actorilor, care atrage atentia ca multi artisti sunt victime ale discriminarii pe criterii de varsta, informeaza The Hollywood Reporter.

"In numele tuturor celor din industrie care au avut de-a face cu discriminarea pe criterii de varsta, ale caror oportunitati de a-si demonstra talentul au fost blocate, doresc sa multumesc guvernatorului Brown", a spus Gabrielle Carteris, reprezentant al SAG-AFTRA (Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists).

Guvernatorul Californiei, Jerry Brown, a semnat sambata legea care cere anumitor site-uri de entertainment sa inlature - ori sa nu publice - varsta unui actor sau data la care acesta s-a nascut, daca un abonat platitor o cere.

Legea, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017, se aplica site-urilor de tip baza de date, care permite abonatilor platitori sa publice rezumate, prezentari si informatii despre potentiali angajati. Doar un abonat platitor poate solicita eliminarea sau nepublicarea de continut. Legislatia se refera la toate categoriile de locuri de munca din zona divertismentului.

"Chiar daca este ilegala, discriminarea pe criterii de varsta persista in industria divertismentului", a spus Ian Calderon, liderul majoritatii congresului, autorul textului de lege. Potrivit lui, legea ofera unelte necesare in inlaturarea informatiilor despre varsta din profilele online care apar pe paginile web care folosesc angajatorilor.

Adoptarea unei astfel de legi a fost ceruta si sustinuta de numerosi artisti independenti si de sindicate. "Multi actori au avut de indurat de pe urma discriminarii, la un anumit punct din cariera lor (...) Informatia (varsta sau data nasterii, n.r.) apare inaintea oricarei alta care ar putea influenta o decizie legata de auditii si angajare", scria Carteris in urma cu o luna in The Hollywood Reporter.

O violare a libertatii de exprimare?

Comunitatea tehnologica s-a opus legii, spunand ca este o violare a libertatii de experimare.

"Suntem dezamagiti ca AB 1687 a fost semnata astazi", a transmis Noah Theran, purtator de cuvant al Internet Association. "Suntem ingrijorati de lege si de precedentul pe care il creeaza legat de interzicerea publicarii de informatii pe internet", a mai spus el.

Unele site-uri folosite de industria de divertisment nu vor fi afectate de noul statut, daca aduna informatia fara a o difuza.

Pana in prezent, IMDB.com si Gracenote.com nu au comentat decizia.

Ian Calderon a mai spus ca aceasta lege este dedicata actorilor mai putin cunoscuti. "In timp ce varsta starurilor de la Hollywood este publicata pe numeroase surse online, aceasta lege are ca scop protejarea actorilor mai putin cunoscuti care concureaza pentru roluri mai mici. Acesti actori nu trebuie exclusi de la auditii, pe baza varstei pe care o au", a spus Calderon intr-un comunicat de presa.

Legea a trecut de ambele case ale California State Legislature.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#varsta actori site California, #varsta actori scoasa IMDB , #stiri vedete