Edward Aninaru, romanul care fotografiaza frumusetile Americii Interviu

Joi, 19 Iunie 2014, ora 07:57
7110 citiri
Edward Aninaru, romanul care fotografiaza frumusetile Americii Interviu
Foto: Facebook/Edward Aninaru

Edward Aninaru este un fotograf roman din Berceni care a aflat ce gust are succesul in America. Sau nu, dupa cum sustine el, modest. Totusi, printre "modelele" sale se afla Celine Dion sau Anastacia, celebritati de talie mondiala.

Cum a ajuns sa lucreze in SUA sau cum a fost prima sedinta foto nud ne-a spus in cadrul unui interviu Ziare.com.

Edward Aninaru se va afla in Romania, timp de cateva saptamani, unde ii va instrui si pe viitorii fotografi.

Inteleg ca te-ai apucat tarziu de fotografie. Ce studii ai?

Daca te referi la studii legate de fotografie, nu am facut nicio scoala de profil. Am inceput totul dintr-o joaca, iar lucrurile au inceput sa ia amploare cu timpul. Am inceput sa invat studiind alti fotografi si metodele lor de munca, citind si urmarind tutoriale etc.

De ce America?

Pana acum cativa ani nici prin gand nu imi trecea ca voi ajunge sa plec din Romania. Nu ca nu intra in prioritatile mele, dar nu aveam nici cea mai mica dorinta sa profesez in alta parte. Abia incepusem sa prind "cheag" in tara. Printr-o intamplare fericita, am ajuns in America, iar ce am descoperit aici m-a facut sa imi revizuiesc prioritatile si sa imi doresc o cariera aici.

Cum a venit succesul atat de repede? Am vazut ca printre cei fotografiati se afla Anastacia si Celine Dion

Succesul nu a venit. Pana a avea succes cu adevarat este cale lunga si anevoiasa. Consider ca acum sunt la un nou inceput de drum, intr-o tara noua pentru mine.

Am avut sansa ca printre cei cu care am colaborat sa se afle buna mea prietena Anastacia, careia ii si multumesc pentru sustinere, cat si superstaruri ca Celine Dion. Sunt oameni speciali, care au muncit enorm pentru a ajunge atat de sus, si sunt un exemplu pentru cei care isi doresc sa reuseasca.

In cat timp te-ai remarcat? Ne poti povesti parcursul tau odata sosit in America?

Treaba cu remarcatul o consider destul de relativa, ca si succesul. Lucrurile astea iau timp, iar eu sunt abia la inceput.

Cat despre parcursul meu, lucrurile stau destul de simplu. Cand m-am hotarat sa ma mut definitiv, am venit cu lectiile facute. Stiam de ce am nevoie si ce trebuie sa fac. Urma doar sa incep sa lucrez.

Insa pe nisa pe care eu mi-am dorit sa fac asta este greu de ajuns. Pentru ca eu, ca si in tara, mi-am dorit sa fac sedinte foto cu vedete, iar in locul cu cele mai multe celebritati din lume atrage si un procent asemanator de fotografi foarte buni. Probabil cei mai buni din domeniu, iar concurenta este naucitoare. Am incercat doar sa imi vad de treaba, sa muncesc si sa deschid bine ochii.

Care este "marca" ta in fotografie? Cu ce se diferentiaza fotografiile realizate de tine de altele?

Nu stiu daca pot vorbi de o "marca", dar incerc pe cat posibil sa fac fotografiile mele sa fie cat mai colorate, vesele si sa spuna niste lucruri.

Ai o vedeta preferata pe care sa iti placa sa o fotografiezi?

E greu sa vorbesti despre vedete preferate. Cu multe dintre ele m-am imprietenit pe parcurs si fiecare shooting devine o buna ocazie pentru a ne reintalni. Cred ca cel mai bun exemplu este Inna, cu care am o relatie de prietenie si o colaborare de lunga durata. Din cauza distantei, acum ne vedem rar, dar atunci cand ne intalnim la un shooting este un bun prilej de a mai sta la povesti.

Exista cineva cu care nu ai ajuns sa lucrezi, dar e un tel?

Sunt foarte multi! Extrem de multi. Mi-ar placea, de exemplu, foarte mult sa lucrez cu niste "grei" ai rock-ului. Putem incepe lista cu Rolling Stones.

Dintre personalitatile cu care ai lucrat, cu cine ai interactionat cel mai bine? Pe cine admiri mai mult ca om?

Eu consider ca am colaborat bine cu majoritatea. Contrar asteptarilor, vedetele sunt persoane muncitoare si profesioniste. Intotdeuna am admirat oamenii muncitori, sinceri si care nu au uitat de unde au plecat.

Din Romania, care crezi ca este vedeta cu cel mai sugestiv chip?

Imi este extrem de greu sa nominalizez o singura persoana. Avem atat de multi oameni frumosi.

Care sunt "semnalmentele" unei fotografii nereusite?

Sunt multe lucruri care pot "strica" o fotografie. Incepand de la un model care nu este in forma, un par care nu este pe masura asteptarilor (si cu totii stim cat de important este parul pentru o femeie), dar toate acestea se pot rezolva cu rabdare si munca de echipa. Pentru ca intotdeauna este vorba de echipa. Niciodata nu este vorba doar de fotograf si de model.

Exista vreo vedeta care, in ciuda notorietatii, poate si frumusetii, nu e deloc iubita de aparatul de fotografiat?

Eu nu cred ca exista persoana, nu neaparat vedeta, care sa nu poata fi fotografiata intr-un mod placut. Orice persoana care isi va dori imagini bune si care se lasa pe mana unei echipe de profesionisti sunt sigur ca le va avea.

Esti la apogeul carierei? Cand vei sti ca ai ajuns acolo?

Nici pomeneala! Cand vei sti ca esti acolo... probabil atunci cand vei renunta sa te uiti inainte si o sa te multumesti cu ce ai in spate.

Ai intalnit vreo vedeta timida in fata camerei? Cum se procedeaza in aceste situatii?

Sunt cazuri in care vedetele nu se simt confortabil in fata camerei. Motivele poti fi multe si variate. Important este sa tii cont ca majoritatea vedetelor nu sunt modele profesioniste. Nu aceasta este meseria lor, iar tu esti acolo tocmai pentru a le ajuta sa se simta confortabil si sa aiba incredere. De multe ori aceste lucruri fac diferenta.

De cata vreme esti in America? Te-a dezamagit din vreun punct de vedere pana in prezent?

M-am mutat definitiv aici de 2 ani. Cred ca lucrul care ma scoate din sarite cu adevarat sunt soferii care nu dau semnal. Dar nu ii pot spune dezamagire.

Iti amintesti ce te-a frapat cel mai tare cand ai ajuns acolo?

Probabil relaxarea si amabilitatea oamenilor. Si nu in ultimul rand, zambetul lor permanent.

Te-ai lovit vreun moment de prejudecati legate de romani? Exista?

Eu unul nu m-am lovit de asa ceva. Cred ca pe majoritatea nici nu ii intereseaza. Los Angeles-ul este o zona atat de cosmopolita, incat lucrul acesta nu este o problema.

Pe blogul tau povestesti despre o tanara pe care ai fotografiat-o nud cu ani in urma, primul model. Ne poti povesti mai multe despre aceasta experienta?

Asa este. Primul meu model nud a fost fotografiat in "studioul" improvizat in apartamentul meu. A fost o intamplare hazlie si nu numai din cauza stangaciei mele, ci si a altor factori. Era o fata care isi dorea niste poze "sexy" si pentru mine a fost exact ce imi trebuia pentru a incerca altceva.

Imi amintesc ca era vara, era foarte cald, iar eu atunci nu aveam aer conditionat. Modelul statea intins pe spate, iar eu deasupra, in picioare. Fotografiind eu de zor, la un moment dat simt o picatura de sudoare ce mi se prelinge pe frunte, apoi pe barba si apoi... inevitabil, pe model. Eram prea concentrat pentru a face ceva. Iar cand am realizat, am fost atat de jenat de cele intamplate incat i-am spus "Imi cer scuze, dar nu sunt bale".

Te-ai intors in tara pentru cateva saptamani pentru a sustine niste workshop-uri. Cum te-ai decis sa impartasesti si cu altii know-how-ul tau?

In primul rand reactia oamenilor pe pagina mea de Facebook. Ma intreaba de ceva vreme cand vin in tara si cand le predau si lor reteta imaginilor mele.

In ce constau acestea si cand au loc?

Workshop-urile se adreseaza fotografilor care vor sa se dezvolte in fotografia comerciala, de portret, celebrities si concept. Vor avea doua parti - in prima zi shootingul propriu-zis, iar in a doua zi vom intra in tainele post-procesarii.

Pe 5 si 6 iulie va fi in Bucuresti, la Studio F64, in Strada Bucovina 2B - o locatie cunoscuta fotografilor amatori si profesionisti, datorita altor activitati legate de fotografie. Va mai fi un workshop in Timisoara, in perioada 12-13 iulie, dar intrucat nu am incheiat toate formalitatile organizatorice, va anunt locatia un pic mai tarziu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Edward Aninaru fotograf SUA, #Edward Aninaru poze vedete, #Edward Aninaru roman America, #Edward Aninaru work shop , #stiri vedete