Filmul „Între chin şi amin”, având-o protagonistă pe fiica lui Gheorghe Hagi, deschide „Zilele filmului românesc” în Spania

Luni, 02 August 2021, ora 23:00
2641 citiri
Filmul „Între chin şi amin”, având-o protagonistă pe fiica lui Gheorghe Hagi, deschide „Zilele filmului românesc” în Spania
Afiș al filmului „Între chin şi amin”

Filmul „Între chin şi amin”, regizat de Toma Enache, cu Vali V. Popescu, Ana Pârvu şi Kira Hagi, va deschide cea de-a XI-a ediţie a Festivalului „Zilele filmului românesc”/„Muestra de cine rumano”, organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid în perioada 3 august - 5 decembrie.

Proiectul anual de promovare a cinematografiei româneşti, pe care ICR Madrid l-a iniţiat în 2010 şi care a devenit un punct de referință în rândul cinefililor interesați de cinematografia românească și în rândul profesioniștilor, îşi extinde anul acesta aria de acoperire, ajungând, în premieră, şi la Santiago de Compostela.

Festivalul este organizat în colaborare cu Cineteca de Madrid, FilmoTeca de Catalunya, Institut Valencià de Cultura, Consejería de Cultura y Patrimonio Histórico de la Junta de Andalucía, Filmoteca de Zaragoza, La Semana del Audiovisual Contemporáneo de Oviedo împreună cu Fundación Municipal de Cultura de Oviedo, Fundación Cristino de Vera Espacio Cultural CajaCanarias şi Primăria din Santiago de Compostela.

Anul 2020 a fost unul plin de succese pentru cinematografia românească, în condițiile excepționale determinate de pandemie, care a schimbat formatul multor festivaluri de film.

Filmul „Malmkrog”, al regizorului Cristi Puiu, de exemplu, a primit în cadrul Festivalului de la Sevilla atât marele premiu „Giraldillo de Oro”, cât și premiul pentru cel mai bun scenariu, iar în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Gijón, trei producții românești au fost prezente în diverse secțiuni, printre acestea şi „Tipografic majuscul” de Radu Jude. Toate aceste prezențe, combinate cu premiile obţinute de regizorii români („Ursul de Aur” pentru Radu Jude sau „FIPRESCI 96 Platinum Award” pentru Cristi Puiu) au creat un climat favorabil pentru receptarea filmelor românești în Spania.

Festivalul va avea loc în opt oraşe din Spania: Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza, Oviedo, Tenerife şi Santiago de Compostela.

În condiţiile speciale impuse de pandemie, cinematecile regionale din oraşele menţionate vor proiecta cinci filme recente, multe dintre ele cu numeroase premii la nivel internaţional: „Malmkrog”, regizor Cristi Puiu, „Tipografic majuscul”, regizor Radu Jude, „Între chin şi amin”, regizor Toma Enache, „Cardinalul”, regizor Nicolae Mărgineanu, „Cărturan”, regizor Liviu Săndulescu (film de debut).

Filmul care face concurență marilor pelicule de pe Netflix. Rol controversat pentru un actor cunoscut
Filmul care face concurență marilor pelicule de pe Netflix. Rol controversat pentru un actor cunoscut
Filmul Road House, producție 2024, a smuls aprecieri încă de lansare, deși actorul Jake Gyllenhaal joacă un rol mai puțin obișnuit pentru el. Un fost luptător la categoria mijlocie în...
Cum arată la 57 de ani una dintre cele mai apreciate actrițe din anii 1990 FOTO
Cum arată la 57 de ani una dintre cele mai apreciate actrițe din anii 1990 FOTO
Născută în Hawaii, Tia Carrere, pe numele ei real Althea Rae Duhinio Janairo, a devenit celebra odată cu rolul Cassandra Wong din "Wayne's World" și "Wayne's World 2". Au urmat rolul Junno...
#afis, #Film, #Kira Hagi , #stiri vedete
Comentarii